reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniówki kulinarnie!!!

robiłam ostatnio kurczaka dokładnie tak jak napisała Koot w krakersach tylko zamiast jogurtu użyłam maślanki do niej dosypałam słodką paprykę sól i pieprz-mięso było pyszne i dzięki maślance wyjątkowo delikatne(jeśli ktoś lubi na ostro zamiast słodkiej można dac ostrą paprykę)
 
reklama
koziczko sałatka brokułowa pycha
kurczaki zapowiadają sięciekawie
mam przepis na skrzydełka:
1/2 kg mąki, opakowanie papryki słodkiej/ostrej wg uznania, sól
umyte skrzydełka wkładamy do miesznki mączno-paprykowej, potem moczymy w miseczce z wodą i jeszcze raz do mąki i papryki.
wychodzą skrzydełka w paciaji czerwonej :-D i taki twór wrzucamy na rozgrzany olej ( dużo oleju)
moja rodzinka uwielbia takie pikantne skrzydełka
 
Ja mam tez dobry przepis na piersi kurczaka.

Piersi kurczaka kroimy na większe paski i na dobę zostawiamy je w lodówce w jogurcie naturalnym. Następnego dnia obtaczamy w rozkruszonych na miazgę krakersach i wykładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 min na np papier do pieczenia. Pyszne jako przekąska na imprezki:)
Smacznego

Zrobiłam wczoraj na obiad, baaaardzo dobre!!! POLECAM!!!! i dziękuję za przepis ;-)
 
ZUPA ( kurczakowo-mandarynkowa)

podwójna pierś z kurczaka,dwie puszki mandarynek,pęczek szczypiorku (dymka),,1 kostki rosołowe drobiowe,2 łyżeczki curry,śmietanka 30% (zamiennie 12 lub 18 ale trzba uważać aby się nie zważyła), sól i pieprz do smaku


Pierś umyć i pokroić w kostkę 1/1 cm Zagotować ok 2l wody, dodać kostkę rosołową oraz kurczaka,przyprawę curry
Mandarynki rozdrobnić ( ja zawsze dzielę na pół cząstki. Dodać do gotującego się mięsa razem.Zupa musi lekko wrzeć, dodać śmietanę, tak, żeby sie nie zważyła. Na koniec drobno posiekany szczypiorek. Zupa nie powinna byc słodka, raczej lekko pikantna. Aby nie była zbyt rzadka dodajemy mąkę rozrobiona z zimna wodą- wg. uznania. Można dodać odrobinę masełka osełkowego.
 
Ostatnia edycja:
Dla Cucumber:
Placki z malinami (racuchy babci)
30g drożdży, łyżka cukru,2/3 szklanki mleka, szklanka kefiru,400 g mąki, 2 jajka, sól, 50 g masła, tłuszcz do smażenia, syrop klonowy lub miód płynny, maliny.
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać łyżkę mąki i letnie mleko. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Kefir roztrzepać z mąką , jajkami i szczyptą soli. Połączyć z rozczynem. Do ciasta wlać roztopione masło i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Potem już tylko smażyć i "połykać".
 
QUICHE LORRAINE - danie francuskie, opierajace sia na ciescie francuskim, do ktorego wrzucasz cokolwiek, co ci zalega w lodowce. Quiche moze byc z warzywami, pomidorami, twarogiem - co kto lubi, po prostu sie to z ta masa jajeczno-smietanowa zapieka w piekarniku. Quiche Lorraine natomiast jest typowo z wedlinka i boczkiem.

konieczny zakup - rolka ciasta francuskiego gotowego, mrozonego lub swiezego (chyba, ze ktos umie robic swoje)
8 jajek
200ml smietany
boczek wedzony + szynka w ilosci dowolnej, tak z 15 plasterkow niewielkich (mozna dodac kielbaske tyz)

skroic boczek i szynke na dosc drobno, podsmazyc na patelni. w miedzyczasie w misce blendujemy jajka i smietane razem, dodajac troche soli (pamietajmy, ze szynka + boczek tez sa slone, wiec trzeba sobie wymierzyc, ile kto lubi). do wybeltanej masy dodajemy szynke z boczkiem i wylewamy na ciasto.
do piekarnika na ok 45 minut 190st.
ready to go :-)

acha, ja zawsze mieszam dwa quiche - pol robie z tymi jajkami (wiec sila rzeczy polowe skladnikow) a pol z twarogiem, wymieszanym z feta. ja jem twarogowy, malz jajeczny i wszyscy sa happy :-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry