reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2021

Nie prenatalne usg a test pappa to co innego. Pappa polega na pobraniu krwi a zwykle badanie prenatalne to po
Prostu bardziej szczegółowe usg
No to ja mam pobranie krwi przed i z nimi na prenatalne....
Myślałam, że to to samo
Czyli prenatalne to samo usg takie jak u ginekologa czy inne?

reklama
Przechodziłam to w 1 ciąży. W ogóle nie mogłam smażyć mięsa albo nawet stać w sklepie przy ladzie z surowym mięsem i wędlinami. 🤢
Wcz bylam w lidlu meczyl mnie zapach swiezego pieczywa, czulam w nim "chemie". Mialam wrazenie ze czuje zapachy przez opakowania 🤣 to sie rozkrecaja objawy widze :)

Te prenatalne to jest pappa przecież
Pappa może być częścią badań prenatalnych i wtedy się wyniki krwi analizuje wspólnie z usg. A samo usg tzw prenatalne jest wykonywane przez lekarza z certyfikatem FMF, jest ono bardziej szczegółowe i analizuje różne czynniki by ocenić ryzyko wystąpienia wad genetycznych. Daje ono między 80/90% skuteczności w wykrywaniu min zespołu dauna. Z wiekiem ryzyko różnych defektów rośnie dlatego po 35roku jest to refundowane badanie natomiast chore dziecko można urodzić w każdym wieku.

No to ja mam pobranie krwi przed i z nimi na prenatalne....
Myślałam, że to to samo
Czyli prenatalne to samo usg takie jak u ginekologa czy inne?
Nie kazdy ginekolog ma odpowiedni sprzęt i zna sie na wykonywaniu badan prenatalnych. Mierzy sie podczas badania przezroczystosc karkowa jakos tak. Test pappa to dodatkowe badanie z krwi. Nalezy oba zrobic mniej wiecej w podobnym czasie.

Pappa może być częścią badań prenatalnych i wtedy się wyniki krwi analizuje wspólnie z usg. A samo usg tzw prenatalne jest wykonywane przez lekarza z certyfikatem FMF, jest ono bardziej szczegółowe i analizuje różne czynniki by ocenić ryzyko wystąpienia wad genetycznych. Daje ono między 80/90% skuteczności w wykrywaniu min zespołu dauna. Z wiekiem ryzyko różnych defektów rośnie dlatego po 35roku jest to refundowane badanie natomiast chore dziecko można urodzić w każdym wieku.
Okej zrozumiałam
Czyli te prenatalne są pewnie płatne jeśli nie ma skierowania?

Po 35 roku życia te badania są bezpłatne. Najlepiej poprosić swojego lekarza o skierowanie i to jak najszybciej bo ciężko z terminami. Sama wlasnie próbuje się gdzieś zapisać i u mnie niestety najlepiej wykonać badanie miedzy świętami. Dzwoniłam do 3 poradni i niestety albo nie ma lekarza albo juz miejsc.
Okej zrozumiałam
Czyli te prenatalne są pewnie płatne jeśli nie ma skierowania?

reklama
Do góry