Katik
...jestem mamą...
- Dołączył(a)
- 26 Lipiec 2009
- Postów
- 3 994
Jedz pięć razy dziennie:
Powinnaś jadać trzy posiłki zasadnicze: śniadanie, obiad, kolację oraz drugie śniadanie i podwieczorek.
• Owoce lub warzywa najlepiej spożywaj do każdego posiłku.
• Pokarmy mleczne- 3 razy w ciągu dnia. Doskonałym źródłem białka i wapnia, substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka są: jogurty, sery, twarożki i wszelkie inne produkty powstałe z mleka. Jogurty zawierają więcej wapnia niż mleko, a wpływa on na rozwój układu kostnego i zębów malca. Dlatego dietetycy zalecają spożywanie przez karmiące matki co najmniej jednego jogurtu dziennie. W twoim jadłospisie nie może zabraknąć białego sera, serów żółtych najlepiej 1-2 plasterki dziennie.
• Mięso, drób, ryby: Najlepiej spożywaj chude mięso drobiowe (indyk, kurczak) gotowane lub duszone. Unikaj potraw smażonych, gdyż są ciężkostrawne. Przynajmniej 1-2 w tygodniu jedz ryby, które są doskonałym źródłem witamin z grupy B i fosforu; soję, fasolę lub soczewicę spożywaj 2 razy dziennie.
• Jaja- 4 razy w tygodniu.
• Pieczywo, kasze, ryż, ziemniaki, kukurydzę- 5 razy dziennie Dietetycy zalecają pieczywo pełno ziarniste, ciemne, mieszane. Zawiera ono dużo błonnika, którym ułatwia trawienie. Wartościowym składnikiem diety karmiącej mamy są kasze, zwłaszcza gryczana i jaglana.
• Oliwę z oliwek lub dobrego gatunku oleje roślinne oraz niewielką ilość masła- 3 razy dziennie.
• Pij herbatki owocowe, napary z kopru, anyżku, rozcieńczone soki, mało słodkie kompoty, niegazowaną wodę mineralną. Powinnaś wypić około 2 litrów dziennie. Przed karmieniem postaw koło siebie szklankę napoju.
Czego potrzebujesz najbardziej:
Jedz to, co lubisz, dbaj o to, by niezbędne witaminy, wapń i żelazo były w twojej diecie w zwiększonych ilościach.
• Wit i prowitamina A- jaja, mleko, sery, niektóre gatunki ryb (halibut, makrela), marchew, morele, papryka, ciemnozielone liście warzyw.
• Wit E- oleje roślinne, kasze i pełnoziarniste pieczywo, jaja, zielone warzywa, orzechy.
• Wit z grupy B- mięso, ryby, jaja, mleko, drożdże, warzywa, fasola, groszek, produkty z pełnych ziaren.
• Wit C- owoce czarnej porzeczki, owoce dzikiej róży, cytrusy, kiwi, brokuły, zielona pietruszka, jarmuż.
• Żelazo- mięso, ryby, fasola, groch, ciemnozielone warzywa.
• Wapń- przede wszystkim mleko i jego przetwory.
Mleko kobiece nie jest wystarczająco bogate w witaminę E, dlatego powinnaś uzupełniać dietę o zielone warzywa liściaste, chleb pełnoziarnisty i olej słonecznikowy. W istocie niedobór dotyczyć może i innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, na przykład witaminy D. z twego powodu u niemowląt zaleca się jej dodatkową suplementację. Co prawda mleko kobiece jest ubogim źródłem żelaza, ale organizm człowieka doskonale je przyswaja i przez pierwsze pół roku życia taka jego ilość całkowicie niemowlęciu wystarczy. Jednak w drugim półroczu malucha trzeba już wprowadzić do jego diety inne pokarmy zawierające ten pierwiastek. Najbogatszym źródłem w naszej diecie są tzn. mięsa czerwone czyli wołowina, ponadto żółtko jaja, a z produktów roślinnych szpinak czy nać pietruszki. Dla noworodka najlepszym źródłem wapnia jest mleko matki. W sumie karmiąca mama potrzebuje dziennie od 1100 do 1200 mg wapnia. Zachowując prawidłową dietę, wystarczy wypić dodatkowo 2 lub 3 szklanki mleka, kefiru czy jogurtu.
