reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki 2010!!!

Katik, w notatkach ze szkoly rodzenia mam, ze na potowki - jak jest ich kilka to zrobic spirytus 75%, namoczyc gazik, przylozyc do potówki i przytrzymac - jednym ruchem sciagnac nie rozmazujac.
a jak jest duzo to Bąbla wykompac w roztworze z nanmanganianu potasu - jasnorozowa woda- nie moze byc za mocne stezenie.

ale moze doswiadczone mamy cos doradza konkretniejszego

reklama
Hej Babeczki, przelecialam i poczytalam co poskrobalycie. Widze, ze prawie wszystkie puchniecie... Znam to. Ale zobaczycie jaka frajda jest po porodzie odzyskac kostki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Uciekam do prasowania, bo przez swiateczny zastoj z praniem i prasowaniem moja Mala ma ostatnia pieluche do wycierania buzki :/

Wróciłyśmy od lekarza, na szczęście tylko przeziębienie - megakatar z kaszlem ma odpuścić w 5 dni - zobaczymy.
Kurcze, ja też znów weszłam w fazę obaw o to, jak sobie Mania da radę beze mnie i jak ja ją zostawię na te kilka dni. Mówię jej, że mama będzie musiała iść do pani doktor i wróci już z Nelką, ona przytakuje, ale zaraz potem zaczyna się tulić, a ona z tych wiecznie spieszących się, co na takie przytulania nigdy czasu nie mają... Aż mi się płakać chce jak pomyślę, że nie będę jej mogła w żalach utulać, bo jak coś się dzieje, to wtedy tylko mama... Wiem, jakoś to będzie...

Daga uwielbiam Cię! Ty szybko wracaj z tego szpitala jak już tam trafisz, bo masz wielki dar poprawiania mi humoru :-D

Wróciłyśmy od lekarza, na szczęście tylko przeziębienie - megakatar z kaszlem ma odpuścić w 5 dni - zobaczymy.
Kurcze, ja też znów weszłam w fazę obaw o to, jak sobie Mania da radę beze mnie i jak ja ją zostawię na te kilka dni. Mówię jej, że mama będzie musiała iść do pani doktor i wróci już z Nelką, ona przytakuje, ale zaraz potem zaczyna się tulić, a ona z tych wiecznie spieszących się, co na takie przytulania nigdy czasu nie mają... Aż mi się płakać chce jak pomyślę, że nie będę jej mogła w żalach utulać, bo jak coś się dzieje, to wtedy tylko mama... Wiem, jakoś to będzie...

Daga uwielbiam Cię! Ty szybko wracaj z tego szpitala jak już tam trafisz, bo masz wielki dar poprawiania mi humoru :-D

zrobie co w mojej mocy :-)
no i w piatek transformersy na tvn o 20 :-D wiec nie moga mnie zatrzymac ( o ile mnie w ogole wezma ;-) )

ide sie robic na czlowieka, pozniej jeszcze napisze papa

Ja też nadal nie wiem jak to będzie z Szymkiem jak ja go zostawie . A już wogóle jak tak rano przyłazi do nas do wyrka i się tuli to ryczeć mi się chce na samą myśl

cześć diewczyny - wiem że cesto tu nie bywam ale to tylko e względu na chroniczny brak czasu - chciałam wam się pochwalić że już jestem rozdwojona, lekarz zadecydował o cc po 38 tc więc mały Wojtuś urodził się 26.03 z waga 2970g i 52 cm :-):-):-)
ma czarne włoski i jest rewelacyjny :-D narazie większość czasu śpi ale minki robi takie że nie mogę wyrobić ze śmiechu hihihi
jedyny problem to z jego ilością kup robionych na dobę bo w przeciągu 2 dni zużyła całą paczkę pamperów 1 :szok::szok::szok: mam nadzieję że jego przewód pokarmowy nieco się z czasem ustabilizuje bo w takim tempie to puści nas z torbami ;-)

no i doczekałam się drugiego mega problemu z moja córcią która jest cholernie zazdrosna i całkiem mnie odstawiła, focha strzela na kadym kroku do tego stopnia że nawet nie chce ze mną iść za raczkę, nie mówiąc o wspólnej zabawie, przytuleniu czy kąpieli :szok::no::wściekła/y: nie wiem jak sobie z tym poradzę ale jak narazie dla młodej istnieje tylko tatuś a mnie serce boli strasznie jak na to patrzę :baffled::baffled::baffled:

dziewczyny życze wam wszystkiegi naj naj, trzymajcie się i dbajcie o swoje maluszki

Dobrze że tatuś a nie siedzi sama i buczy np. Pewnie trzeba dać jej czas i sama przyjdzie :) Mówi ta co zaraz będzie miała ten sam problem :)

A ja się nawet dziś wyspałam .. robie pranie jak wariat żeby miec wszystko zrobione a nie miec potem jakiś mega zaległości .. Tylko pogoda do bani i wszystko źle schnie bbuu ... no ale Szymek ma czyste wszystko reszta jak coś poczeka .
Miłego dnia

Ja też sobie nie wyobrażam jak Ola zniesie to rozstanie, w razie jakiegoś nieszczęścia tylko mama i mama, w nocy jak się przebudzi to P ma z nią niezłe przeprawy bo tylko mnie woła. Będziemy miały zaprawę przed lipcowym rozstaniem, bo Ola jedzie z dziadkami nad morze. Dla mnie to na pewno koszmarne dwa tygodnie będą

a Margolka dzisiaj jak mysz pod miotla siedzi, tylko delikatnie gdzies stuknie puknie i ucieka... wczoraj doszlismy do wniosku, iz odziedziczyla po rodzicach lenistwo i sama doszla do wniosku ze po co ma sie rodzic naturalnie jak kos przyjdzie i ja wyciagnie i sie dziecie nie narobi.. po mamuni chyba ma sposob myslenia... ;-)

:-D:-D:-D:-D jesteś WIELKA

chciałam wam się pochwalić że już jestem rozdwojona, lekarz zadecydował o cc po 38 tc więc mały Wojtuś urodził się 26.03 z waga 2970g i 52 cm :-):-):-)
ma czarne włoski i jest rewelacyjny :-D

SUPER WIEŚCI

i może wreszcie uda mi się torbę spakować, bo tak to odwlekam, że potem w popłochu będę wrzucać co mi w ręce wpadnie

he he skąd ja to znam:-D:-D:-D:-D:-D
też mam zamiar w końcu się spakować lub chociaż zgromadzić potrzebne rzeczy w jednym miejscu, dzisiaj chyba ostatnie zakupy i można się pakować.

O mamo!!! A ten żłobek to priv. czy państwowy? U nas są straszne szopki, żeby posłać dziecko do żłobka- ale życzę Ci, żeby się udało :-D

Panstwowy i tez jest tragedia lista oczekiwania ok 1,5 roku, naszczescie moja znajoma jest Pania dyr. wiec jakos latwiej pojdzie...

anik567 Ogromne Gratulacje !!!

Katik- w przemyć przegotowaną wodą, dobrze wysuszyć i chwilkę dzidzię powietrzyć :tak: No i nie przegrzewać :-D Generalnie Kubuli same schodziły po takim 'zabiegu'. No i kąpiele w krochmalu. Krochmal w ogóle jest dobry na wszystko. Moja pediatra nie zalecała spirytusu- może zbytnio wysuszyć i będzie problem w drugą stronę. I nie wolno nic wyciskać, uciskać itd. dzieci mają dużo zmian na skórce (to też czasem efekt hormonalny).

"Jednym z domowych sposobów – i chyba najprostszym ze wszystkich istniejących – jest odsłonięcie miejsca z potówkami, na przykład jeśli pojawiły się one na karku czy piersiach – na kilka minut wystarczy ściągnąć maleństwu bluzeczkę czy kaftanik. Jeśli wystąpiły w okolicach pupy, w fałdkach, to wystarczy ściągnąć śpioszki i pieluszkę, aby malec mógł trochę pofikać na golaska. Spowoduje to ochłodzenie ciałka i szybsze znikanie potówek.
Oczywiście należy pamiętać, że pomieszczenie, w którym rozbieramy dziecko musi być ciepłe, gdyż maluch mógłby się rozchorować. Najwygodniejszym czasem, w którym bezpiecznie można rozebrać dzieciątko, jest czas kąpieli. Wystarczy kilka minut przed pozwolić dziecku na odrobinę baraszkowania na golasa. Będzie to również dla niego dobrą zabawą, a zmęczone maleństwo po kąpieli będzie lepiej spało (...)

Jest jeszcze inny także skuteczny sposób, bardzo prosty, niedrogi, który na pewno nie zaszkodzi. Jest to kąpiel w krochmalu. Odrobinę mąki ziemniaczanej należy rozrobić z wodą i zagotować. Przygotowany krochmal dodajemy do wody w wanience. Krochmal ma właściwości leczące i zmniejsza swędzenie. Połączenie kąpieli w krochmalu razem z wietrzeniem i stosowaniem zasypki zwiększy efekt, a potówki szybko znikną."

reklama
Doskonale cię rozumiem, ja już dzisiaj zawożę Nadię do Mamy i jutro do tego szpitala, cholera wie na jak długo :-(

Elma, a czemu Ty do szpitala się wybierasz ? Już po maleństwo ?

O kurcze, przeczytałam SMSa od Wronki - Aga startuje.....

A ciekawe co u naszej głównej Mamy zakupowej, Maonki..jakoś tak cicho na zakupowym bez Niej....

Do góry