reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2021

Dziewczyny ja właśnie zamówiłam ten segregator od mamy ginekolog - mam nadzieję że nie zapesze, pierwsza wizyta dopiero we wtorek...

Co do prenatalnych, ja jestem młodą i zdrowa, mój partner to samo ale nie wybaczyłabym sobie ewentualnej niepewności dlatego na pewno będę robić nifty albo panoramę, żeby wykluczyć praktycznie na 100% ryzyka. Koszt jak dla mnie nieporównywalny do stresu podczas oczekiwania na malucha.

reklama
Tak, to jest ten GP w przychodni w której się zapisałas.
Jeśli masz problemy np. z angielskim czy sama się boisz isc, możesz poprosić o tłumacza albo może bliska osoba zadzwonic w Twoim imieniu.
Czyli, wystarczy ze tam pójdę i póki co poinformuje o ciąży, tak?
jesli chodzi o zwolnienie lekarskie to wiem, że jest coś takiego na rok czasu, po czym muszę wrócić do pracy w której pracowałam lub od razu zwolnienie dać gdzieś indziej (tylko właśnie nie wiem gdzie) wiesz może jak to tu działa?

Chciałam dziś umówić pierwsze prenatalne i tak do dupy wypada ten termin że dramat, wypada mi zrobić pomiędzy 22 grudniem a 2 styczniem, a wtedy święta, nowy rok... Lekarz do którego mam ogromne zaufanie nie ma już terminów i pierwszy dostępny termin to 13 styczeń czyli dużo za późno. Nie wiem co teraz robić :(
to mnie wystraszyłaś, ja powinnam wcześniej, a na ostatniej wizycie moja ginekolog stwierdziła, że 27 mi policzy kiedy dokładnie iść... W sumie lekarz do którego poprzednio chodziłam, uchodzi za mega buca, ale jest dobrym fachowcem, dawna ekipa prof. Dębskiego i mi jakoś jego sposób bycia bardzo nie przeszkadza.
@jagoo2 bo w papa wyliczają statystycznie ryzyko, a po chyba 35 roku wzrasta ryzyko wad, np ja w pierwszej ciąży w wieku 26 lat miałam niższe ryzyka niż jak miałam w drugiej 28 lat, chociaż za każdym razem USG było dobre.

Hej :)
Dziś byłam na 1 USG (według ostatniej @ dziś mam 6+1tc), jest pęcherzyk i zarodek, ale serduszka dziś nie usłyszałam, dopiero za dwa tygodnie jak przyjdę na ponowne USG.
Położna powiedziała,że jest za malutkie,żeby posłuchać ♥️, ale zrobiła na maxa zbliżenie i było widac,że puka. Powiedziała tylko,że wydaje się jej,że jest ok, ale na 100% powie na nastepnej wizycie. Mam nadzieję,że będzie dobrze i 1 grudnia usłyszę ♥️.
A jak u Was? Wszystko w porządku? :)

Hej dziewczyny 😊
I ja do Was dolaczam 😉
Termin na 10 lipca❤️ Ale pewnie jak zwykle bedzie spóźnienie.
Mam już dwójkę dzieci 3 latka i 1,5 roczna córkę. W 2018 ciaza pozamaciczna-pęknięty i usunięty prawy jajowod.
Moje dzieci nie spieszyły sie na świat, urodzone po terminie, prawie 42 tydz. Syn urodzony przez cesarkę, po 6 godzinach próby sn zaczęło zanikać tętno, córka-sn. Zawsze chcieliśmy z mężem 3 dzieci. Zdecydowaliśmy sie w październiku tego roku i po pierwszym przytulanku zaskoczyło, przypomnę że z jednym jajowodem 🙈to trzeba mieć dopiero szczęście ❤️

Hej dziewczyny 😊
I ja do Was dolaczam 😉
Termin na 10 lipca❤️ Ale pewnie jak zwykle bedzie spóźnienie.
Mam już dwójkę dzieci 3 latka i 1,5 roczna córkę. W 2018 ciaza pozamaciczna-pęknięty i usunięty prawy jajowod.
Moje dzieci nie spieszyły sie na świat, urodzone po terminie, prawie 42 tydz. Syn urodzony przez cesarkę, po 6 godzinach próby sn zaczęło zanikać tętno, córka-sn. Zawsze chcieliśmy z mężem 3 dzieci. Zdecydowaliśmy sie w październiku tego roku i po pierwszym przytulanku zaskoczyło, przypomnę że z jednym jajowodem 🙈to trzeba mieć dopiero szczęście ❤️
Gratuluję :) ♥️
U nas też będzie 3 maluszek 🥰 Rowniez jedno ma 3 latka ,a drugie 1.5 roku :)
Jesteśmy po przejściach, ale my kobiety jesteśmy silne i nie możemy się poddawać :)
Rosnijcie zdrowo 🥰♥️

Czy któraś z Was robiła albo będzie robić badania prenatalne w Krakowie? Jeśli tak to gdzie?
Ja robiłam ostatnio w „dobreUSG” u dr. Wiechecia ale i on i dr Nocun mają najbliższe terminy od 13 stycznia. Teraz właśnie myśle czy tam u innego lekarza czy szukać gdzieś indziej.
Z pierwszym synem 8 lat temu robiłam w Ultramedica na Dietla111 wtedy mieli jeden z najlepszych sprzętów i ceny też... na tamte czasy 280,- 🤦‍♀️ gdzie wszędzie to był koszt 100-150,- .Ale jakość usługi perfecto :) Teraz Będę robić u dr Wojdaka przyjmuje albo w Bochni albo w Żegocinie :)
Kogoś z Ultramedica polecasz?
Ja robie u dr Katarzyny Pośpiech-Gąsior. Dla mnie ważne żeby lekarz mial certyfikat FMF (można to sprawdzić na stronie fetalmedicine.org) i tez tym sie kierowałam przy wyborze lekarza 🙂 ktoś tu pisal o Ultramedica w Krakowie- tam wszyscy lekarze tez maja ten certyfikat 🙂
Certyfikat to podstawa :) bez tego to zwykłe 3/4d usg ;)
to mnie wystraszyłaś, ja powinnam wcześniej, a na ostatniej wizycie moja ginekolog stwierdziła, że 27 mi policzy kiedy dokładnie iść... W sumie lekarz do którego poprzednio chodziłam, uchodzi za mega buca, ale jest dobrym fachowcem, dawna ekipa prof. Dębskiego i mi jakoś jego sposób bycia bardzo nie przeszkadza.
@jagoo2 bo w papa wyliczają statystycznie ryzyko, a po chyba 35 roku wzrasta ryzyko wad, np ja w pierwszej ciąży w wieku 26 lat miałam niższe ryzyka niż jak miałam w drugiej 28 lat, chociaż za każdym razem USG było dobre.
Właśnie myśle że normalnie nie byłoby aż takiego problemu z terminami a tu akurat mi wychodzi środek świat i nowego roku. U Ciebie trochę lepiej bo wcześniej możesz się umawiać przed tym sezonem urlopów, ale i tak to już czas dzwonić i rezerwować terminy :)

Ostatnią @ miałam 25 września owulacja powinna być ok 9 października i tak też wychodziło z testów owulacyjnych . Pierwszy blady test 20 października. Wg aplikacji 7+6. Gdyby nie te wczesne testy ciążowe to miałabym większa nadzieję że ciąża młodsza ale z tych dat nic na to nie wskazuje . Także zostaje mi czekać. Nigdy nie byłam w takiej sytuacji więc mam dużo obaw. Jakoś czuje że to się źle skończy . Lekarz kazał czekać tydzień ale nie powiedział co dalej jeśli serduszka nie będzie .
Hej, mamy podobną sytuację, bo ja ostatni okres miałam 29 września. Dziś mam wizytę, też jestem ciekawa jak to będzie...

Dziewczyny ratujcie bo ja nic z tych norm nie rozumie
17.11 wynik >10000,0 mlU/ml
19.11 55364,0 mlU/ml

Dobre czy złe?

Załączniki

• 20201119_165313.jpg
    20201119_165313.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 71
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry