reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki u lekarza

Witajcie,
Mam pytanie jak wygląda wizyta na KTG???? Jeżeli ja już w terminie to jade normalnie na oddział położniczy i mówię, że chce sprawdzić czy wszystko oki???? Czy to trzeba się jakoś wcześniej umawiać. No i czy to bardzo długo trwa. Przyznam się, że jeszcze nie byłam ale chyba pora się wybrać.

reklama
Witajcie,
Mam pytanie jak wygląda wizyta na KTG???? Jeżeli ja już w terminie to jade normalnie na oddział położniczy i mówię, że chce sprawdzić czy wszystko oki???? Czy to trzeba się jakoś wcześniej umawiać. No i czy to bardzo długo trwa. Przyznam się, że jeszcze nie byłam ale chyba pora się wybrać.

Przyłączam się do pytania... ja też jeszcze nie byłam na ktg :eek:

ja jeżdżę raz w tygodniu na KTG, ale do przychodni - znalazłam sobie taką w okolicy co mają sprzęt do tego, więc przyjemniej niż w szpitalu. Nie muszę się rejestrować, tylko wchodzę i mówię, że ja na KTG i robią. I to za darmo. Ale nie wiem, czy nie jestem w tej kwestii szczęściarą, bo ponoć za KTG w przychodni czasami trzeba zapłacić.

A wygląda to tak, że kładziesz się na kozetce, do brzuchola podłączają 2 głowice
1. - pierwsza wysoko, pod cycuchami tam gdzie macica się zaczyna i ta bada skurcze macicy
2. - druga - lokalizuje serducho dzidzi i bada tętno
3. ano i do łapki dostaję taki "ołówek", który się naciska jak bąbel się poruszy i ruchy też są rejestrowane
U mnie trwa to ok. 15-20 min, bo wychodzi zapis na papierze, który obrazuje skurcze, tętno i ruchy.

Na IP też mozesz podjechać - jak powiesz, że np. czujesz słabsze ruchy, czy coś Cię niepokoi to też powinni zrobić.

Powodzenia!

Elvie, super wieści z udanej wizyty... a co do tych wód, to nie wiedziałam, że za dużo to jakiś problem... gorzej jeśli ich mało:eek:
Wesoła, rzeczywiście chyba łatwiej dotrwać do terminu jeśli nikt Ci nie wróży wcześniejszego... no, ale cóż... lekarze nie są nieomylni;-)
Megam, na pewno w przychodni sobie troszkę poczekasz, ale powinni zrobić bez większych problemów... najlepiej wcześniej rano, bo potem mogą być mega kolejki:tak:

Ja dzisiaj też szykuję się na ostatnią wizytę u gina... zobaczymy co ciekawego mi powie:confused:

Elvie gratuluję udane wizyty:-) A powiem ci, że lepiej jak lekarz ci powie, że urodzisz w terminie albo trochę po bo mi mówił cały czas że na pewno urodzę przed terminem a tu do dzisiaj LIPA. Lepie się nastawić na późnieszy poród niż myśleć o tym jak ja już od 37 tc bo lekarz tak obstawiał!!!

popieram
a tak poza tym jak już kiedyś pisałam odliczanie po terminie jest o wiele gorsze niż do terminu

Witajcie,

ja pojechalam 3 dni po terminie i powiedzialam ze lekarz kazal mi przyjechac na ktg i bez problemu sie mną kompleksowo zajeli ktg, usg, badanie na samolocie za dwa dni czyli jutro kazali przyjechac znowu
a ten lekarz to nie byl podawany z nazwiska bo to nei ma znaczenia
jak sie jest po terminie to musza przyjac

Elvie super wieści, dobrtze ze Lenka rozsądnych rozmiarów i wszystko u niej oki!!

Witajcie,

u mnie dzwoni się do poradni przyszpitalnej i umawia na ktg coby póżniej za długo nie czekać w kolejce, a na badanie dobrze się przekręcić na boczek, ja bym tych 20 min na wznak nie wytrzymała... powodzenia!!

No z tą główką to mnie zaskoczył... W sumie coś w tym jest, bo Kubula też poterminowy i miał ładniutką okrąglutką główkę po porodzie, co nieczęsto się zdarza- teraz już wiem dlaczego. Ale dziewczyny- spoko- ważył 3.800 a główka miała 37 cm i dał się wypchnąć :tak:

No i z pocieszających wieści- dziecko już teraz tak dużo nie przybiera- oczywiście trzeba brać pod uwagę tolerancję USG, więc ja się nastawiam, że Bartek będzie koło 4,00 kilo :tak:

Beti - powodzenia na wizycie i daj znać, co ciekawego usłyszałaś:-)
Wielowodzie jeśli wyklucza wady płodu (u mnie 4D wykluczyło) nie jest groźne i podobno sporo kobiet teraz je ma. Minusem jest większy brzuch, ale tego też specjalnie u siebie nie zauważam, a wręcz wciąż słyszę, że jak na 9 miesiąc to brzuszek mam mały..
Pocieszające jest również to, że woda jednak waży, więc jak wypłynie to i kilogramów na wadze będzie sporo mniej:-)

Byłam rano na usg, Malutka główką w dół, wody w normie, ma około 3300 +/- 400. Więc jestem gotowa do porodu.

Elvie gratuluję udane wizyty:-) A powiem ci, że lepiej jak lekarz ci powie, że urodzisz w terminie albo trochę po bo mi mówił cały czas że na pewno urodzę przed terminem a tu do dzisiaj LIPA. Lepie się nastawić na późnieszy poród niż myśleć o tym jak ja już od 37 tc bo lekarz tak obstawiał!!!

Wesoła przerażasz mnie. W poniedziałek idę pessar wyciągnąć i liczyłam na szybką akcję, a bynajmniej nie czekanie po terminie.

reklama
Do góry