reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki u lekarza

jestesaniolkiem- mi brzuszek wyskoczył już dawno, od onad 3 tygodni noszę spodnie ciążowe. Ogólnie nie przybyło mi nigdzie ani grama, ale brzuch mam jak piłka. Kilka dni temu Pani u fryzjera mi powiedziała że taki brzuch miała w 7 mcu ciąży....:-)
Zresztą ja mimo tego, że jestem szczupłą babiczką zawsze chodziłam w ciąży- takiej spożywczej....wiecie takie 3 oponki:cool2:wtedy brzuch wciagałam, teraz to se ne da i dumnie go eksponuje....ale jest spory- nie da się nie zauważyc

2nn3lbetd9e6dbef.png

reklama
To już jak jesteśmy przy naszych teściowych drogie Panie to ja Wam powiem że moja to złota kobieta:-)serio....nie wtrąca się w moją ciąże, cieszy się że będziemy mieli dzieciątko (będzie już babcią po raz 6 ). Jak do niej jedziemy to mnie rozpieszcza , gotuje rosołek - a robi go najlepiej na świecie, robi swojski makaron i pyszne ciasto na nasze odwiedzinki. To tak jak moi rodzice oni też zwariowali.
Najważniejsze , żeby rodzice i tesciowe się nie wtrącały i żyli swoim życiem.

2nn3lbetd9e6dbef.png

jestesaniolkiem- mi brzuszek wyskoczył już dawno, od onad 3 tygodni noszę spodnie ciążowe. Ogólnie nie przybyło mi nigdzie ani grama, ale brzuch mam jak piłka. Kilka dni temu Pani u fryzjera mi powiedziała że taki brzuch miała w 7 mcu ciąży....:-)
Zresztą ja mimo tego, że jestem szczupłą babiczką zawsze chodziłam w ciąży- takiej spożywczej....wiecie takie 3 oponki:cool2:wtedy brzuch wciagałam, teraz to se ne da i dumnie go eksponuje....ale jest spory- nie da się nie zauważyc

2nn3lbetd9e6dbef.png

Mi też brzuszek wyskoczył jak byłam już w 13,14 tc. Też mi nie przybyło gdzie indziej tylko idzie w brzuszek. Ja przed ciążą też nie miałam płaskiego brzucha także może dlastego teraz szybciej mi widać:-)

Dzisiaj wybieram się na basen bo wkońcu trzeba sie poruszać;-)

Mi też brzuszek wyskoczył jak byłam już w 13,14 tc. Też mi nie przybyło gdzie indziej tylko idzie w brzuszek. Ja przed ciążą też nie miałam płaskiego brzucha także może dlastego teraz szybciej mi widać:-)

Dzisiaj wybieram się na basen bo wkońcu trzeba sie poruszać;-)

Też bym poszła sobie na basen...ale boje się że mogę dostać grzybice, bo słyszałam że na basenie to bardzo prawdopodobne....
już w ciąży przechodziłam przez to -i jestem przewrażliwiona:shocked2:

2nn3lbetd9e6dbef.png

Ja właśnie dzwoniłam umówić się na drugie badania prenatalne, wyznaczono mi wizytę na 19 listopada:-)A jak byłam ostatnio na tych badaniach (13tc) i widziałam tam pod gabinetem dziewczynę z takim dużym brzuszkiem to mówię mężowi, że ona napewno już na te drugie badania prenatalne i mówię, że kiedy to będzie. A to już zleciało, jeszcze 3 tygodnie. Boję sie jak cholera żeby wszystko było wporządku.
A do mojego prowadzącego idę 9 listopada, myslę że mi wtedy nie będzie robił USG bo za 10 dni mam prenatalne i znowu USG. Pewnie mnie tylko zbada gin. i zobaczy na wyniki badań:-)

co do teściówek, to ja też muszę swoją pochwalić. Wspaniała kobieta. to będzie jej pierwsze wnuczątko i cholernie się cieszy. Nakupowała już tonę ciuszków, ma zamiar kupić nam wózek i inne rzeczy do wyprawki, pozwalam jej bo wiem jak się cieszy, oczywiście pyta się mnie czy może i czy mi się dana rzecz podoba ;-) ale jak widzę jej radość to nie umiałabym powiedzieć, że nie może. to cudowne, że może się tak cieszyć :-) przypomina tylko abym o siebie dbała, ale tak to w nic się nie wtrąca.

