reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Laktacja

reklama
A u nas dzisiaj apogeum anty-cyckowego buntu. Przez calutki dzień Jaś przy każdym przystawieniu wpadał w histerię i nic nie pił. W końcu płakał z głodu. Skończyło się na tym, że wypił najpierw mój pokarm z butelki, a potem jeszcze mieszankę! I wreszcie szczęśliwy zasnął. Wieczorem przed spaniem to samo - histeria przy cycku, a odciągnięty pokarm z butelki zjadł ze smakiem ::) Zobaczymy, co przyniesie noc...

moj tez od wczoraj rzuca sie przy cycku bije piesciami-myslalam ze moze za mocno mu leci ale nie
dobrze bo trwalo tylko jjakies 3 minutki

izka-mummy-to-be pisze:
powiedzcie dziewczyny jak dlugo mozna przechowywac odciagniete mleko, w lipcu szykuje mi sie weselicho u znajomych i nie wiem kiedy mam zaczac zbierac zapasy?

anian pisze:
Iza, w lodówce do 48 godzin, a w zamrażarce do 3 miesięcy

Info ze strony Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią:
- do 12 godzin w temperaturze pokojowej
- do 48 godzin w lodówce (+3 do +8 stopni)
- do 1 miesiąca w temperaturze -10 stopni
- do 6 miesięcy w temperaturze -18 do -20 stopni

Każde naczynie z pokarmem powinno być oznakowane. Pokarm należy ogrzewać wstawiając pojemnik do naczynia z ciepłą wodą. Mleko rozmrożone należy zużyć w ciągu 9 godzin, nie wolno powtórnie zamrażać. Nie powinno się mieszać pokarmu rozmrożonego ze świeżym.

Ja też już robię zapasy na sierpień, kiedy to do pracy się wybieram :( Odciągam i do zamrażarki :)

catherinka - b.dziekuje za b.szczegolowy opis ;D ;D ;D
i jeszcze jedno pytanie (z lenistwa i barku czasu na szukanie) w czyp przechowywac odciagniety pokarm???

izka-mummy-to-be pisze:
catherinka - b.dziekuje za b.szczegolowy opis ;D ;D ;D
i jeszcze jedno pytanie (z lenistwa i barku czasu na szukanie) w czyp przechowywac odciagniety pokarm???

Izka, no problem :)

Ja mam (dostałam) kilka pojemniczków takich specjalnie na pokarm Aventu i dwa pojemniczki Medeli, ale korzystam też z takich zwykłych małych słoiczków np. po dżemach czy musztardzie, tylko takich co mają normalne, metalowe zakrętki, a nie plastikowe. Myję je i parzę i potem przed samym przelaniem mleka z laktatora wyparzam raz jeszcze (i słoiczek i nakrętkę). Moja znajoma, która jest położną i konsultantką laktacyjną właśnie zwykłe słoiczki mi zaproponowała.
Aha: i jeszcze jedno, nie wiem czy wiesz, ale plastikowe elementy np. laktator czy potem takie pojemniczki najpierw z mleka najlepiej wypłukać najpierw dobrze zimną wodą, a dopiero potem umyć w ciepłej wodzie :)

reklama
hm... - ja ściągam pokarm sporadycznie, ale używam wtedy do przechowywania jałowych pojemników na mocz....- są tanie, jałowe, mają pojemność 100ml

Do góry