reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniówki u lekarza

Forget - trzymajcie się cieplutko!!

Dziewczyny, ja właśnie odebrałam swoje wyniki krwi i moczu i 3 wartości mam poniżej/powyżej normy. Zastanawiam się jednak, czy w tych podanych tu granicach normy uwzględniono to, że jestem w ciąży. W Jeleniej Górze jak robiłam badania to tam zupełnie inne wartości były dla kobiet i kobiet w ciąży. Teraz mam tak:
WBC mam 10,3 x 10^9/L a norma 4,0-10,00 czyli mam powyżej
HGB mam 10,9 g/dl a norma 11,0-16,0 czyli mam poniżej
HCT mam 33,3% a norma 37,0-50,0% czyli również mam poniżej

Wcześniej moje wyniki były wzorowe, a teraz aż trzy składniki poza normami:-(

reklama
forget dzielna jestes kobitka
myslimy tu o Was często, oby Cię jeszcze wypuścili do domku na nabranie sił do porodu, bo już za długo tam siedzisz, poza tym tęsknimy :-(
Elvie wiem ze hemoglobina jest u Ciebie ok jak na ciążę, spokojnie nei zamartwiaj sie niczym pod koniec ciazy wyniki rzadko sa idealne
ja tez zawsze sie jak dotad miescilam w normach ale teraz na marcowej wizycie bym sie nei zdziwila jakbym jakies limity delikatnie przekroczyla

11 marca mam wizytę i male podgladanko bo porzadne Usg bylo 18 lutego,
jak pomysle ze ta wizyta to bedzie 37 tydzien to normalnie az uwierzyc nie moge

Ostatnia edycja:
Martwić się zaczęłam, bo ostatnio jak robiliśmy prywatnie USG 4D to mi lekarka coś o wielowodziu napomknęła. Z komputerowych wyliczeń było ok a z jej, że 23 czyli za dużo wody bo norma do 18. No i teraz jak czytam interpretację wyników to też przy
obniżonym HCT pisze "Spadek poziomu hematokrytu może być spowodowany przez: zmniejszenie liczby krwinek czerwonych - niedokrwistości, utrata krwi (krwawienia), hemolizę wewnątrznaczyniową związaną z reakcją potransfuzyjną, choroby szpiku kostnego (choroba popromienna, fibroza, guzy), przewodnienie.

Przy obniżonym HGB - "Obniżenie poziomu hemoglobiny jest na ogół spowodowane niedokrwistością i w stanach przewodnienia organizmu"

Przy podwyższonym WBC - "podwyższenie może być spowodowane przyczynami fizjologicznymi (wysoka temperatura otoczenia, opalanie się na słońcu, ciąża, wysiłek fizyczny, stres) lub patologicznymi (stany zapalne narządów, uszkodzenia tkanek, zakażenia, zatrucia, nowotwory)."

:-(

Elvie HGB i HCT to wskazniki, ktore u kobiet w ciazy interpretuje sie pod kontem niedokrwistosci - ja mam jeszcze nizsze niz Ty i jedyne co mi lekarz powiedzial, to jesc odpowiedznie produkty bogate w zelazo i jeszcze sie nie zdarzyło, zeby baba w ciazy wyleczyla sie z niedokrwistosci. no i oczywiscie zelazo w tabsach. a WBC dla kobiet w ciazy ma norme do 11, wiec sie miescisz w granicach.

ale najlepiej wszytko skonsultowac z lekarzem

Wizytę u gin. mamy w środę o 11:00:tak:
Zadzwoniłam do znajomej ratownik medycznej - uspokoiła mnie tym, że teraz co druga ciężarna ma nadmiar lub niedobór wód płodowych i kazała jeść buraczki i witaminki łykać dla ciężarnych (łykam;-)). No i że konsekwencją wielowodzia będzie duży brzuch:sorry: Poza tym wyniki mam ok i mam się nie martwić, bo kopa dostanę:-D

AFI mam napisane na USG 4d z 27stycznia:
Q1 4,68cm
Q2 4,29cm
Q3 5,76cm
Q4 4,63cm
AFI total 19,36cm

Ba, a wiesz jak można tą ilość wody zmniejszyć?
Ratownik mam zaprzyjaźnioną, z doświadczeniem i tak tylko do niej zadzwoniłam.
Normę 18 podała mi gin. na USG 4D.

Była u tej gin. jednorazowa, niby jakaś znana i dysponowała sprzętem 4D, dlatego poszłam;-) W karcie mi napisała o wielowodziu z wykrzyknikami i kazała poziom wód za 3tyg. sprawdzić. Moja gin. nigdy niczego mi nie zarzuciła. Zobaczymy w środę;-)

M. się śmieje, że jak mam dużo wody to Lena ma komfortowe warunki do pływania:-D Taki wypasiony Aquapark jest zafundowałam to wcale nie śpi tylko wciąż szaleje:happy:

Dzis przyszly wyniki ...
cholestazy nie mam ufff
ale za to bakterie w moczu i sladowe ilosci bialka...no i leukocyty 12!!
Dzwonilam do dr i powiedzial, ze wyniki nie sa zle i ze w czwartek na wizyte..!

reklama
Do góry