reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4 w ciąży

mysza28

Zaciekawiona BB
Miasto
Warszawa
Hej.
Z racji zagrożonej ciąży jestem na L4. Powiedzcie mi jak wygląda sprawa z wypłatą? Czy pracodawca widzi kod B i będę mieć płacone 100% czy muszę składać jakieś zaświadczenie czy inny dokument?

reklama
Tak, pracodawca widzi kod i będzie wypłacał 100%. Co więcej, interpretacje mówią, że po powrocie do pracy, gdzie pracownica dostarczała zwolnienie z kodem B, pracodawca powinien w stosunku do niej zastosować przepisy ochronne bez konieczności składania oświadczeń czy zaświadczeń dot.ciaży.

Super. Dziękuję za odpowiedź. A powiedzcie mi jeszcze taką rzecz. Pensja jest obliczana jako średnie wynagrodzenie z 12 miesięcy i wliczają się np. Premie, Nagrody, trzynastki itd?
Mam stałą premie co miesiąc do podstawy i zastanawiam się czy sama podstawa czy wszystkie składniki i inne od których brany był podatek. Niestety nie ufam u mnie kadrom wiele razy oszukiwały więc wolę się dokształcić za wczasu

Super. Dziękuję za odpowiedź. A powiedzcie mi jeszcze taką rzecz. Pensja jest obliczana jako średnie wynagrodzenie z 12 miesięcy i wliczają się np. Premie, Nagrody, trzynastki itd?
Mam stałą premie co miesiąc do podstawy i zastanawiam się czy sama podstawa czy wszystkie składniki i inne od których brany był podatek. Niestety nie ufam u mnie kadrom wiele razy oszukiwały więc wolę się dokształcić za wczasu
Ogolnie powinni wliczać wszystkie premie, napiwki, prowizje itd. Tak było w moim przypadku, ze kadrowa wyliczyla średnia z ostatnich miesięcy pracy wraz ze wszystkimi dodatkami i wyslala sumę do zusu. I to tez po części od nich zależało czy zaakceptują te dodatki. Na szczęście u mnie zaakceptowali i dostaje tyle ile byc powinno. Choć szczerze mówiąc dopóki nie dostaniesz 2 pierwszych wypłat za l4 to sie nie dowiesz za bardzo ile dostaniesz. Najlepiej jak juz sie ma pieniądze czarno na białym na koncie.
U mnie tez były jaja bo pracodawca jest na tarczy antykryzysowej i w ogole powinnam miec obciętą wypłatę, nie mam pojecia jak to ominęli. Stresu bylo od groma. I na l4 poszlam w 7 tyg ciąży ze względu na zle samopoczucie i zagrożoną ciąże.
Najlepiej będzie jak pójdziesz do kadrowej i Ci wszystko wyjaśni jak to wygląda. Ja wysłałam męża i kadrowa mu wszystko wyjaśniła i wyliczyła ile powinnam mieć płatne brutto i netto za dzień. I na podstawie tego zus mi przelewa pieniążki, wszystko sie zgadza zgodnie z wyliczeniami. :)

Wszystko wliczają. Ja jestem na zwolnieniu od początku listopada i na razie dostałam tylko wypłatę ze szkoły, następna powinna być już z Zusu, bo dużo nauczycieli jest zatrudnionych, Pensja była o ok 300 zł większa niż zwykle, pomimo tego, ze liczą okres z ostatnich 12 miesięcy, a w wakacje zarabiam trochę mniej no i od marca przez pandemie też miałam mniejsze wypłaty bo mniej godzin, Pytałam o to i dowiedziałam się ze to 13 zawyża. Zeby było zabawniej to normalną 13 tez dostaniemy (jeśli pracowałaś min 6 mcy w 2020 r) a za 2021 też sie będzie należała, pomimo tego że nie przepracujemy ani miesiąca, bo w roku urodzenia dziecka się należy - bez wzgledu na ilosć przepracowanych dni :)

Dziewczyny czy któraś z Was umie pomoc policzyć? Jeśli ciąża się utrzyma chciałabym iść na zwolnienie już od początku marca ale... w połowie marca dostajemy premie kwartalna i zastanawiam się czy wtedy się ona wliczy czy nie. I jeszcze zmieniono mi zasady wyliczania pensji nie na koniec miesiąca a dopiero na początku kolejnego wiec mam jeden miesiąc gdzie żadnego wpływu nie było i tez nie wiem jak to będzie traktowane :( czy ktoś mi pomoże?

Dziewczyny czy któraś z Was umie pomoc policzyć? Jeśli ciąża się utrzyma chciałabym iść na zwolnienie już od początku marca ale... w połowie marca dostajemy premie kwartalna i zastanawiam się czy wtedy się ona wliczy czy nie. I jeszcze zmieniono mi zasady wyliczania pensji nie na koniec miesiąca a dopiero na początku kolejnego wiec mam jeden miesiąc gdzie żadnego wpływu nie było i tez nie wiem jak to będzie traktowane :( czy ktoś mi pomoże?
W regulaminie wewnętrznym musisz przeczytać czy będzie Ci się wliczać. Ja np. Miałam nagrodę która teoretycznie powinna się zgodnie z przepisami wliczyć ale mój pracodawca stwierdził że nie wlicza się bo to inna kategoria. Także owszem ustawa ustawą ale regulamin firmy się liczy.

reklama
Do góry