reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniówki u lekarza

Witajcie,
Mam pytanie jak wygląda wizyta na KTG???? Jeżeli ja już w terminie to jade normalnie na oddział położniczy i mówię, że chce sprawdzić czy wszystko oki???? Czy to trzeba się jakoś wcześniej umawiać. No i czy to bardzo długo trwa. Przyznam się, że jeszcze nie byłam ale chyba pora się wybrać.

reklama
Witajcie,
Mam pytanie jak wygląda wizyta na KTG???? Jeżeli ja już w terminie to jade normalnie na oddział położniczy i mówię, że chce sprawdzić czy wszystko oki???? Czy to trzeba się jakoś wcześniej umawiać. No i czy to bardzo długo trwa. Przyznam się, że jeszcze nie byłam ale chyba pora się wybrać.

Przyłączam się do pytania... ja też jeszcze nie byłam na ktg :eek:

ja jeżdżę raz w tygodniu na KTG, ale do przychodni - znalazłam sobie taką w okolicy co mają sprzęt do tego, więc przyjemniej niż w szpitalu. Nie muszę się rejestrować, tylko wchodzę i mówię, że ja na KTG i robią. I to za darmo. Ale nie wiem, czy nie jestem w tej kwestii szczęściarą, bo ponoć za KTG w przychodni czasami trzeba zapłacić.

A wygląda to tak, że kładziesz się na kozetce, do brzuchola podłączają 2 głowice
1. - pierwsza wysoko, pod cycuchami tam gdzie macica się zaczyna i ta bada skurcze macicy
2. - druga - lokalizuje serducho dzidzi i bada tętno
3. ano i do łapki dostaję taki "ołówek", który się naciska jak bąbel się poruszy i ruchy też są rejestrowane
U mnie trwa to ok. 15-20 min, bo wychodzi zapis na papierze, który obrazuje skurcze, tętno i ruchy.

Na IP też mozesz podjechać - jak powiesz, że np. czujesz słabsze ruchy, czy coś Cię niepokoi to też powinni zrobić.

Powodzenia!

Elvie, super wieści z udanej wizyty... a co do tych wód, to nie wiedziałam, że za dużo to jakiś problem... gorzej jeśli ich mało:eek:
Wesoła, rzeczywiście chyba łatwiej dotrwać do terminu jeśli nikt Ci nie wróży wcześniejszego... no, ale cóż... lekarze nie są nieomylni;-)
Megam, na pewno w przychodni sobie troszkę poczekasz, ale powinni zrobić bez większych problemów... najlepiej wcześniej rano, bo potem mogą być mega kolejki:tak:

Ja dzisiaj też szykuję się na ostatnią wizytę u gina... zobaczymy co ciekawego mi powie:confused:

Elvie gratuluję udane wizyty:-) A powiem ci, że lepiej jak lekarz ci powie, że urodzisz w terminie albo trochę po bo mi mówił cały czas że na pewno urodzę przed terminem a tu do dzisiaj LIPA. Lepie się nastawić na późnieszy poród niż myśleć o tym jak ja już od 37 tc bo lekarz tak obstawiał!!!

popieram
a tak poza tym jak już kiedyś pisałam odliczanie po terminie jest o wiele gorsze niż do terminu

Witajcie,

ja pojechalam 3 dni po terminie i powiedzialam ze lekarz kazal mi przyjechac na ktg i bez problemu sie mną kompleksowo zajeli ktg, usg, badanie na samolocie za dwa dni czyli jutro kazali przyjechac znowu
a ten lekarz to nie byl podawany z nazwiska bo to nei ma znaczenia
jak sie jest po terminie to musza przyjac

Elvie super wieści, dobrtze ze Lenka rozsądnych rozmiarów i wszystko u niej oki!!

Witajcie,

u mnie dzwoni się do poradni przyszpitalnej i umawia na ktg coby póżniej za długo nie czekać w kolejce, a na badanie dobrze się przekręcić na boczek, ja bym tych 20 min na wznak nie wytrzymała... powodzenia!!

No z tą główką to mnie zaskoczył... W sumie coś w tym jest, bo Kubula też poterminowy i miał ładniutką okrąglutką główkę po porodzie, co nieczęsto się zdarza- teraz już wiem dlaczego. Ale dziewczyny- spoko- ważył 3.800 a główka miała 37 cm i dał się wypchnąć :tak:

No i z pocieszających wieści- dziecko już teraz tak dużo nie przybiera- oczywiście trzeba brać pod uwagę tolerancję USG, więc ja się nastawiam, że Bartek będzie koło 4,00 kilo :tak:

Beti - powodzenia na wizycie i daj znać, co ciekawego usłyszałaś:-)
Wielowodzie jeśli wyklucza wady płodu (u mnie 4D wykluczyło) nie jest groźne i podobno sporo kobiet teraz je ma. Minusem jest większy brzuch, ale tego też specjalnie u siebie nie zauważam, a wręcz wciąż słyszę, że jak na 9 miesiąc to brzuszek mam mały..
Pocieszające jest również to, że woda jednak waży, więc jak wypłynie to i kilogramów na wadze będzie sporo mniej:-)

Byłam rano na usg, Malutka główką w dół, wody w normie, ma około 3300 +/- 400. Więc jestem gotowa do porodu.

Elvie gratuluję udane wizyty:-) A powiem ci, że lepiej jak lekarz ci powie, że urodzisz w terminie albo trochę po bo mi mówił cały czas że na pewno urodzę przed terminem a tu do dzisiaj LIPA. Lepie się nastawić na późnieszy poród niż myśleć o tym jak ja już od 37 tc bo lekarz tak obstawiał!!!

Wesoła przerażasz mnie. W poniedziałek idę pessar wyciągnąć i liczyłam na szybką akcję, a bynajmniej nie czekanie po terminie.

reklama
Do góry