reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki u lekarza

Wronka- z rwą to jednak niezbędna byłaby konsultacja z lekarzem. Tu wklejam, co wydłubałam z netu (jak sobie pomóc):

Rwa kulszowa jest ostrym zespołem bólowym w okolicy lędźwiowej promieniującym do pośladka oraz do kończyny dolnej. Objawami, które bardzo często poprzedzają jego wystąpienie są:
- nawracające bóle okolicy lędzwiowo-krzyżowej występujące po wysiłku fizycznym lub po dłuższym staniu w pozycji pochylonej
- po pewnym czasie pojawia się ból, który utrzymuje sie przez kilka dni (jest to tzw. postrzał )
Obydwa stadia choroby mogą trwać przez kilka miesięcy lub nawet lat.

PAMIĘTAJ !!!

jeżeli odczuwasz podobne dolegliwości jak wymienione powyżej powinieneś jak najszybciej zgłosić się do lekarza neurologa. Dalszy przebieg choroby jest bowiem ciężki i bardzo bolesny.
- kolejny etap to bardzo silny ból, który występuje najczęściej po podniesieniu ciężkiego przedmiotu lub nagłym skręceniu tułowia. Obejmuje początkowo pośladek i udo, a stopniowo przechodzi także na podudzie. Ból nasila się przy próbie biernego uniesienia kończyny. Mogą wystąpić zaburzenia czucia na zewnętrznym brzegu stopy lub na paluchu (zależnie od miejsca uszkodzenia kręgosłupa) a niekiedy nawet niedowład mięsni prostujących stopę i paluch (tzw. rwa kulszowa porażenna)
- dolegliwości bólowe nasilają się przy takich czynnościach jak kaszel, śmiech czy defekacja

Najczęstsza przyczyna :

- zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa
- uszkodzenie krążków międzykręgowych (dyskopatia) w postaci wpuklenia lub wypadnięcia jądra miażdżystego (składowa krążka międzykręgowego) na wysokości L4-L5 (między 4 a 5 kręgiem lędźwiowym) oraz L5-S1
- zmiany zwyrodnieniowe stawów międzykręgowych

Jak sobie pomoc ?

- pierwszą czynnością powinno być położenie się do łóżka ( najlepiej podłożyć pod materac deskę tak aby podłoże na którym leżymy było bardziej twarde)
- nogi powinny być zgięte w stawach biodrowych i kolanowych pod katem 90 stopni (jest to tzw. pozycja odbarczająca )
- należy ograniczyć do minimum ruchy tułowia (kręgosłup powinien być unieruchomiony np. przez gorset lędźwiowy)
- jeżeli ból jest bardzo silny, wówczas do momentu przybycia neurologa podąć lek przeciwbólowy (np. Pyralgina)
- zabiegiem łagodzącym ból jest nagrzewanie bolesnej okolicy (ale nie mogą to być okłady zbyt gorące)

Rehabilitacja

- powinna być stosowana po ustąpieniu objawów choroby
- polega na systematycznym wykonywaniu zaleconych przez specjalistę ćwiczeń fizycznych

PAMIETAJ !

Charakter ćwiczeń powinien być ustalony przez doświadczonego fizykoterapeutę.
Wykonywanie przypadkowych ćwiczeń bez konsultacji ze specjalistą może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Wskazaniem do operacji są:
- często nawracające epizody rwy kulszowej
- dolegliwości utrzymujące się dłużej niż 2 miesiące pomimo specjalistycznego leczenia neurologicznego.
- narastające niedowłady (osłabienie, trudności w poruszaniu) kończyn
- zaburzenia czynności zwieraczy (nietrzymanie moczu lub stolca)

Materiał zaczerpnięty z www.masaz24.com

reklama
Cześć. Wchodzę na wątek, bo potrzebuję jakiejś informacji na temat bólu, który przypomina skórcze, ale wręcz siedzi mi to w pośladku i promieniuje na całą nogę, a tu patrzę taki referat i dokładnie opisuje moje objawy! Akurat chciałam prosić o namiary na jakiś lepszy magnez niż ten co obecnie wcinam od miesiąca. Wizytę mam za 1,5 tyg u lekarza i chyba tyle nie wytrzymam.. Chociaż Ty Wronka masz jakieś mocniejsze te bóle, bo moje tak góra godzinę.
Warto powiedziec lekarzowi o swoich podejrzeniach o rwę kulszową. Skórcze skórczami, ale rwa to już poważniejsza sprawa

Ostatnia edycja:
justa....mam nadzieje,że to nie pólpasiec bo to nic przyjemnego.

A ja jestem załamana....w nocy wylam z bolu, nie mogłam sie przekrecac z boku na bok, a wstawanie na siku, a razcej powtórne wchodzenie do lóżka, to taki ból,ze nie da sie opisac. Mąż przerażony chcial jakos pomóc ale nie mogl a ja wyłam. Oczywiście jestem nie wyspana, ale generealnie to się boje co będzie dalej. Nie lubie byc taka niesprawna. A jeszcze przeczytalam,ze przy takich ostrych bólach rwy kulszowej, może to byc wskazanie do cc, bo podczas porodu sn moze dojśc do niedowladu kończyn:szok::szok:. Muszę powiedziec ginowi na wizycie ,ze ma mi jakos pomoc bo zwariuje:wściekła/y:

Jejku...nie wiem co napisać...biedna :-:)-:)-( Nie umiem Ci pomóc, ale przesyłam stado gorących pozdrowień i uśmiechów!:tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak: Mam nadzieję, że lekarz jakoś pomoże, bo to straszne co piszesz :szok:

Justa no z pólpaścem to róznie bywa. Ja miałam dawno temu i w sumie nic a nic mnie ani nie swędział ani nie bolal, ale co człowiek to inaczej go przechodzi. Moja koleżanka to biedna była jak miała półpaśca bo ledwo co chodziła, tak ją bok bolał.

Wronka widzę że z tą Twoją rwą to też juz poważnie. Jakies stadium zaawansowane. Nie wiem jak Ci pomóc. JA mam taki ból w pośladku, jak wstaje po nocy, czy nawet ostatnio w dzień to normalnie, niemiłosierny ból w pośladku i podobno to tez ta rwa ale przechodzi po jakimś czasie, jak sie pomasuje czy rozchodzi. Mama mi poradziła żebym powiesiła się na drzwiach :baffled: dziwnie brzmi ale podobno pomaga, ja nie próbowałam bo bałam się że futryna puści i zawiasy i będzie wielkie bum :-D ale jak masz taki z tym problem to może spróbuj ;-)

Wronka- z rwą to jednak niezbędna byłaby konsultacja z lekarzem. Tu wklejam, co wydłubałam z netu (jak sobie pomóc):

[/SIZE]
Materiał zaczerpnięty z www.masaz24.com[/I]

dzieki aniez:tak:, dzieki dziewczyny, bede musiała się chyba do neurologa zgłosic. W dzień jeszcze jakos daje radę, jak chodzę, gorzej jest jak siedze lub ;leżę:-(. poki co to nagrzewam i probuje lekko cwiczyc.

aniam...na basen chodzilam i nic to nie dawało, a masaże i cwiczenia owszem są , ale takie dla tych co w ciąży nie są bo na brzuchu trzeba leżec:tak:

Ella1 oj jak ja bym chciała zeby moje wizyty nie wnosiły nic w życie -szyjka długa, zamknięta, mała wysoko, łożysko ok... ja tylko marzę o takiej wizycie i nie potrzebuję innych atrakcji:baffled:

Kici69 bo masz Panią gin i to pewnie po ciąży:-D więc rozumie dziewucha:tak:

Elvie jak po usg -opowiadaj ze szczegółami!!!!!!!!!

Iza
jak to mówi mój lekarz -dziecko potrzebuje, dziecko sobie weźmie -Ty się o swoje zęby troszcz...:tak:

Ba... wiesz waga w ciąży zależy od wagi sprzed ciąży... nie piszesz ile ważyłaś, nie wiem jak to się ma do rozmiaru L/XL ale moja koleżanka w ciąży schudła parę dobrych kilo... tylko ze przed ciążą miała ciałka -i tragedii nie było -szybko nadrobił po...

