reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki u lekarza

Kochane ale ja nie piszę ze jestem przeciwna badaniom -zresztą możliwość przebadania się ma każda kobieta na koszt państwa co 3 lata a jeśli chodzi o Polki to wątpię czy z wynikiem czy bez cokolwiek zmieni w swoim życiu -bo zawsze ma na to czas.

Ja po prostu nie kumam że mam iść do gina wskazanego przez pracodawcę -o losie!!! (i to jeszcze najlepiej starego dziada) i zanieść pracodawcy wynik:eek::eek::eek: to może czy się nadaję na delegację z szefem??? ale nie czy mogę przed kompem 8 h siedzieć...

A nakaz nic nie da to jest w świadomosci -a może też panom nakażą badanie jajeczek bo też nie są pierwsi do tego

Aniam to ja proponuje nie leczyć palaczy i pijaków

reklama
ewka84 w sumie masz rację ale jakoś o to jestem spokojna zabiegów nie miałam żadnych no jedynie kosmetyczka pozostaje ale nie ma co nabierać do głowy

za badaniem panów jestem stanowczo ZA bo ja swojego M nie potrafię namówić na wizytę u lekarza. To jest okropnie ciężki przypadek a tak przynajmniej raz na jakiś czas byłby zmuszony:-)

13x13- hormonki widzę hormonki :-D obowiązkowa cytologia i mammografia maja wejść w życie od 2010 roku. Dla mnie nie jest problemem samo badanie, ale to, że na razie nie wiadomo, czy będą honorowane wyniki od prywatnych ginekologów- ja badam się regularnie i od lat i mogę przynieść wynik, ale nie widzę podstaw, żeby ktoś nakazał mi dyganie do lekarza NFZ.

Poza tym mammografia u kobiet przed 40 rokiem życia jest trochę na wyrost, u młodych kobiet robi się USG piersi, a mammografie zaleca się u babek po 40 Piersi badane czyli zadbane

A gdzie USG piersi-mammografia nie załatwia wszystkiego: " (...) u młodych kobiet do 35.-40. roku życia objętościowo w biuście przeważa tkanka gruczołowa, którą lepiej się bada ultrasonograficznie. Po 45. roku życia tkanka gruczołowa zaczyna zanikać, a jej miejsce zajmuje tkanka tłuszczowa. Tę wnikliwiej bada się podczas mammografii. Sama mammografia jednak nie wystarczy, bo tylko podczas USG lekarz widzi na monitorze przewody mlekowe, a właśnie w nich często zaczyna się rozwijać rak."

No i ostatni aspekt tej sprawy: kobitki mieszkające na wsi czy niezarejestrowane bezrobotne (o mających działalność gospodarczą nie wspomnę) i tak nie będą sie badać- więc tu, gdzie problem jest największy i tak nie zostanie rozwiązany.

Poza tym, jak babka ma raka to niby nie jest zdolna do pracy??? Ja pierwsze słyszę.

Aniez dziękuję Ci dziękuję -wielka jesteś. Bo o to mi chodziło -tam gdzie problem jest największy i tak nic nie zmienią, a żeby pracodawca oddał kasę to nie musi być medycyna pracy przypadkiem? bo pomimo ze mam np prywatnego okulistę to i tak muszę do tego od nich -idioty -dygać z kartką od prywatnego a ten baran tylko przepisuje...

Co do wyniku -Ty możesz, ja moge zanieść do prcy ale 18 czy 19 latka... dla niej to trochę krępujące moze być (też abstrahując od tych wyzwolonych w wieku 15 lat)... szczególnie jak ma jakieś zapalenie... to dla niej tragedia

A mamografia była darmowa nawet po wsiach tymi busami jeździli i co? nic każda w d... miała...

Co do bezpłatnych badań -ja dopiero teraz widze ile ich jest darmowych -chodze do tej prywatnej kliniki, oni mają tylko NIEKTÓRE umowy z NFZ a moja siostra miała w 3 wizyty cytologię, wymazy z hpv, wymazy na bakterie... więc programy są ale lekarze też mają w nosie informować pacjętkę...

Przykre to trochę że lekarze z zachodu przyjeżdżają do Polski oglądać tak zaawansowane stadia raka szyjki macicy -ale prawdziwe...

Mamusia87
mój S też taki był -aż trafił na lekarkę starszą babke ale jaka żyleta. Miał wysokie ciśnienie i kazdy lekarz, okulista, specjalista -TAK WSZYSTKO OK JEST -TAKI PANA UROK. Dopiero ona tak go poprześwietlała i dupę truła żeby z tymi wynikami łaził że wyszły mu kamienie na nerkach:szok: i jeśli to nie to jest przyczyną (a może być) to dalej go będzie goniła po tych przychodniach...

