reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniówki 2010!!!

Cały czas ropieje jej jedno oczko, ma zatkany kanalik łzowy, masaże niewiele pomagają, dostała kropelki z antybiotykiem a jak i one nie pomogą to do okulisty na udrożnienie (wolę nie myśleć jak to się robi:-()

Magda w Norwegii (wiem od znajomej) zaleca sie zamiast kropel zakrapianie oczka kropla mleka matki. Znajoma tak wyleczyla synka.

reklama

Ulanka dzięki. Marek miał w szpitalu robione przesiewowe badanie i wyszło że nie wszystkie sygnały dochodza do mózgu. Miał powtórke przy wyjściu i taki sam wynik. Dlatego musimy jechać do specjalistycznego ośrodka. Gdzieś słyszałam że to się robi pod narkozą więc się trochę przeraziłam i jestem ciekawa jak to wygląda...

Agnieszka, nie wiem jakie masz badania, ale możliwe, że przy następnym będzie już wszytsko OK, bo uszko się odetka... co do róznych badań, to znalazłam taki artykuł... może coś Ci pomoże:
Badanie słuchu dziecka - Noworodek - artykuł

a powiedzcie mi jeszcze taka rzecz- czy wszystkie Wasze Maluszki mialy robione to USG bioder? bo tutaj kurcze tego nie robia:-( i nie wiem, czy mam isc prywatnie czy nie... Sebek mial spr nozki i biodra tak "racznie" najpierw w szpitalu zaraz po urodzeniu, a potem jeszcze na wizycie kontrolnej, ale nie jestem pewna czy to wystarczy na 100%... a moze szukam dziury w calym...:zawstydzona/y:

Aga, ja Joli nie robiłam USG bioderek i niby wszystko było OK... lekarka za każdym razem mówiła, że może siadać jak chce, a potem u naszej pediatry okazało się, że ma wstępną koślawość kolan... ale z Justynką wybieram się na USG bioderek prywatnie w przychodni, gdzie zapłacę 50 zł:tak:

Co do profilaktyki bioderek

10 rad, do których warto się zastosować bez względu na to, czy dziecko ma dysplazję, czy też nie:

1. Przy przewijaniu nigdy nie podciągaj dziecka za stopy, tylko podłóż mu rękę pod pupę i unieś ją do góry.

2. Noś niemowlę tak, by trzymało nóżki okrakiem na twoim biodrze lub brzuchu. Jeżeli woli być "twarzą do świata", noś je tak, by było przytulone do ciebie plecami, a nóżki miało w rozkroku - przełóż ręce między jego nogami i jedną dłonią przytrzymuj mu brzuszek, a drugą klatkę piersiową.

3. Nie prostuj dziecku nóżek, niech będą zgięte i rozłożone na boki.

4. Nie próbuj mierzyć maluchowi wzrostu, prostując nóżki.

5. Pozwól na swobodne machanie nóżkami - nie zawijaj ściśle w beciki ("na mumię")

6. Wkładaj dziecku luźne śpioszki i pajacyki; gdy tylko zauważysz, że z nich wyrasta, postaraj się o większe.

7. Przez pierwsze 6 tygodni możesz stosować szerokie pieluchowanie.

8. Często układaj dziecko na brzuchu (w pozycji żabki); unikaj kładzenia go na boku w pierwszych trzech miesiącach.

9. Nie przyspieszaj nauki chodzenia;

10. Nie używaj chodzika (wcale nie ćwiczy on mięśni potrzebnych przy chodzeniu i może źle wpłynąć na biodra).

w Polsce każde dziecko dostaje skierowanie na USG bioderek - taka profilaktyka

Raczej na kontrolę stawów biodrowych, bo nie każda przychodnia ma możliwość zrobienia USG:no:

Justa, no to u was to widać w szczepieniu więcej niż u nas... a najlepiej zadzwonić do przychodni i się dowiedzieć:tak:

Mam pytanie czy Wasze dzieci śpią zwykle z rączkami u góry (jak ponoć zdrowe niemowlęta mają w zwyczaju)?? Igor zwykle tak sypiał, natomiast Alicji zdarza się spać "na baczność" z rączkami wzdłuż ciałka. Muszę przyznać, że trochę mnie to niepokoi.