Unikaj:
• Mocnej kawy i herbaty, alkoholu, gdyż te używki przechodzą do pokarmu i mogą mieć negatywny wpływ na dziecko. Przy wyjątkowych okazjach możesz pozwolić na kieliszek wina.
• Żywności zawierającej konserwanty, stabilizatory, zagęszczacze, słodziki.
• Cukru, słodyczy, słodkich i tłustych ciastek. Aby zaspokoić chęć na coś słodkiego, zjedz świeży owoc, kilka rodzynek, suszone śliwki, schrup parę migdałów. Karmienie
Piersią tylko wtedy ułatwi ci utratę zbędnych kilogramów, jeżeli nie będziesz przejadała się słodyczami.
Gdy dziecko ma alergię:
Dzieci reagują bardzo indywidualnie na dietę matki. Jeśli więc po zjedzeniu przez ciebie jakiegoś pokarmu maluch stanie się niespokojny, pojawi się u niego kolka jelitowa lub wysypka, zrezygnuj z tego produktu. Jego organizm może zareagować w ten sposób na pokarmy wzdymające (kapusta, rzodkiewka, kalafior, fasola) lub te, które mogą je uczulić (mleko krowie i jego przetwory, owoce cytrusowe, orzechy, czekolada, jaja, ryby). Pamiętaj, że nadwrażliwość na pokarm może wiązać się z nietolerancją lub alergią. Pamiętaj również, że wiele leków przenika do mleka matki i tą drogą może oddziaływać na dziecko. Jeśli lekarz przepisuje ci leki, zapytaj go, czy możliwe jest ich przyjmowanie w okresie karmienia piersią. Niektóre alergeny przenikają do pokarmu matki. Najczęściej winowajcą jest mleko krowie i jego przetwory, rzadziej owoce cytrusowe, czekolada, orzechy, ryby, jaja. Nie pozostaje nic innego jak wyeliminować z jadłospisu matki uczulające pokarmy. Prawdopodobnie lekarz zleci ci przyjmowanie wapnia i jakiegoś preparatu witaminowego.
Powinnaś jadać trzy posiłki zasadnicze: śniadanie, obiad, kolację oraz drugie śniadanie i podwieczorek.
• Owoce lub warzywa najlepiej spożywaj do każdego posiłku.
• Pokarmy mleczne- 3 razy w ciągu dnia. Doskonałym źródłem białka i wapnia, substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka są: jogurty, sery, twarożki i wszelkie inne produkty powstałe z mleka. Jogurty zawierają więcej wapnia niż mleko, a wpływa on na rozwój układu kostnego i zębów malca. Dlatego dietetycy zalecają spożywanie przez karmiące matki co najmniej jednego jogurtu dziennie. W twoim jadłospisie nie może zabraknąć białego sera, serów żółtych najlepiej 1-2 plasterki dziennie.
• Mięso, drób, ryby: Najlepiej spożywaj chude mięso drobiowe (indyk, kurczak) gotowane lub duszone. Unikaj potraw smażonych, gdyż są ciężkostrawne. Przynajmniej 1-2 w tygodniu jedz ryby, które są doskonałym źródłem witamin z grupy B i fosforu; soję, fasolę lub soczewicę spożywaj 2 razy dziennie.
• Jaja- 4 razy w tygodniu.
• Pieczywo, kasze, ryż, ziemniaki, kukurydzę- 5 razy dziennie Dietetycy zalecają pieczywo pełno ziarniste, ciemne, mieszane. Zawiera ono dużo błonnika, którym ułatwia trawienie. Wartościowym składnikiem diety karmiącej mamy są kasze, zwłaszcza gryczana i jaglana.
• Oliwę z oliwek lub dobrego gatunku oleje roślinne oraz niewielką ilość masła- 3 razy dziennie.
• Pij herbatki owocowe, napary z kopru, anyżku, rozcieńczone soki, mało słodkie kompoty, niegazowaną wodę mineralną. Powinnaś wypić około 2 litrów dziennie. Przed karmieniem postaw koło siebie szklankę napoju.
