reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki kulinarnie!!!

reklama
hmm takiej okraglej, do pizzy i tart, nie calkiem niskiej, jak nieraz sa do tart (np w ikei sa takie niziutkie..) - moja ma dobre 4-5cm wysokosci.

tak widze, ze troche pomieszalam. ja tej masy twarogowej z feta nie mieszam juz z jajkami, po prostu smaruje grubo (2cm) to ciasto i zakrywam z gory, lubie taki kozuszek ze spieczonego ciasta na wierzchu.
 
ciasto z malinami (cukrzyca ciazowa)

150 g maki
50 g margaryny
1 jajo
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

500 g malin
250 g serka homogenizowanego (odtluszczonego)
400 ml slodkiej smietany
6 platkow bialej zelatyny
slodzik w plynie
sok i skorka z cytryny

make,proszek do pieczenia,jajo wymieszac,wstawic na 1/2 h do lodowki.

wylozyc na okragla blaszke dopieczenia ( 24 cm). piec 20 min w temp. 200° C.

serek,slodzik,sok z cytryny,skorke wymieszac

przygotowac zelatyne

2 lyzeczki masy serowej polaczyc z zelatyna,wymieszac,dodac reszte masy,wstawic do lodowki,nastepnie dodac ubita smietane.

na wystygniete ciasto rozlozyc malinki,nastepnie mase serowa,do lodowki...odczekac...konsumowac:o)
 
uwielbiam sałatkę grecką, ale wiadomo, że feta w ciązy zabroniona, no to się wycwaniłam i zamiast fety daję pełnotłustyu twaróg i doprawiam tylko pieprzem ziołowym ;-)
 
pandorka a sprawdzałaś skład na opakowaniu? Ja kiedyś czytałam i ten serek do sałatek, który ja kupiłam, taki a'la feta był robiony z mleka pasteryzowanego, więc taki spokojnie można zjeść.
 
pandorka a sprawdzałaś skład na opakowaniu? Ja kiedyś czytałam i ten serek do sałatek, który ja kupiłam, taki a'la feta był robiony z mleka pasteryzowanego, więc taki spokojnie można zjeść.


nie czytałam- ja zawsze kupuję arla apetina, bo u nas najłatwiej dostępna, ale w ciąży to ona nawet dla mnie za słona jest, więc twaróg daje radę, a jak komu za mało słone, to zawsze dosolić można ;-)
 
pandorka a u mnie soli nigdy za wiele ;-) Mogłabym prawie cały serek feta bez chleba zjeść ;-) Mąż się zawsze śmieje, że jak go wkurzę, to całą sól z domu wyniesie, bo to byłaby dla mnie chyba największa kara ;-)
 
Serki feta ale z koniecznie z mleka pasteryzowanego możemy spokojnie wcinać:-)
A ja dziś miałam mieć gości, ale przez te moje pobolewania wizyte odwołałam. Ale tak się napaliłam na czekoladowe ciasteczka, które miałam w planie upieć że już ciasto zarobione chłodzi się w lodówce. Jadłam je kiedyś i są pychotka ale nie wiem czy mi wyjdą Chocolate Crinkles (popękane ciasteczka czekoladowe)
W ogóle fajna stronka, z samego przeglądania ślinka cieknie
 
reklama
SCHAB PO GÓRALSKU:))

-Zrobił furorę na wczorajszych urodzinach:

1 kg kapusty kiszonej-grubo pokroić,zalać 2 l bulionu i gotować do miękkości
-2-3 cebule zeszklić na oleju,dodać do cebuli i razem gotować
-czosnek-wg uznania-posiekać i dodać do ugotowanej już kapusty;doprawić do smaku
60-70 dag schabu(ja miałam 10 plastrów tego w pojemniczku z biedronki)-lekko rozbić,przyprawić,obtoczyć w samej mące i usmażyć na oleju
-naczynie żaroodporne wysmarować masłem,dać połowę kapusty,na to poukładać schab i na górę reszta kapusty
-1 szkl.śmietany wymieszać z 2 łyżkami mąki i wylać na górę
zapiekać ok. 30-40 miń w 200 st.

SMACZNEGO!!!!!!!!!!!
 
Do góry