Zazwyczaj Justka śpi z rączkami do góry, ale to zależy czy ją zawinę w kocyk czy nie:tak:

Zosia w jakąś śpiączkę dzisiaj zapadła, od 7 dwie krótkie przerwy na jedzonko. Mam nadzieję, że nie zbiera sił na wieczór

Justa super że u Was lepiej:)
U nas odpukać też -mała płacze raz dziennie ok 15 minut... ale właściwie to nie wiem dlaczego... brzuszek miękki

A tak wygląda nasz dzień:
Jak wygląda nasz dzień???
o 20.00 kąpiel
o 20.15 cyc, odbicie, przyulanki
o 21.00 do łóżeczka
o 0.00-1.00 pielucha, cyc, odbicie, łóżeczko
o 3.00-4.00 pielucha, cyc, odbicie, łóżeczko
o 7.00-8.00 pielucha, cyc, odbicie, łóżeczko
o 11.00 pielucha, cyc, przytulanie, do leżaczka, gadanie, czytanie (ja małej dużo czytam)
o 12.00 spanko
o 14.00 spacer (choć dziś chyba przesunę jej godzinę spaceru bo musze ją budzić bez sensu)
o 15.00 wracamy ze spaceru i dosypia do ok 17.00-18.00
o 17.00-18.00 pielucha, cyc, odbicie, przytulanko, gadanie
o 18.00-19.00 zasypia
no i budzenie na kapanie... tak to do tej pory wyglądało:tak:

Jak przesunę jej spacer z 14 na 15 to chyba lepiej będzie...
A na spacery wychudzę codziennie -Ona mi nie śpi jak nie łyknie tlenu -jest zimno jak diabli wiem -samej mi się nie chce tyłka ruszać z domu... ale co zrobić jak mała to uwielbia???

U nas mowili zeby usg bioderek robic miedzy 6, a 8 tygodniem.

aaaaa jeszcze jedno - dziś zauważyłam że w kupce Antonia są takie białe grudeczki- podobno to resztki niestrawionego mleka, ale pytam Was , może któreś dziecie też tak ma?

moja ma od poczatku

To ja Wam opisze nasz horror.

Zielona... wez sprobuj dokarmic mala z butli... Ja sie zdziwilam jak zobaczylam ile mleka moja teraz potrzebuje, a szczerze mowiac nienajedzona zachowuje sie tak jak Twoja - przy kazdym odlozeniu jest ryk...

Cały czas ropieje jej jedno oczko, ma zatkany kanalik łzowy, masaże niewiele pomagają, dostała kropelki z antybiotykiem a jak i one nie pomogą to do okulisty na udrożnienie (wolę nie myśleć jak to się robi:-()

Lekarz udraznia kanalik lzowy cienka zylka - moment i po krzyku, szczegolnie, ze dziecka to nie boli
:tak:

A na spacery wychudzę codziennie -Ona mi nie śpi jak nie łyknie tlenu -jest zimno jak diabli wiem -samej mi się nie chce tyłka ruszać z domu... ale co zrobić jak mała to uwielbia???

Na dworze nie jest dzisiaj tak zle ;-) Tylko ten deszcz/mzawka jest denerwujacy, bo nie wiem jak Ty, ale ja nie umiem prowadzic wozka jedna reka, a w drugiej niesc parasolki.

Dziewczyny a którą szczepionką na pneumokoki będziecie szczepić, synflorix czy prevenar, pediatra sugerowała nam synflorix, ale tak czytam w necie i zdania są podzielone i sama już nie wiem

reklama
Do góry