reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Laktacja

catherinka pisze:
Filip od zawsze je krótko, no może poza okresem noworodka, przeważnie 5-7 minut. I nie zanotowałam przy ostatnich ciepłych dniach, żeby mu się to zmieniło, wręcz mam wrażenie, że je więcej  ;D

U mnie to samo :)
Czasami co godzinę karmię, a czasami co 4

reklama
mi się wydaje,że maluszki w takie ciepłe dni wolą jeść na leżąco ponieważ powierzchnia styku ciała maluszka z mamusią jest mniejsza, a przy takim upale jaki jest u mnie teraz..to bardzo duży plus...

Na leżąco to karmię rano, żeby łatwiej nam się po jedzonku spało :laugh: A tak, to zawsze na siedząco, dla mnie wygodniej ;D

martap22 pisze:
a ile ml odcigacie?i czy np. jak odciagniecie jakas ilosc i wlozycie mleko do lodowki to nastepne odciganie do nowej butelki czy do poprzedniej?czy moge swieze mleko odciagac do teo ktore stoi w lodowce kilka godzin?

Ja odciągam mniej więcej co trzy godziny. W nocy daję sobie spokój i jedynie przystawiam Jaśka, czasem łaskawie coś tam upije. Na jeden raz odciągam 80-100 ml z obu piersi, po nocy ok. 200ml. Dolewam odciągnięty pokarm do tego, który jest w lodówce (w mojej instrukcji lakatatora piszą, że tak można) i zbieram w butelkach gotowe porcje po 180 ml (tyle Jaś wypija teraz na jedno posiedzenie).

Ja robię, tak jak Pytia :) Tylko, że robię porcje po 150 ml :) Mi znajoma położna, która jest też konsultantką laktacyjną i przedstawicielm Medeli powiedziała, żeby właśnie tak robić, trzymać w lodówce i dolewać (do 48 godzin), a potem do zamrażalnika.

A wczoraj była śmieszna sytuacja, bo pojechaliśmy z Marcinem załatwić parę rzeczy i moja mama chętnie została z Filipkiem, a u niej w zamrażarce była jeszcze zamrożona siara. I mamm mu ją podała - na początku nie chciał pić i robił zdziwioną minę ;D ;D ;D Pewnie ma nieco inny smak niż obecne mleko ;D Ale po chwili jednak stwierdził, że nie będzie wybrzydzać i zjadł coś koło 170 ml, bo była pełna buteleczka ;D ;D

No i wieczorem jak wrociliśmy już do domku to z dwóch piersi odciągnęłam ... 300 ml ::) ::) ::)

Chyba niestety nie bardzo :( bo właśnie po karmieniu musiałam małemu dać jeszcze trochę wcześniej odciągniętego, bo taki był głodny :( A przez cały dzień karmiłam go co 2 godziny i zasypiał po jedzeniu przy cycu - co myślę, że oznacza, że się najadał... Oby to było tylko chwilowe....

aqua1-23 pisze:
Mam moje drogie pytanko czy wasze skarby jak jest tak ciepło to też mniej jedzą?
Kuba od wczoraj je bardzo mało i wogóle taki gorąc mu nie służy . Próbowałam podać mu picie ale też strajk - nie chce i już. Od czasu do czasu pociągnie sobie z cyca dwa szybkie łyki i tyle. Ładnie zaczyna jeść dopiero wieczorem jak jest chłodniej. Miałam już spokój z wkładkami a teraz znów mokro, bo jak niejadek nie chce jeść w dzień to kapie z dystrybutorów. A było już tak pięknie

u nas to samo , Selinka w upalne dni prawie nie chce jesc az mnie to martwilo bo pielucha po 3 godzinach byla tylko lekko zmoczona a zazwyczaj jest bardzo mokra, ale wieczorem chyba nadrabia sobie  bo chce jesc czesciej.
Dzisiaj jest chlodniej i chyba mojej malej apetyt wrocil  :)

reklama
Do góry