reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

reklama
witam nadal z brzucholem. niedługo już jednak... jutro na 8 do szpitala dzień-dwa obserwacji i wywołają poród. Wreszcie coś konkretnego:-) Ale mam stracha, pozdrawiam wszystkie mamusie!

Rety, widze ze zaczynaja sie problemy, nie tylko u nas.
Od kilku dni mala mi nie spala spokojnie w nocy, stekala i mruczala. Brzuch miekki, kupy na bierzaco, a jednak bylo cos nie tak. Od przedwczoraj przedwczoraj przeszlam na konkretna diete - i jak reka odjal. Jestem przeszczesliwa!

Malej zaczely oczka ropiec, leci ropa jak szalona od wczoraj. Caly dzien przemywalam sola fizjologiczna, i rumiankiem i juz dzis troszke lepiej, mam nadzieje ze to nic powaznego bo juz sie naczytalam i jakis udraznianiach kanalikow lzowych......

Mam pytanie do mam dziewczynek - czy i jak myjecie intymnosci swoich coreczek?
Czytalam to co pisalyscie o podmywaniu i czyszczeniu- a przeciez mojej miedzy wargami zostaje krem jakim smaruje pod pampersa! Wyciagacie / wycieracie to jakos dokladnie?? Ja tylko tak troche, podczas kapieli staram sie ochlapac woda, ale jednak troche kremu tam zostaje. Nie wiem czy tam trzeba to jakos raz na jakis czas choc doczyszczac???????

Ba moja przytyła w 4 tygodnie równe 1200 gram. Pediatra zachwycona, mówi że bardzo ładnie rośnie - a ja karmię tylko piersią (więc tam u Ciebie te normy jakieś niskie). Moje dziecko non stop woła jeść i dlatego tak przybiera, ale ja ją karmię na każde żądanie - jak chce co 15 minut to dostaje.
A Twoja tak po kazdym karmieniu na zadanie, nawet tak czestym nie ulewa? Moja jesli je za czesto to ulewa, chyba z przejedzenia...
Od kilku dni wprowadzilam rygor jedzeniowy, bo sie przejadala, i zwracala. Teraz cycka intensywnie 12 minut maxymalnie, i musze ja odstawic. 2,5 godziny potem znow cyckanie. I wreszcie nie ulewa.

hej kochane... a ja tak z innej beczki-czy tez macie depreche... ja sie ciesze ze mamy maluszka a wyje ciagle bez powodu, czuje sie strasznie... jak jakas wyrodna matka... kocham moje malenstwo strasznie a w srodku czuje sie masakrycznie... :-:)-:)-( nie wiem jak sobie poradzic... chce sie smiac takod siebie, prawdziwie a nie moge... i chce zeby przeszla mi ta deprecha ale nie wiem jak ja ,,przepedzic''... tu sie smieje a tu za chwile placze... masakra... nigdy nie myslalam ze mnie wlasnie to spotka...:no::no::-:)zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Sanndra, trzymam kciuki za lepsze samopoczucie. Mnie na szczescie to ominelo, choc na razie jestem z mama, i jest inaczej. Niedlugo wroci do Polski, zostane na cale dnie sama z Mala, mam nadzieje ze wtedy nie dostane na glowe.

Matki karmiace, znacie jakis dobry sposob na ¨zahartowanie¨ brodawek? Jak Kostka sie do mnie dosysa, to ja az wyje z bolu. Przez caly czas trwania karmienia sutki mnie bola, ale poczatek jest koszmarny.
Zielona - wiem co przechodzisz. Ja od poczatku mialam problemy z prawa piersia. Lewa ok, prawie nie boli przy karmieniu, a prawa co jakis czas peka. Jesli nie masz bepanthenu - smaruj mleczkiem swoim. To co malej czasem wyleci z buzki czy wycisnij z piersi , i posmaruj brodawke,a potem pozostaw do wyschniecia. Sutki musza sie troszke utwardzic. Staraj sie je wietrzyc jak najczesciej. Ja na noc nie zakladam juz stanika z wkladkami, tylko przykladam pod koszule pieluche.

No i staramy sie kłaść Julke na brzuszku jak się da, choć się buntuje i tego nie lubi, ale to ważne:tak: no i ten masaż brzuszka który parę dni temu podały dziewczyny linka- faktycznie też działa ;-) Trzeba próbować wszystkiego, bo widok wijącego sie z bólu maleństwa to najgorsza rzec zna świecie :-(

