reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki 2010!!!

pytalam o cos dziewczyny karmiace butla, ale zadna nic nie odpisala, nikt tutaj butla nie karmi?? wszystkie jeszcze karmicie piersia??:confused: jakos mi sie wydawalo, ze niektore karmia butla...:eek:
my na butli, i chyba bede zmianiala to mleko, bo chyba sie moj maly dzik nie najada... ale jutro to skonsultuje z lekarzem...

reklama
kurde ale sie porobilo w polsce z tymi powodziami, dziewczyny ktore to dotknelo - kurcze trzymam kciku zeby juz nie padalo! nawet u nas w wiadomosciach mowia jakie to powodzie w polsce, szok.
aniez - ja zawsze lubie jak ty cos piszesz o twoim kubusiu, wogole lubie jak dziewczyny piszecie o swoich starszych dzieciach, fajnie tak poczytac...

w końcu chwilka wytchnienia....mały śpi i dziś nie chwaląc jest trochę lepiej z brzuszkiem, chociaż gazy męczą go strasznie...może ten słynny sab simplex go odgazuje nieco i mały przestanie się tak męczyć bo normalnie boje się z nim wyjść na dwór bo jest przez to taki niespokojny,
Co do ubranek mój Antolek urodził się z długością 52 cm ale z racji tego że niektóre te ubranka nie wchodzą na niego wszerz ubieramy się w 62...ale wiadomo co poducent to inna rozmiarówka.A co do ubranek to powiem Wam moje drogie że najbardziej jestem zadowolona z tych tescowych. Body,pajace i śpiochy jak dla mnie rewelka gatunkowo- smyki, cocodillo i inne się umywają...

kwiatku super że z bioderkami wszystko oki u Tymusia my idziemy w piątek na kontrole...mam nadzieję ze i u nas bedzie ok

co do spanka w dzień u nas róznie- jak mamusia chce wyciągnąc kopytka na kanapie przed tv to mały śpi w kołysce a jak robie coś w kuchni to śpi w łózeczku bo wtedy mam go bliżej i wszystko słysze i nie muszę mi latać na każdy sygnał niani elektronicznej bo ona jest tak czuła ze rejestruje nawet najmniejszy szmer

oo...mały cycuś już kwęka....to sobie pospał chłopak- 40 minut:no:

U nas też zalało piwnice, mąż wyniósł już 20 wiader 20 L.
Ale całe szczęście już nie pada. I dziś w końcu po 3 dniach byłyśmy na spacerku.
Nie mogłam się już doczekać. Bo przez to siedzenie w domu, głowa mnie zaczęła boleć.
Dziś w końcu się dotleniłam i czuję się zupełnie inaczej.