Też bym poszła sobie na basen...ale boje się że mogę dostać grzybice, bo słyszałam że na basenie to bardzo prawdopodobne....
już w ciąży przechodziłam przez to -i jestem przewrażliwiona:shocked2:
To mozesz poprosic gina o taki lek dopochwowy, ktory bedziesz uzywac po plywaniu...
albo isc na plywalnie ozonowa.....

Ja właśnie dzwoniłam umówić się na drugie badania prenatalne, wyznaczono mi wizytę na 19 listopada:-)A jak byłam ostatnio na tych badaniach (13tc) i widziałam tam pod gabinetem dziewczynę z takim dużym brzuszkiem to mówię mężowi, że ona napewno już na te drugie badania prenatalne i mówię, że kiedy to będzie. A to już zleciało, jeszcze 3 tygodnie. Boję sie jak cholera żeby wszystko było wporządku.
A do mojego prowadzącego idę 9 listopada, myslę że mi wtedy nie będzie robił USG bo za 10 dni mam prenatalne i znowu USG. Pewnie mnie tylko zbada gin. i zobaczy na wyniki badań:-)
jakie badania bedziesz miec robione i po co??....

no właśnie ja w pt mam wizytę u mojej gin i muszę się spytać o te badania prenatalne. nie miałam robionych w 13 tyg a znalazłam w swoim poradniku, że robi się właśnie między 11-14 tyg a później drugie podobne jakoś 18-20 tyg.

no właśnie ja w pt mam wizytę u mojej gin i muszę się spytać o te badania prenatalne. nie miałam robionych w 13 tyg a znalazłam w swoim poradniku, że robi się właśnie między 11-14 tyg a później drugie podobne jakoś 18-20 tyg.

Dokładnie, ja miałam robione pierwsze w 13 tc żeby wykluczyć wady genetyczne (mój lekarz twierdzi, że każda kobieta w dzisiejszych czasach to powinna mieć) a teraz mam drugie, skopiowałam wam ze strony tego lekarza do którego idę informacje na ten temat:

"Badanie USG pomiędzy 18- 23 tygodniem ciąży. Jest to najlepszy okres w ciąży, w którym powinno być wykonane badanie USG pod kątem wykluczenia lub rozpoznania defektów budowy płodu (wad strukturalnych), do których można na przykład zaliczyć rozszczep kręgosłupa, rozszczep podniebienia, wady serca itd. Dokładnemu badaniu poddane zostają:
  • Mózg i rdzeń kręgowy
  • Kręgosłup i kończyny (budowa i funkcja)
  • Twarz dziecka
  • Narządy klatki piersiowej (serce, płuca i przepona)
  • Narządy jamy brzusznej (żołądek, jelita, nerki, pęcherz moczowy)
  • Ciągłość powłok jamy brzusznej
  • Przyczepy brzuszny i łożyskowy pępowiny oraz ilość naczyń w pępowinie
  • Płeć dziecka
  • Dokładne pomiary wielu narządów wewnętrznych oraz kości długich płodu
Za pomocą tego badania możliwe jest wykrycie 95% wad rozwojowych dziecka. Pomimo ewentualnego przeprowadzenia badania USG podczas pierwszego trymestru ciąży wszystkie kobiety powinny mieć wykonane to badanie celem potwierdzenia lub wykluczenia defektów strukturalnych u swojego dziecka. Należy wziąć pod uwagę, że w miarę upływu czasu trwania ciąży coraz trudniej wykonuje się to badanie. Ponadto w przypadkach, gdy badanie USG-NT wykazało poszerzenie przestrzeni z płynem za karkiem płodu, a badanie genetyczne dało prawidłowy wynik (wykluczono Zespół Downa u dziecka) powinno się wykonać dokładne badanie serca płodu (echokardiografia płodowa), ponieważ wystąpienie wad serca współistnieje z poszerzeniem tej przestrzeni"

reklama
Jeśli chodzi o badania prenatalne, to ja w 12 tyg ciąży miałam wykonywane badania USG NT genetyczne. Badanie, w którym gin sprawdzał przezierność karku maluszka i obecność kości nosowej. W przypadku złych wyników, po takim badaniu lekarz kieruje na kolejne - podwójny test PAPA-A o ile się nie mylę. To badanie obowiązkowe jest też dl kobiet obciążonych wadami genetycznymi.
Tak mi się wydaje...ale polecam do poczytania nt diagnostyki prenatalnej linka poniżej

INVICTA Laboratoria Medyczne

2nn3lbetd9e6dbef.png

Do góry