reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2021

Dziewczyny ja właśnie zamówiłam ten segregator od mamy ginekolog - mam nadzieję że nie zapesze, pierwsza wizyta dopiero we wtorek...

Co do prenatalnych, ja jestem młodą i zdrowa, mój partner to samo ale nie wybaczyłabym sobie ewentualnej niepewności dlatego na pewno będę robić nifty albo panoramę, żeby wykluczyć praktycznie na 100% ryzyka. Koszt jak dla mnie nieporównywalny do stresu podczas oczekiwania na malucha.

reklama
Tak, to jest ten GP w przychodni w której się zapisałas.
Jeśli masz problemy np. z angielskim czy sama się boisz isc, możesz poprosić o tłumacza albo może bliska osoba zadzwonic w Twoim imieniu.
Czyli, wystarczy ze tam pójdę i póki co poinformuje o ciąży, tak?
jesli chodzi o zwolnienie lekarskie to wiem, że jest coś takiego na rok czasu, po czym muszę wrócić do pracy w której pracowałam lub od razu zwolnienie dać gdzieś indziej (tylko właśnie nie wiem gdzie) wiesz może jak to tu działa?

Chciałam dziś umówić pierwsze prenatalne i tak do dupy wypada ten termin że dramat, wypada mi zrobić pomiędzy 22 grudniem a 2 styczniem, a wtedy święta, nowy rok... Lekarz do którego mam ogromne zaufanie nie ma już terminów i pierwszy dostępny termin to 13 styczeń czyli dużo za późno. Nie wiem co teraz robić :(
to mnie wystraszyłaś, ja powinnam wcześniej, a na ostatniej wizycie moja ginekolog stwierdziła, że 27 mi policzy kiedy dokładnie iść... W sumie lekarz do którego poprzednio chodziłam, uchodzi za mega buca, ale jest dobrym fachowcem, dawna ekipa prof. Dębskiego i mi jakoś jego sposób bycia bardzo nie przeszkadza.
@jagoo2 bo w papa wyliczają statystycznie ryzyko, a po chyba 35 roku wzrasta ryzyko wad, np ja w pierwszej ciąży w wieku 26 lat miałam niższe ryzyka niż jak miałam w drugiej 28 lat, chociaż za każdym razem USG było dobre.

Hej :)
Dziś byłam na 1 USG (według ostatniej @ dziś mam 6+1tc), jest pęcherzyk i zarodek, ale serduszka dziś nie usłyszałam, dopiero za dwa tygodnie jak przyjdę na ponowne USG.
Położna powiedziała,że jest za malutkie,żeby posłuchać ♥️, ale zrobiła na maxa zbliżenie i było widac,że puka. Powiedziała tylko,że wydaje się jej,że jest ok, ale na 100% powie na nastepnej wizycie. Mam nadzieję,że będzie dobrze i 1 grudnia usłyszę ♥️.
A jak u Was? Wszystko w porządku? :)

Hej dziewczyny 😊
I ja do Was dolaczam 😉
Termin na 10 lipca❤️ Ale pewnie jak zwykle bedzie spóźnienie.
Mam już dwójkę dzieci 3 latka i 1,5 roczna córkę. W 2018 ciaza pozamaciczna-pęknięty i usunięty prawy jajowod.
Moje dzieci nie spieszyły sie na świat, urodzone po terminie, prawie 42 tydz. Syn urodzony przez cesarkę, po 6 godzinach próby sn zaczęło zanikać tętno, córka-sn. Zawsze chcieliśmy z mężem 3 dzieci. Zdecydowaliśmy sie w październiku tego roku i po pierwszym przytulanku zaskoczyło, przypomnę że z jednym jajowodem 🙈to trzeba mieć dopiero szczęście ❤️

