reklama
olka11135
Fanka BB :)
Hej, lekarz dał mi l4, ale studiuję jeszcze na 5 roku zaocznie, czy na l4 chodzącym nogę pojechać na zjazd, jak to jest w razie kontroli ZUS'u?
Jak jesteś chora to nie chodzisz na studia.
Chodzące L4 oznacza że możesz np iść do apteki po leki, na wizytę kontrola do lekarza, ogólnie robić rzeczy mające na celu poprawę Twojego zdrowia (wyleczenia). Nie wiem jak w sądzie umotywujesz że studia właśnie temu służą
Lady Loka
Nie możesz. Skoro jesteś w stanie pojechać na zjazd to nie potrzebujesz L4.Hej, lekarz dał mi l4, ale studiuję jeszcze na 5 roku zaocznie, czy na l4 chodzącym nogę pojechać na zjazd, jak to jest w razie kontroli ZUS'u?
Sok z żuka
Sok z żuka
czyli są dolegliwości ciążowe. Masz możliwość wzięcia dziekanki? Gdybyś miała l4 bi masz ciężkie warunki w pracy, to wtedy pracodawca musiałby dostosować stanowisko pracy, a kiedy nie mose tego zrobić, to musi wysłać Cie na płatny urlop i wtedy nie miałabyś zusu na głowieJedno i 2, pracuję w przedszkolu gdzie są wirusy zakaźne + strasznie źle znoszę 1 trymestr, wymiotuję niemal cały czas.
MartaMarkry
Podpowiem, że warto wziąć indywidualny tok nauczania, wówczas przynajmniej na mojej uczelni zaliczenia robiłam we własnym określonym terminie i na zajęciach nie obowiązywała mnie obecność, w pewnym sensie większość musiałam sama ogarniać, ale jest to do zrobienia.
aspekt
Rożne uczelnie, różne typy studiów i różne wymagania nauczycieli, ale na V roku to raczej warto studia doprowadzić do końca. Na pewno nie jesteś pierwsza studentka w tej sytuacji - skontaktuj się z dziekanatem. L4 powinno być respektowane jako usprawiedliwienie nieobecności a przy poszczególnych przedmiotach powinnaś dowiedzieć się jak zaliczyć bez konieczności uczestnictwa w zjeździe. Może powinnaś w pewnym momencie (na sesję) odmówić L4 na weekend i wziąć urlop wypoczynkowy/na żądanie/na podnoszenie kwalifikacji, zeby zaliczyc sesje. Jest to trochę problematyczne ze względu na ciągłość zwolnienia i badania medycyny pracy, ale generalnie da się zrobić bezboleśnie o ile Twój pracodawca akceptuje fakt, że jesteś w ciąży i podnosisz kwalifikacje zawodowe.
Lady Loka
Brzmi jak idealny scenariusz, do którego dowali sie potem zus wstrzymujac swiadczenieRożne uczelnie, różne typy studiów i różne wymagania nauczycieli, ale na V roku to raczej warto studia doprowadzić do końca. Na pewno nie jesteś pierwsza studentka w tej sytuacji - skontaktuj się z dziekanatem. L4 powinno być respektowane jako usprawiedliwienie nieobecności a przy poszczególnych przedmiotach powinnaś dowiedzieć się jak zaliczyć bez konieczności uczestnictwa w zjeździe. Może powinnaś w pewnym momencie (na sesję) odmówić L4 na weekend i wziąć urlop wypoczynkowy/na żądanie/na podnoszenie kwalifikacji, zeby zaliczyc sesje. Jest to trochę problematyczne ze względu na ciągłość zwolnienia i badania medycyny pracy, ale generalnie da się zrobić bezboleśnie o ile Twój pracodawca akceptuje fakt, że jesteś w ciąży i podnosisz kwalifikacje zawodowe.
reklama
Na uczelni powinna być możliwość indywidualnej organizacji studiów, jedną z przesłanek dla przyznania takiej możliwości jest właśnie ciąża. Nie masz obowiązku uczęszczania na zajęcia, sprawy zaliczenia poszczególnych przedmiotów ustalasz indywidualnie. Moi studenci z ios dostają ode mnie materiały dydaktyczne, odsyłają mi zadania i przychodzą tylko na kolokwium zaliczeniowe. Ale u ciebie jest jeszcze kwestia pracy i zwolnienia lekarskiego, więc.. chyba powinnaś wziąć dziekankę