13x13 mój M jest taki zawzięty że nie ma na niego bata chodzi kaszle prycha , głowa go boli, nogi i wiele innych części ciała a on ma to w nosie ja mu już tłumaczyłam jego mama moja mama i nic jego jedyna odpowiedź samo przyszło samo przejdzie no i weź z taki dyskutuj wielki mi maczo i twardziel leczy się ibupromem zwariować można bo małego dzieciaka za rękę zaprowadzisz i koniec kropka a takiego uparciucha ani siłą ani groźbą się nie przekona:confused2:

Mamusia a może On tak lubi??? żeby się wszyscy troszczyli itp. Ja swojemu (po setnym razie jak usłyszałam "boli mnie głowa") powiedziałam "idź jutro do lekarza" więc usłyszałam "przejdzie mi" na co ja "albo idź jutro do lekarza albo mi nie skamlaj że Cię coś boli" -no i poszedł -bo co miał robić jak nie miał się komu wypłakać -zatoki wyleczone i mam spokój:tak:

Co to za pomysl z ta cytologia obowiazkowa przy przyjeciu do pracy??!!:szok::szok::szok: a po co im wiedziec jaki jest stan mojej pochwy? czy ja komus do rozporka zagladam??:wściekła/y::wściekła/y: a co- facetom kaza prostate badac i jadra i nie wiem co jeszcze??!! nie wydaje mi sie!!:no::no::no:
moze niech jeszcze wymysla, ze pracodawca bedzie przy takim badaniu??!! nie dosc, ze pytaja o chec posiadania dzieci (chociaz oczywiscie oficjalnie prawa do tego nie maja) to jeszcze beda mi do pochwy zagladac, no bez przesady! moze niedlugo kaza sie jeszcze spowiada z kim, jak czesto i jak dlugo sex uprawiam!! :wściekła/y::wściekła/y: i niech jeszcze sprawdzaja czy dziwczyna jest dziewica, a jak sie okaze ze nie-dziewica nie-zamezna to nie przyjma, bo sie puszcza:crazy:
Rozumiem badanie wzroku i ogolnego stanu zdrowia, ale dla wszystkich jednakowe - dla kobiet i facetow znaczy.
Az sie cos we mnie zagotowalo jak to przeczytalam, bo jeszcze do mnie takie wiesci nie doszly wczesniej.:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Profilaktyka jest najwazniejsza, co do tego nie mam zadnych watpliwosci, ale nie takimi metodami. Za duzo juz sobie panstwo zaczyna pozwalac, bo bezplatna profilaktyka to moim zdaniem jedno, a zagladanie komus miedzy nogi na sile, to juz zupelnie co innego:crazy: A jak tam im zalezy na naszym zdrowiu, to niech kazdy pracodawca gwarantuje takie ubezp zdrowotne, zeby kazdy pracownik mogl sobie leczyc co, gdzie i kiedy musi lub ma takie zyczenie!!

Co myslalam, to napisalam, jak sie ktos ze mna nie zgadza, to ma do tego prawo, ale az mi ulzylo, chociaz zla nadal jestem. Nawet mi zmeczenie przeszlo po niewyspanej nocy od tej adrenaliny:-p

reklama
Co to za pomysl z ta cytologia obowiazkowa przy przyjeciu do pracy??!!:szok::szok::szok: a po co im wiedziec jaki jest stan mojej pochwy? czy ja komus do rozporka zagladam??:wściekła/y::wściekła/y: a co- facetom kaza prostate badac i jadra i nie wiem co jeszcze??!! nie wydaje mi sie!!:no::no::no:
moze niech jeszcze wymysla, ze pracodawca bedzie przy takim badaniu??!! nie dosc, ze pytaja o chec posiadania dzieci (chociaz oczywiscie oficjalnie prawa do tego nie maja) to jeszcze beda mi do pochwy zagladac, no bez przesady! moze niedlugo kaza sie jeszcze spowiada z kim, jak czesto i jak dlugo sex uprawiam!! :wściekła/y::wściekła/y: i niech jeszcze sprawdzaja czy dziwczyna jest dziewica, a jak sie okaze ze nie-dziewica nie-zamezna to nie przyjma, bo sie puszcza:crazy:
Rozumiem badanie wzroku i ogolnego stanu zdrowia, ale dla wszystkich jednakowe - dla kobiet i facetow znaczy.
Az sie cos we mnie zagotowalo jak to przeczytalam, bo jeszcze do mnie takie wiesci nie doszly wczesniej.:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Profilaktyka jest najwazniejsza, co do tego nie mam zadnych watpliwosci, ale nie takimi metodami. Za duzo juz sobie panstwo zaczyna pozwalac, bo bezplatna profilaktyka to moim zdaniem jedno, a zagladanie komus miedzy nogi na sile, to juz zupelnie co innego:crazy: A jak tam im zalezy na naszym zdrowiu, to niech kazdy pracodawca gwarantuje takie ubezp zdrowotne, zeby kazdy pracownik mogl sobie leczyc co, gdzie i kiedy musi lub ma takie zyczenie!!

Co myslalam, to napisalam, jak sie ktos ze mna nie zgadza, to ma do tego prawo, ale az mi ulzylo, chociaz zla nadal jestem. Nawet mi zmeczenie przeszlo po niewyspanej nocy od tej adrenaliny:-p

BRAWO DLA TEJ PANI:-):-D:laugh2:

Do góry