Czego potrzebujesz najbardziej:
Jedz to, co lubisz, dbaj o to, by niezbędne witaminy, wapń i żelazo były w twojej diecie w zwiększonych ilościach.
• Wit i prowitamina A- jaja, mleko, sery, niektóre gatunki ryb (halibut, makrela), marchew, morele, papryka, ciemnozielone liście warzyw.
• Wit E- oleje roślinne, kasze i pełnoziarniste pieczywo, jaja, zielone warzywa, orzechy.
• Wit z grupy B- mięso, ryby, jaja, mleko, drożdże, warzywa, fasola, groszek, produkty z pełnych ziaren.
• Wit C- owoce czarnej porzeczki, owoce dzikiej róży, cytrusy, kiwi, brokuły, zielona pietruszka, jarmuż.
• Żelazo- mięso, ryby, fasola, groch, ciemnozielone warzywa.
• Wapń- przede wszystkim mleko i jego przetwory.
Mleko kobiece nie jest wystarczająco bogate w witaminę E, dlatego powinnaś uzupełniać dietę o zielone warzywa liściaste, chleb pełnoziarnisty i olej słonecznikowy. W istocie niedobór dotyczyć może i innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, na przykład witaminy D. z twego powodu u niemowląt zaleca się jej dodatkową suplementację. Co prawda mleko kobiece jest ubogim źródłem żelaza, ale organizm człowieka doskonale je przyswaja i przez pierwsze pół roku życia taka jego ilość całkowicie niemowlęciu wystarczy. Jednak w drugim półroczu malucha trzeba już wprowadzić do jego diety inne pokarmy zawierające ten pierwiastek. Najbogatszym źródłem w naszej diecie są tzn. mięsa czerwone czyli wołowina, ponadto żółtko jaja, a z produktów roślinnych szpinak czy nać pietruszki. Dla noworodka najlepszym źródłem wapnia jest mleko matki. W sumie karmiąca mama potrzebuje dziennie od 1100 do 1200 mg wapnia. Zachowując prawidłową dietę, wystarczy wypić dodatkowo 2 lub 3 szklanki mleka, kefiru czy jogurtu.
Unikaj:
• Mocnej kawy i herbaty, alkoholu, gdyż te używki przechodzą do pokarmu i mogą mieć negatywny wpływ na dziecko. Przy wyjątkowych okazjach możesz pozwolić na kieliszek wina.
• Żywności zawierającej konserwanty, stabilizatory, zagęszczacze, słodziki.
• Cukru, słodyczy, słodkich i tłustych ciastek. Aby zaspokoić chęć na coś słodkiego, zjedz świeży owoc, kilka rodzynek, suszone śliwki, schrup parę migdałów. Karmienie
Piersią tylko wtedy ułatwi ci utratę zbędnych kilogramów, jeżeli nie będziesz przejadała się słodyczami.
Gdy dziecko ma alergię:
Dzieci reagują bardzo indywidualnie na dietę matki. Jeśli więc po zjedzeniu przez ciebie jakiegoś pokarmu maluch stanie się niespokojny, pojawi się u niego kolka jelitowa lub wysypka, zrezygnuj z tego produktu. Jego organizm może zareagować w ten sposób na pokarmy wzdymające (kapusta, rzodkiewka, kalafior, fasola) lub te, które mogą je uczulić (mleko krowie i jego przetwory, owoce cytrusowe, orzechy, czekolada, jaja, ryby). Pamiętaj, że nadwrażliwość na pokarm może wiązać się z nietolerancją lub alergią. Pamiętaj również, że wiele leków przenika do mleka matki i tą drogą może oddziaływać na dziecko. Jeśli lekarz przepisuje ci leki, zapytaj go, czy możliwe jest ich przyjmowanie w okresie karmienia piersią. Niektóre alergeny przenikają do pokarmu matki. Najczęściej winowajcą jest mleko krowie i jego przetwory, rzadziej owoce cytrusowe, czekolada, orzechy, ryby, jaja. Nie pozostaje nic innego jak wyeliminować z jadłospisu matki uczulające pokarmy. Prawdopodobnie lekarz zleci ci przyjmowanie wapnia i jakiegoś preparatu witaminowego.