Tu kilka rad z książki Język niemowląt:
Bardzo pomocne rady
"Pozycje podczas karmienia. Niezależnie od tego, czy karmimy piersią, czy z butelki, niemowlę należy wygodnie ułożyć w zgięciu ręki, mniej więcej na poziomie piersi (również wtedy, gdy karmimy z butelki). Główka dziecka powinna być lekko uniesiona, a ciałko wyprostowane. Dziecko nie powinno być zmuszone do napinania szyi w celu przyssania się do piersi lub butelki. Rączka od strony matki może być opuszczona przy ciele lub też może obejmować jej bok. Unikamy przechylania dziecka do tyłu; jego główka nie może być nigdy niżej niż reszta ciała, utrudnia to bowiem przełykanie. Podczas karmienia z butelki niemowlę powinno leżeć na pleckach, a przy karmieniu piersią pochylamy je lekko w stronę ciała matki, zbliżając jego twarz do brodawki sutkowej.
Czkawka. Występuje u wszystkich niemowląt - czasami po karmieniu, a niekiedy po drzemce. Uważa się, że jest spowodowana przez wypełnienie żołądka lub zbyt szybkie przyjmowanie pokarmu - co zdarza się również u osób dorosłych, pośpiesznie pochłaniających pożywienie. Następuje zakłócenie rytmu przepony. Niewiele można z tym zrobić, pamiętajmy więc, że czkawka przechodzi równie szybko, jak się pojawia.
Odbijanie. Wszystkie niemowlęta połykają powietrze. Często towarzyszy temu charakterystyczny odgłos. Powietrze zbiera się w żołądku dziecka, tworząc niewielki pęcherzyk; powoduje to czasem przedwczesne uczucie sytości i dlatego właśnie dbamy o to, by dzieciom się odbijało. Mam zwyczaj wywoływania tego odruchu przed podaniem dziecku piersi lub butelki, ponieważ wiem, że niemowlęta połykają powietrze także wówczas gdy leżą. Po zakończeniu karmienia prowokujemy odbijanie ponownie; czynimy to również, gdy dziecko przerywa karmienie i zaczyna marudzić. Bardzo często przyczyną takiego zachowania jest właśnie powietrze, które zgromadziło się w żołądku. Istnieją dwa sposoby wywoływania odbijania. Możemy posadzić dziecko na swoich kolanach i delikatnie masować mu plecki, trzymując brodę dłonią drugiej ręki. Sposób drugi, który preferuję polega na uniesieniu dziecka z rączkami luźno opuszczonymi i ułożeniu go na własnym barku. Nóżki powinny zwieszać się w dół, co ułatwia uwalnianie powietrza. Delikatnie masujemy niemowlę ruchem ku górze po lewej stronie, na wysokości brzuszka. (Poklepując niżej trafiamy na nerki). U niektórych dzieci wystarcza łagodny masaż, u innych konieczne jest poklepywanie. Jeżeli po pięciu minutach masowania i poklepywania odbicie nastąpiło, to można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że w brzuszku nie ma pęcherzyków powietrza. Jeśli po położeniu dziecko zaczyna się wić, wystarczy go ponownie podnieść; przeważnie odbije mu się wtedy ja należy. Zdarza się, że powietrze przechodzi z żołądka do jelit, powodując znaczny dyskomfort. Rozpoznajemy to po unoszeniu nóżek w kierunku brzuszka i usztywnianiu całego ciała. Towarzyszy temu oczywiście charakterystyczny płacz. Czasami słyszymy też oddawanie gazów, którym najczęściej następuje odprężenie."
żródło: język niemowląt tracy hogg

Ostatnia edycja:
justa...to jak tak lubisz..hehe, to ja napisze tylko, że moja starsza pociecha, w nocy eksmitowala tatusia z sypialni. Przyszła do Nas mówiąc ze miala bardzo straszny sen i nie chce spac sama. We trójkę to bysmy się jakos zmiescili, ale w czwórkę (jak biorę małego do karmienia), to juz bardzo ciężko. Także tatus dostał nakaz ewaukuacji, miał co prawda jak zwykle do wyboru, salon, bądz pokój córci i niewiedziec czemu jak zwykle wybrał pokój córci:szok:. Dziwny jest bo to jej lózeczko ta takie srednio wygodne dla rosłego chlopa:-D. Ja tam napewno poszłbym do salonu. Ale cóż zrozumiec chlopa...niewykonalne;-)

Wstawiłam te rady, bo widziałam, że niektóre z Was pytały o czkawkę i odbijanie.
Sama nie wiedziałam, że takie są sposoby na odbijanie. Moja Alicja bardzo rzadko odbija, może teraz po zastosowaniu się będzie lepiej

I jeszcze to:
"Nie zmieniamy piersi. Wiele pielęgniarek, lekarzy i instruktorek laktacyjnych w Stanach Zjednoczonych zaleca zmianę piersi po dziesięciu minutach po to, żeby umożliwić dziecku ssanie obu piersi przy każdym karmieniu. Rzut oka na tekst zamieszczony poniżej pozwala zrozumieć, dlaczego takie zalecenia są dla dziecka niekorzystne. Zwłaszcza podczas pierwszych tygodni dążymy do tego, żeby niemowlę otrzymywało porcję mleka końcowego w każdym karmieniu. Przy zmianie piersi po dziesięciu minutach dziecko dostaje co najwyżej niewiele mleka środkowego. Praktyka taka sygnalizuje
organizmowi matki, że mleko końcowe nie jest potrzebne, w związku z czym organizm przestaje je wytwarzać. Kiedy podczas karmienia niemowlę ssie tę samą pierś, otrzymuje za każdym razem wszystkie trzy rodzaje pokarmu, co oznacza, że jego dieta jest zrównoważona. Zauważmy przy sposobności, że matki bliźniaków muszą tak karmić, ponieważ nie mają innego wyboru. Czy w tym przypadku zmiana piersi w trakcie karmienia nie wydawałaby się szczególnie rozsądna? Zapewniam, że w przypadku jednego niemowlęcia jest także.
Z czego składa się mleko kobiece Naturalny pokarm, odstawiony w butelce na jedną godzinę, podzieli się na trzyczęści, przy czym najgęściejsza będzie warstwa najniższa.
Mleko początkowe (wydziela się w ciągu pierwszych 5-10 minut karmienia). Makonsystencję podobną do chudego krowiego mleka. W posiłku dziecka pełni rolę zupy,zaspokajając jego pragnienie. Jest bogate w oksytocynę, hormon wydzielający się takżepodczas aktywności erotycznej, mający wpływ na matkę i dziecko. Karmiąca kobieta czujesię odprężona, podobnie jak po orgazmie, a dziecko ogarnia senność. Ta część pokarmuzawiera najwięcej laktozy. Mleko środkowe (zaczyna się wydzielać po 5-8 minutach karmienia). Zawieraduże ilości białka i przypomina wyglądem tłuste krowie mleko. Cenne dla rozwoju kości imózgu dziecka.
Mleko końcowe (zaczyna się wydzielać po 15-18 minutach karmienia). Jest gęste ima konsystencję śmietany. Zawiera bardzo cenne dla organizmu dziecka tłuszcze, jest więc„deserem”, dzięki któremu niemowlę przybiera na wadze."

reklama
I jeszcze to:
"Nie zmieniamy piersi. Wiele pielęgniarek, lekarzy i instruktorek laktacyjnych w Stanach Zjednoczonych zaleca zmianę piersi po dziesięciu minutach po to, żeby umożliwić dziecku ssanie obu piersi przy każdym karmieniu. Rzut oka na tekst zamieszczony poniżej pozwala zrozumieć, dlaczego takie zalecenia są dla dziecka niekorzystne. Zwłaszcza podczas pierwszych tygodni dążymy do tego, żeby niemowlę otrzymywało porcję mleka końcowego w każdym karmieniu. Przy zmianie piersi po dziesięciu minutach dziecko dostaje co najwyżej niewiele mleka środkowego. Praktyka taka sygnalizuje
organizmowi matki, że mleko końcowe nie jest potrzebne, w związku z czym organizm przestaje je wytwarzać. Kiedy podczas karmienia niemowlę ssie tę samą pierś, otrzymuje za każdym razem wszystkie trzy rodzaje pokarmu, co oznacza, że jego dieta jest zrównoważona. Zauważmy przy sposobności, że matki bliźniaków muszą tak karmić, ponieważ nie mają innego wyboru. Czy w tym przypadku zmiana piersi w trakcie karmienia nie wydawałaby się szczególnie rozsądna? Zapewniam, że w przypadku jednego niemowlęcia jest także.
Z czego składa się mleko kobiece Naturalny pokarm, odstawiony w butelce na jedną godzinę, podzieli się na trzyczęści, przy czym najgęściejsza będzie warstwa najniższa.
Mleko początkowe (wydziela się w ciągu pierwszych 5-10 minut karmienia). Makonsystencję podobną do chudego krowiego mleka. W posiłku dziecka pełni rolę zupy,zaspokajając jego pragnienie. Jest bogate w oksytocynę, hormon wydzielający się takżepodczas aktywności erotycznej, mający wpływ na matkę i dziecko. Karmiąca kobieta czujesię odprężona, podobnie jak po orgazmie, a dziecko ogarnia senność. Ta część pokarmuzawiera najwięcej laktozy. Mleko środkowe (zaczyna się wydzielać po 5-8 minutach karmienia). Zawieraduże ilości białka i przypomina wyglądem tłuste krowie mleko. Cenne dla rozwoju kości imózgu dziecka.
Mleko końcowe (zaczyna się wydzielać po 15-18 minutach karmienia). Jest gęste ima konsystencję śmietany. Zawiera bardzo cenne dla organizmu dziecka tłuszcze, jest więc„deserem”, dzięki któremu niemowlę przybiera na wadze."

no i to wlasnie jest dla mnie dziwne:eek:, Borys je 5min, najdłuzej jadł chyba z 10min, a w m-c pezybrał ponad 1600g, czyli co???? na tej wodzie przybrał tyle:confused:

Do góry