Brzuszek wydaje mi się, że cały czas ma wzdęty (wasze maluszki też mają takie okrągłe baryłeczki???:eek::eek::eek:) ale nie płacze czyli chyba jej już tak nie boli jak wcześniej... poza tym trzeba czekać do 3 miesiąca- może wtedy się skończą te wzdęcia...:sorry:
ela pocieszylas mnie ze u twojej malutkiej sie troche uspokoilo, takze mysle ze i mojej niedlugo przejdzie, sab simplex podaje je i sama tez biore, vibrucol wlasnie wczoraj podalam.. jeszcze nie widze roznicy ale mysle ze moze juz dzis bedzie... jak dlugo to podawalas?? i tez robie masaz brzuszka specjalnym olejkiem na bole brzuszka i chyba po tym jej lepiej, bo dzis rano to zrobilam ten masazyk i spi jakos dluzej...
u mojej malej tez brzuszek wzdety..
a co do kladzenia na brzuszku to ja jeszcze ani razu tego nie robilam, trzeba to robic???

ba1983 - az mi sie lezka w oku zakrecila od twojego posta, biedna malusia vanesska, dobrze ze juz jej lepiej, uwazaj zeby jej nie przekarmiac

Girls...no to takie male pytanko.Rumianek dla miesiecznej dzidzi,tak czy nie?
ja mojej malej juz z dwa razy podalam herbatke ale z kopru wloskiego, polecila mi polozna, dobra na bole brzucha i wzdecia, zrob tez tak, moja polozna mowila wlasnie zebym mala nie przekarmiala bo jeszcze wieksze bole brzuszka beda a i ja sama spokoju nie bede miala, zeby jej w miedzyczasie podac troche tej herbatki

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dziewczyny,
Zwracam się do Was w wyjątkowej sprawie.
29-letni Mieczysław Netwinko, mąż jednej z moich Konsultantek Oriflame i ojciec 4-miesięcznego Michałka zachorował na białaczkę.
Pilnie potrzebuje krwi ARh-
Krew można oddać w każdym miejscu w Polsce. Trzeba tylko udać się do punktu krwiodawstwa (albo innego miejsca, gdzie można oddać krew i należy wtedy KONIECZNIE podać informację, że to „DLA MIECIA”, który leży w Klinice Hematologii na ul. Pasteura 4 we Wrocławiu.
Więcej na: GoldenLine.pl: Dyskusja - Potrzebna krew "DLA MIECIA" - PILNE
W miarę możliwości proszę również o przekazanie tego apelu do swoich znajomych.

Dostałam dzisiaj maila z informacją o chorobie męża od Justyny. Siedziałyśmy razem w ławce na magisterce, więc jest mi szczególnie bliska.. Dlatego wklejam apel, gdzie tylko mogę.. Z góry dziękuję za pomoc!!

katik - ale napisz mi co jesz, kurde ja juz nie wiem co mam jesc, wszytskiego sie boje... dzisiaj zjadlam troszke rosolku, nozke mala z rosolu i troche marchewki, a teraz zjadlam troche ryzu z marchewka podpieczonego, wiecej nic...nie wiem czy to co zjadlam nie zaszkodzi malej...
dziewczyny co wy jecie??? np na sniadanie? obiad? kolacje?

Gdzie jest Katik??
tutaj , na sofie ;-);-)

Noooo!!!!:-D wreszcie :-) witamy ponownie ;-)miałam Ci dziś juz głowę truć smsem gdzieś Ty i co z Wami bo tyle czasu cisza kompletna :-) Jak dasz radę to pisz koniecznie co tam u Was i jak się czujecie????:tak: No i czekamy na fotki!!!;-)

hehe, tez juz dzis chcialam pisac, ale najpierw chcialam wpasc i poczytac...

Jestem. Wczoraj mialam dzien nadrabiania w domu. 2 dni mi mala mi popalic dala, prawie stale na rekach, bo po kazdym jedzeniu ulewanie po kilka razy. Musialam zmienic zasady jedzeniowe - mniej a czesciej, i - odpukac od wczoraj znaczna poprawa.
Pozatym dietka - myslalam ze bedzie lajtowo a okazalo sie ze nie jest, mala cos z brzuszkiem miala i zle reagowala na moje podjadanie. Tak wiec od wczoraj dietkujemy, lekkostrawnie, gotowane...

Dziewczyny, leci nam 4 tydzien razem, a jeszcze sie nie nacieszylam tym moim szczesciem. Przystaje przy kolysce czy lozeczku, i patrze i patrze w nia, i zalzawionych oczu oderwac nie moge. To taki cud milosci... Taka radosc w domu....
Zycie przewartosciowuje sie na druga strone z pojawieniem sie takiego Skarbu w domu.
Trzymam kciuki byscie wszystkie jak najszybciej swoje Maluchy do serca moglu tulic.......

iza bardzo Ci dziekuje za odpowiedz.Myslalam wlasnie,ze musze sie Ciebie spytac jak to tu jest,bo ty juz masz jakies doswiadczenie z synusiem,a ja to nic nie wiem.Jak dostane karte to bardzo sie ciesze.:-):-):-)

reklama
Justa- pol dnia spedzilam na necie i liste robilam co mozna a co nie, bo tez juz od zmyslow odchodzilam. Wczoraj pojechalam na zakupy, lodowka i zamrazarka mi sie nie domyka, i wszystko tylko dla mnie dietetyczne hahahha...

Skopiuje Ci to co ja sobie podrukowalam, i mniej wiecej wg tego bede teraz jadla. Z tym ze ja jablka musze wyeliminowac calkowicie - mala po nich ma problemy z brzuszkiem.

PONIEDZIAŁEK:

I śniadanie:
  • muesli z mlekiem lub jogurtem
  • kromka pieczywa z twarożkiem i szczypiorkiem
  • jabłko lub gruszka
II śniadanie:
  • pieczywo z masłem i wędliną
  • pomidor
  • sok owocowy
Obiad:
  • żurek z jajkiem
  • kurczak z ziemniakami
  • sałatka z pora i ogórków
  • kompot owocowy
Podwieczorek:
  • banan
  • jogurt
Kolacja:
  • sałatka z brązowego ryżu z tuńczykiem, pomidorem i kukurydzą
  • kawa zbożowa z mlekiem.
WTOREK:

I śniadanie:
  • bułka z razowej mąki, twarożek z ogórkiem i koperkiem
  • kakao
II śniadanie:
  • koktajl mleczno-owocowy
  • kilka sucharków
Obiad:
  • barszcz ukraiński
  • naleśniki z kurczakiem
  • sok pomidorowy
Podwieczorek:
  • kanapki z żółtym serem, wędliną, kwaszonym ogórkiem, zieloną pietruszką
  • suszone morele
  • owocowa herbata
Kolacja:
  • sadzone jajko
  • kasza gryczana
  • owoc
  • sałata z jogurtem
  • kawa zbożowa z mlekiem.
ŚRODA:

I śniadanie:
  • płatki kukurydziane na mleku
  • mandarynka, kilka orzechów włoskich
II śniadanie:
  • kawałek domowego placka drożdżowego ze śliwkami
  • jabłko
Obiad:
  • zupa-krem z cukinii
  • pieczeń cielęca z ziemniakami i koperkiem
  • surówka z marchewki i jabłka z rodzynkami i sokiem z cytryny
  • kompot
Podwieczorek:
  • kanapki z pieczonym schabem ze śliwką
  • kawa z mlekiem
Kolacja:
  • pierogi leniwe
  • sałatka jarzynowa
  • owocowa herbata
CZWARTEK:

I śniadanie:
  • tosty z żółtym serem i ananasem
  • 2-3 łyżki pestek z dyni lub słonecznika
  • kakao
II śniadanie:
  • drożdżowe racuchy z przecierem malinowym
  • sok owocowy
Obiad:
  • zupa ogórkowa
  • zapiekanka z ryżu i jabłek polana naturalnym jogurtem i posypana cynamonem
  • kompot
Podwieczorek:
  • zielona sałata z orzechami i sosem jogurtowo-majonezowym
  • sok jabłkowy
Kolacja:
  • domowa pizza z wędliną i serem
  • owocowa herbata.
PIĄTEK:

I śniadanie:
  • grahamka z masłem, twarożek wiejski
  • banan
  • kilka migdałów
II śniadanie:
  • kanapki z pumpernikla z domowym pasztetem i pomidorem
  • sok warzywny
Obiad:
  • zupa pomidorowa z ryżem
  • łosoś z grilla z gotowanymi brokułami, pieczone ziemniaki
  • owocowa lub ziołowa herbata
Podwieczorek:
  • pasta z soczewicy z pieczywem
  • koktajl z mrożonych truskawek, mleka, jogurtu i miodu
Kolacja:
  • omlet z powidłami śliwkowymi
  • kiwi
  • kakao.
SOBOTA:

I śniadanie:
  • pełnoziarniste płatki na mleku
  • pół grapefruita
II śniadanie:
  • sałatka z pomidorów z dodatkiem fety i pokrojonej drobno cebuli dymki
  • chleb z masłem i szynką
Obiad:
  • krupnik
  • potrawka z indyka z ziemniakami i gotowanymi buraczkami
  • mizeria z jogurtem naturalnym
Podwieczorek:
  • grahamka z białym serem
  • kilka daktyli
  • sok
Kolacja:
  • racuszki z jabłkami
  • mozarella z pomidorami i bazylią.
NIEDZIELA:

I śniadanie:
  • płatki owsiane z rodzynkami, płatkami migdałowymi, tartym jabłkiem i kefirem
II śniadanie:
  • pomidor faszerowany twarożkiem z jajkiem na twardo i dymką
  • pieczywo
  • jogurt owocowy
Obiad:
  • rosół z makaronem
  • schab pieczony z pieczonymi ziemniakami
  • kalafior
Podwieczorek:
  • kawałek domowego drożdżowego ciasta
  • mandarynka
Kolacja: