reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki u lekarza

No i trzeba uważać z jedzeniem wątróbki, bo jej nadmiar,
a właściwie nadmiar vit. A w niej zawatej
może poważnie zaszkodzić dziecku.

reklama
Ja chodzę prywatnie do Invicty w Gdańsku, ale korzystam z prywatnego ubezpieczenia Signal Iduna. Płacę miesięcznie za nią 200 zł za nasza trójkę - ja , mąż i dziecko. To nie dużo szczególnie teraz w ciąży - wszystko na razie mam za darmo z pakietu :)
Tyle pisałyście o tym badaniu genetycznym, że ono tyle kosztuje, że się przeraziłam, że będę musiała dopłacać, ale w wizycie zostało to określone jako po prostu usg - a to mam w pakiecie :)

Ja chodzę do CM LIM i u nich też to USG które się robi między 11 a 13 tyg czyli właśnie to "genetyczne" jest u nich wpisane jako zwykłe USG i pokrywa to pakiet medyczny.

13x13 pisałaś o różnych badaniach o przepływie krwi itd. widzę, że posiadasz na ten temat sporą wiedzę. mozesz napisać kiedy te badania powinno się zrobić ?

Dzięki

o żelazie zielona maupo jego nadmiar jest toksyczny i może wywołać żelazicę. Ale żelaza naturalnego nie da się przyswoić w nadmiarze. A w ciąży jego ilość w organizmie spada - pobiera je dziecko, rozrzedza się krew itp, wiec warto zwiększyć jego ilośc w diecie. Ja polecam herbatę roibos.

Co to za herbatka ? ja jem natke pietruszki na kanapki:tak:

Kochana sama sobie za nie płacisz -samo usg 200-300 zł a test PAPP-A 600-700. No chyba że masz ponad 35 lat albo jest coś nie tak na badaniu to lekarz kieruje do poradni prenatalnej a tam kierują dalej na badania.
a u nas genetyczne i test PAPPa jest w jednym pakiecie.... i to darmowym. Teraz czekam na wyniki testu PAPPa, ktore maja mi przyjsc lada dzien do domu...

A ja nienawidzę zielonego... :(....
Kurcze nie pomyślałam!!!! - ale jestem głupia - u mnie rodzinna jest anemia - niedobór żelaza...
Moja mama to ma - ja tez, może nie taki ogromny jak ona, ale lekko poniżej normy :(.... Moja mama ma tak niskie zelazo ze daja jej zastrzyki i inne takie tam :(....
Morfologie mam w poniedzialek.... Zobaczymy co wyjdzie w wynikach.

Roibos to herbata z miodokrzewu. jest pyszna, super pachnie i ma żelazo. Czego chcieć więcej? Jako stara anemiczka przyznaję, że poprawiła mi wyniki.

ja tez uwielbiam herbatke rooibos i pije codziennie, najsmaczniejsza dla mnie to ta z aromatem smietanowo-karmelowym (w polsce mozna ja kupic w rossmann), i wcale nie wiedzialam ze zawiera zelazo - dzieki studiujacamamo za to info, to chyba wlasnie dlatego nie potrzebuje zadnych tabletek z zelazem brac, bo jak bylam u mojej gin to sie jej extra zapytalam i mowila ze ja nie potrzebuje brac dodatkowo zelaza:-)

już sie nie moge doczekać jutra, ide rano na usg i wreszcie zobacze moje malenstwo... ale ten czas mi wolno plynie

a rooibos juz nabylam i bardzo mi smakuje wiec pewnie tez zaczynalo zelaza brakować, jeszcze raz dzieki za info

reklama
Ja bylam jak na razie tylko raz u lekarza.19.10 mam usg a 21.10 wizyte u ginki,juz nie moge sie doczekac kiedy zobacze moja kruszynke mam nadzieje ze u niej wszystko ok:-)

Do góry