reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki u lekarza

reklama
hej dziewczyny wpadam tylko na chwilkę bo mam małe urwanie głowy w domku
byłam u lekarza na badaniu połówkowym i okazało się ze maluszek nie rośnie tak jak powinien i za 2 tyg do kontroli (narazie maluch spóźniony jest ze wzrostem o jakieś 3 tyg. :eek::szok:), jeśli się nie polepszy to niestety czeka mnie szpital :eek::eek::-:)no::no::no: jestem załamana bo nie wyobrażam sobie jak damy wtedy sobie radę

aaaa no i mam dobrą wiadomość - będzie chłopczyk :sorry::sorry:
coprawda miałam nie wiedzieć ale mój mąż zapytał lekarza i nie wytrzymał, nie zdążyliśmy dojechać do domu i już mi wypeplał :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: .... a miała być Lenka hmmmmm może nast razem hihihi

dziewczyny trzymam za was kciuki żeby u was i waszych maluszków wszystko było w jak najlepszym porządku ;-);-);-)

byłam u lekarza na badaniu połówkowym i okazało się ze maluszek nie rośnie tak jak powinien i za 2 tyg do kontroli (narazie maluch spóźniony jest ze wzrostem o jakieś 3 tyg. :eek::szok:), jeśli się nie polepszy to niestety czeka mnie szpital :eek::eek::-:)no::no::no: jestem załamana bo nie wyobrażam sobie jak damy wtedy sobie radę

coprawda miałam nie wiedzieć ale mój mąż zapytał lekarza i nie wytrzymał, nie zdążyliśmy dojechać do domu i już mi wypeplał :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: .... a miała być Lenka hmmmmm może nast razem hihihi

dziewczyny trzymam za was kciuki żeby u was i waszych maluszków wszystko było w jak najlepszym porządku ;-);-);-)
mowisz szpital??... ojej trzymaj sie kochana :)... my trzymamy za ciebie i twego syneczka kciuki ;)... i wsio bedzie dobrze - zobaczysz :)....
co moze byc przyczyna tego ze twoj maluszek nie rosnie (martwie sie bo moj ostanio byl o tydzien za maly - wiem ze norma jest do dwoch tygodnie w te czy wew te) ale ale mam zle przeczucia i sie nonstop zamartwiam...

po pierwsze GRATULACJE !!!!

po drugie , będzie dobrze nie ma się co martwić na zapas , pójdziesz do kontroli za 2 tyg. i może się okazać ,że mały wystrzelił i jest już wszystko ok.
W każdym razie trzymam kciuki :tak:

Gosienka
dziewczyny widze ze gorący temat badań.
Macie racje to my same decydujemy czy chcemy robic te badania i wydaje mi sie że nie może to byc wymóg przyjecia do pracy.
O ile dobrze pamietam w zeszłym roku dostałam imienne zaproszenie do zrobienia darmowej cytologii.Nie skorzystałam bo dzieki bogu mam dobrego ginekooga który raz do roku sam pilnuje aby cytologie robić.
Wogóle on nawet pilnuje aby zrobic usg piersi i to dzieki temu badaniu bardzo wcześnie wykryto u mnuie guzka na piersi i podjęto szybkie działania bo nie wyglądało to dobrze.Teraz mam robione usg piersi co pół roku.
Wkurza mnie strasznie jak na prawo i lewo opowiada się że nowotwory piersi czy szyjki macicy dotycza tylko kobiet starszych i jak mi kolezanki opowiadają że musza sie prosic o skierowanie na usg piersi bo przeciez po co przeciez są młode:wściekła/y:[/QUOTE]

Fajnie tylko co zrobić jak się zrobi badania i wykryją u ciebie guzy tak jak u mnie w obu piersiach zrobiłam biopsję i wyszło że jednego muszę usunąć bo wielokomórkowy i może pójść w obie strony. Ok przyjełam do wiadomości poszłam do kliniki na zabieg usuneli NIBY ten guz a po roku na badaniu wyszło że lekarz CHIRURG ONKOLOG wyciał coś ale napewno nie to co trzeba !!!!:confused2:
I weź tu zaufaj lekarzowi:zawstydzona/y:

Dziewczyny, może dorzucę kilka info nt. połówkowego badania genetycznego które wczoraj miałam:
- polecam Wam zrobienie tego usg w wersji "full", czyli przebadanie dokładne dziecka.
Moje wczorajsze badanie trwało dobrze ponad pół godziny, ale lekarz oceniał kilkadziesiąt parametrów (myślałam, że po prostu oglądnie serce, mózg i kręgosłup).

Oprócz organów wewnętrznych, przepływów krwi w tętnicach sprawdzał też czy dziecko ma dokładnie wykształcone stópki(czy nie grozi mu szpotawość), czy wargi dobrze zrośnięte i nie grozi małej zajęcza warga, na 4D oglądał czy skóra dokładnie pokrywa kręgi (wykluczenie rozszczepu).