Kamisia czekam na wieści i od Ciebie...

Kwiatuszek to ja tak mam z kiwi, pomarańczami, jabłkami, cytryną -brak tego w domu to dla mnie brak pożywienia...

Wronka ała współczuję:no: dla mnir to powinnaś iść do lekarza a nie czekać na gina -bo czytałam że samo nie przechodzi...

Justa24 no dobrze że zbada krew bo półpasiec to nic fajnego... a może to alergia na coś nowego do jedzenia?? albo cytrusy:confused: a może spodnie zmieniłaś i tam ocierają się.... nie wiem szukaj przyczyny

Pozostałe babeczki pozdrawiam

Ja mam dzisiaj apogeum bólu rwy kulszowej:wściekła/y:, w zasadzie zaczęło sie wczoraj. Mąż jechał ok 21.00 po termofor na nasze stare mieszkanie (20km), i przywiózł mi od teściow poduszkę elektryczną. Co jakis czas leże i grzeje sobie to miejsce gdzie boli, ale ulga jest tylko chwilowa:-(. Juz nawet chodzenie sprawia mi ból, a i spanie nie nalzezy do najprzyjemniejszych jak sie z boku na bok przwerócic nie moge, nie mowiac juz o wstawaniu na siku:no: Jestem wsciekła bo to takie uciążliwe i ten ból cholerny jakby mi ktoś wielką szpilą w kościach mieszał.

trzymaj sie, strasznie Ci wspolczuje, mnie zlapalo na chwilke doslownie taki bol od plecow do lydki i myslalam ze umre... to co aniez pisała to dotyczy rwy kulszowej wogole, a w ciazy neurolog raczej nie pomoze bo to jest spowodowane uciskiem dzidziula na nerw i niestety nic sie nie da z tym zrobic:(

Ella1 oj jak ja bym chciała zeby moje wizyty nie wnosiły nic w życie -szyjka długa, zamknięta, mała wysoko, łożysko ok... ja tylko marzę o takiej wizycie i nie potrzebuję innych atrakcji:baffled:

Nie, no ja się baaaardzo cieszę, że wszystko z tym ok :tak::-) chciałabym tylko dowiedzieć się czegoś więcej o mojej Córeczce, a zaden gin mi nic nie mówi! :sorry2: jaka jest duża?, czy nie widać żadnych wad? itp... (mają USG w gabinetach, a nic konstruktywnego to nie wnosi:confused2: ale jakbym zapłaciła kolejne ~200zl to nagle bym się pewnie wszystkiego dowiedziała :confused2:) no coż taki świat- bez kasy nie wiesz prawie nic :sorry2:

reklama
Nie, no ja się baaaardzo cieszę, że wszystko z tym ok :tak::-) chciałabym tylko dowiedzieć się czegoś więcej o mojej Córeczce, a zaden gin mi nic nie mówi! :sorry2: jaka jest duża?, czy nie widać żadnych wad? itp... (mają USG w gabinetach, a nic konstruktywnego to nie wnosi:confused2: ale jakbym zapłaciła kolejne ~200zl to nagle bym się pewnie wszystkiego dowiedziała :confused2:) no coż taki świat- bez kasy nie wiesz prawie nic :sorry2:

a niby opieka medyczna jest bezplatna w tym kraju... szzegolnie dla ciezarnych...

Wronka, wiem co czujesz... niestety 3 lata walczylam z rwa... i tylko co 3-5 miesiacy 20 dni z zastrzykami przeciwbolowymi i przeciwzapalnymi... ani masaze, ani cwiczenia, ani basen, nic nie pomagalo...a kazdy krok to byla katorga... nawet na jakis czas przeprowadzilam sie wtedy do rodzicow, bo nie dawalam rady...
w ciazy poki co nie odezwala sie jeszcze cala swoja moca i modle sie by tak zostalo. idz do neurologa, moze cos zaradzi. calujemy Cie i oby przestalo bolec

Do góry