zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
ulanka, u mnie w rodzinie jest jeden wielki zgrzyt na temat chrztu Konstancji. I bez znaczenia czy w polskiej, czy w meksykanskiej jej czesci. "Argumenty" obu stron sa identyczne i z dupy wziete. Slysze od nich, ze taka tradycja, ze co ludzie powiedza, ze jak sie dziecko bedzie czulo widzac rowiesnikow idacych do komuni i dostajacych prezenty (sic!), ze jestesmy katolikami (ja zostalam ochrzczona jako niemowle, znaczy zaprotestowac nie moglam, a jestem zdecydowana steistka z okreslona filozofia zyciowa). Ja odpowiadam, ze znam wiele tradycji - niekoniecznie kultywowanych - z ktorych nic dobrego nie wynika, ze mam w dupie co ludzie powiedza lub nawet pomysla, czemu wielokrotnie dalam wyraz, ze nie wychowam powierzchownego bachora, ktory tylko za prezentami (im drozszymi tym lepszymi) bedzie sie ogladal, majac gdzies wszystko, co ma znaczenie, no i najwazniejsze - jesli powie sie A, trzeba powiedziec B; ja natomiast nie bede zabierac dziecka na msze ani wmawiac mu, ze dogmaty i instytucja kosciola maja sens.
Raz jeden, jedyny uslyszalam od kogos, ze chce ochrzcic dziecko, bo wierzy w sens tego sakramentu i ze pokieruje zyciem malca tak, by wyrosl na dobrego czlowieka i chrzescijanina.
Mysle, ze decyzja o przynaleznosci religijnej powinna byc podejmowana przez osobe dorosla lub przynajmniej swiadoma zalozen i konsekwencji. Niestety chrzczac niemowle nie moze byc o tym mowy, a KK szczyci sie jakas tam iloscia zapisanych owieczek i tym bardzie sie cieszy, im bardziej nieswiadome owe owieczki sa.
Raz jeden, jedyny uslyszalam od kogos, ze chce ochrzcic dziecko, bo wierzy w sens tego sakramentu i ze pokieruje zyciem malca tak, by wyrosl na dobrego czlowieka i chrzescijanina.
Mysle, ze decyzja o przynaleznosci religijnej powinna byc podejmowana przez osobe dorosla lub przynajmniej swiadoma zalozen i konsekwencji. Niestety chrzczac niemowle nie moze byc o tym mowy, a KK szczyci sie jakas tam iloscia zapisanych owieczek i tym bardzie sie cieszy, im bardziej nieswiadome owe owieczki sa.