Ja nie miałam pojęcia, że już na tym etapie ciąży można tyle rzeczy ocenić.
Co do samego 4D - widok niesamowity, ale nie tak wyraźny jak oczekiwałam.
Lekarz powiedział, że dziecko fajnie zaczyna wyglądać na 3D dopiero koło 23 tc.

Pytałam go też o ocene vasa previa - powiedział, że to badanie dopplerem trzeba wykonać na ostatnim USG przed porodem, wcześniej można nie wykryć tych naczyń.

Teraz tylko muszę trzymać kciuki, że lekarz niczego nie przeoczył i że mała będzie zdrowo rosła :-)

Ja jestem ze wsi a nawet bardziej niż ze wsi bo całe życie w leśniczówce w środku lasu mieszkałam i jakoś chodzę do lekarzy i badam się, co roku robię cytologię i USG piersi co 2 lata. Ciemne baby to i w mieście są:wściekła/y: i proszę mi tu nie wyjeżdżać z takimi tekstami. Jak u nas na wioskę mammobus przyjechał to kolejka stała do badań.

Elma nie gniewaj się, bo tu nie o to chodzi, kto gdzie mieszka, tylko o złudne rozwiązywanie problemu zdrowia nas wszystkich. Statystycznie patrząc największy kłopot jest na wsiach w porównaniu z miastami, wśród kobiet niepracujących w porównaniu z pracującymi, z niskim dochodem, z wykształceniem podstawowym w porównaniu z tymi po studiach, ze wschodu w porównaniu z zachodem kraju, z babkami po 50 w porównaniu z grupą pomiędzy 20 a 30 itd. Ja się cieszę, że u Was się badają i oby jak najwięcej takich miejsc (niezależnie czy to wieś czy miasto). Sama w ramach profilaktyki moją mamę kilka lat temu zabrałam do ginekologa (wcześniej widziała lekarza tej specjalności tylko podczas 2 ciąż) i kazałam się gruntownie przebadać (świecąc przykładem jak to Słońce Majów, żeby jej było łatwiej) i teraz ona sama z siebie chodzi i wszystkie badania robi, co mnie cieszy, bo chcę mieć zdrową mamuśkę jak najdłużej :-).

Tu idzie o to, że naród dostanie ustawę, a koło wyborów narodowi się powie, że dba sie o zdrowie narodu. A statystyki (poza grupą pracujących na etacie) nadal będą leżały, bo ustawą się ich nie załatwi tylko pracą u podstaw ("Siłaczką" pojechałam, no ale co tam :-D). I tę pracę trzeba wykonywać wszędzie (zaczęłabym od programów profilaktycznych w szkołach...).

No a panowie np. na raka prostaty umierają i co... i nic... Rak jelita grubego kosi równo i podstępnie i też nic sie z tym nie robi! Taką mamy rzeczywistość. NIE MA SENSOWNYCH PROGRAMÓW PROFILAKTYCZNYCH. Mimo akcji darmowego badania wiele kobiet o niej nie wie, bo placówki NIE WYSŁAŁY ZAPROSZEŃ, bo nie kupiły: maszyn do adresowania kopert :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:- no mnie ręce opadają.

Dziewczyny czy Wy wszystkie miałyście badanie na hiv??? Bo ja nie mialam ani w tamtej ani w tej ciąży.
Ja też nie miałam wogóle robionego tego badania;-).

Gratuluje synusia, no i cały czas chłopaki górą:tak:.
Nie martw się kochana, jak pójdziesz na następne USG to maluch już napewno nadrobi straty:-). Trzymam mocno kciuki;-).

Ja jutro idę na wizytę do mojej gin, miałam mieć wizytę już 2 tydodnie temu ale jej nie było, tylko się wkurzyłam:wściekła/y:. Mam nadzieję że jutro będzie bo minmęło już 1,5 miesiąca od ostatniej wizyty:confused2:.

reklama
Basia 0412

Przykro mi że trafiłaś na takiego lekarza wiem że to zniecheca.
Wiem jedno ze warto zawsze konsultować sie u dwóch lekarzy.
Ja pierwsze usg miałam robione w specjalistycznym ośrodku onkologicznym bo wydawało mi się ze oni musza sie na tym znać.Niestety myliłam się.Bardzo opryskiwa pani zrobiła mi to usg ale stwierdziła ze ona nie widzi w tym guzku nic złego i mam przyjść za pół roku.Ale mnie to nie uspokoiło i zrobiłam jeszcze raz usg w innym miejscu.Tam okazało sie ze nie ma na co czekać.
Mój onkolog zaproponował mi usunięcie guzka.Jak sie potem okazało gdybym poczekała pół roku byłoby za póżno.Cały czas jestem pod kontrolą i ciesze się że wtedy podjęłam decyzję o 2 usg.
Trzymam za ciebie kciuki i wierzę ze wszystko będzie dobrze:tak:
Mój lekarz mówi ze ciąża wspaniale działa na piersi i mam byc dobrej myśli.:-)

Do góry