Hej dziewczyny 😊
I ja do Was dolaczam 😉
Termin na 10 lipca❤️ Ale pewnie jak zwykle bedzie spóźnienie.
Mam już dwójkę dzieci 3 latka i 1,5 roczna córkę. W 2018 ciaza pozamaciczna-pęknięty i usunięty prawy jajowod.
Moje dzieci nie spieszyły sie na świat, urodzone po terminie, prawie 42 tydz. Syn urodzony przez cesarkę, po 6 godzinach próby sn zaczęło zanikać tętno, córka-sn. Zawsze chcieliśmy z mężem 3 dzieci. Zdecydowaliśmy sie w październiku tego roku i po pierwszym przytulanku zaskoczyło, przypomnę że z jednym jajowodem 🙈to trzeba mieć dopiero szczęście ❤️
Gratuluję :) ♥️
U nas też będzie 3 maluszek 🥰 Rowniez jedno ma 3 latka ,a drugie 1.5 roku :)
Jesteśmy po przejściach, ale my kobiety jesteśmy silne i nie możemy się poddawać :)
Rosnijcie zdrowo 🥰♥️

Czy któraś z Was robiła albo będzie robić badania prenatalne w Krakowie? Jeśli tak to gdzie?
Ja robiłam ostatnio w „dobreUSG” u dr. Wiechecia ale i on i dr Nocun mają najbliższe terminy od 13 stycznia. Teraz właśnie myśle czy tam u innego lekarza czy szukać gdzieś indziej.
Z pierwszym synem 8 lat temu robiłam w Ultramedica na Dietla111 wtedy mieli jeden z najlepszych sprzętów i ceny też... na tamte czasy 280,- 🤦‍♀️ gdzie wszędzie to był koszt 100-150,- .Ale jakość usługi perfecto :) Teraz Będę robić u dr Wojdaka przyjmuje albo w Bochni albo w Żegocinie :)
Kogoś z Ultramedica polecasz?
Ja robie u dr Katarzyny Pośpiech-Gąsior. Dla mnie ważne żeby lekarz mial certyfikat FMF (można to sprawdzić na stronie fetalmedicine.org) i tez tym sie kierowałam przy wyborze lekarza 🙂 ktoś tu pisal o Ultramedica w Krakowie- tam wszyscy lekarze tez maja ten certyfikat 🙂
Certyfikat to podstawa :) bez tego to zwykłe 3/4d usg ;)
to mnie wystraszyłaś, ja powinnam wcześniej, a na ostatniej wizycie moja ginekolog stwierdziła, że 27 mi policzy kiedy dokładnie iść... W sumie lekarz do którego poprzednio chodziłam, uchodzi za mega buca, ale jest dobrym fachowcem, dawna ekipa prof. Dębskiego i mi jakoś jego sposób bycia bardzo nie przeszkadza.
@jagoo2 bo w papa wyliczają statystycznie ryzyko, a po chyba 35 roku wzrasta ryzyko wad, np ja w pierwszej ciąży w wieku 26 lat miałam niższe ryzyka niż jak miałam w drugiej 28 lat, chociaż za każdym razem USG było dobre.
Właśnie myśle że normalnie nie byłoby aż takiego problemu z terminami a tu akurat mi wychodzi środek świat i nowego roku. U Ciebie trochę lepiej bo wcześniej możesz się umawiać przed tym sezonem urlopów, ale i tak to już czas dzwonić i rezerwować terminy :)

Ostatnią @ miałam 25 września owulacja powinna być ok 9 października i tak też wychodziło z testów owulacyjnych . Pierwszy blady test 20 października. Wg aplikacji 7+6. Gdyby nie te wczesne testy ciążowe to miałabym większa nadzieję że ciąża młodsza ale z tych dat nic na to nie wskazuje . Także zostaje mi czekać. Nigdy nie byłam w takiej sytuacji więc mam dużo obaw. Jakoś czuje że to się źle skończy . Lekarz kazał czekać tydzień ale nie powiedział co dalej jeśli serduszka nie będzie .
Hej, mamy podobną sytuację, bo ja ostatni okres miałam 29 września. Dziś mam wizytę, też jestem ciekawa jak to będzie...

Dziewczyny ratujcie bo ja nic z tych norm nie rozumie
17.11 wynik >10000,0 mlU/ml
19.11 55364,0 mlU/ml

Dobre czy złe?

Załączniki

• 20201119_165313.jpg
    20201119_165313.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 76
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry