reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietnióweczki z Warszawy

Cześć dziewczyny. Mam do was pytanie dotyczące wagi maluszka. Jestem po 3 usg i okazało się, że moja dzidzia jest tydzień młodsza niż powinna w stosunku do wieku ciąży. Czy wszystkie macie wagę swojego dziecka w normie? Czy też któraś z was ma drobniejsze dzieciątko w brzuszku?

reklama
waga sie nie martw. Nie wiadomo kiedy dokladnie doszło do zaplodnienia wiec czasem sa takie róznice. Standard sie liczy od daty ostatnie miesiaczki ale zakladaja ze +/- 3 tygodnie jest w normie. Tak słyszałam od poloznej. I tez własnie z terminem porodu - czesc dzieci rodzi sie na 2-3 tygodnie przed terminem , a czesc nawet do 2-3 tygodni po i jest wszystko oki.

Moj Maluch te chudy :) w 29 tygodniu miał ok 1200 gramów. Ale za to ponoc duzy bedzie, wiec nie wiem co ja zrobie z tymi małymi rozmiarami ubranek :D

L-oka, dzięki za słowa otuchy. Mam nadzieję, że moja malutka nabierze jeszcze ciałka. Teraz ma 1600 gr. Według om to 31 tydzień. Termin mam na 4 kwietnia. Może trzeba jeszcze więcej jeść:) Kupiłam większość ciuszków na rozmiar 62, a na 56 tak średnio. Mam nadzieję, że w 62 nie będzie dzidzia pływać.

Loka Twój ważył 1200 a mój wczoraj dokładnie w 29tc i 6 dni ważył 1830g:szok::szok::szok::szok:!!! A w dodatku poród póki co naturalny się szykuje więc jestem przerażona:szok::szok:!!!

Loka Twój ważył 1200 a mój wczoraj dokładnie w 29tc i 6 dni ważył 1830g:szok::szok::szok::szok:!!! A w dodatku poród póki co naturalny się szykuje więc jestem przerażona:szok::szok:!!!

hehe..spokojnie :) dziecko przybiera teraz ok 150-170 hram tygodniowo, wiec biorac pod uwage zmiane czasu to moj juz wazyl ok 1400 w tym czasie co twój 1860 :) Poza tym , przynajmniej na moim wydruku, jest podana tolerancja bledu i UWAGA w moim przypadku wynosi ona +/- 300 gram! hehe..
Mysle ze i w twoim przypadku moze to byc wiecej lub mniej, bo oni tylko ta wage licza uwzgledniajac poszczegolne wielkosci ciala.

No mi by ie zgadzalo z Tobą Jouluatto, ok 1600 gram w 31 tygodniu powinen miec. A w ksiazce o ciazy wyczyatalam ze dziecko w 31 tygodniu musi juz wazyc ponad 1500, a górnej granicy nie podali :) i jako ciekawostka - ma juz ok 45 cm wzrostu - to chyba z nozkami :) Pisza tez ze na tym etapie płody badzo sie róznia, wiec mysle, ze wazny bedzie efekt koncowy.

Poz tym ja teraz chudne :( a nie tyle, juz mialam 8 kg na plusie a dzisiaj znowu na wadze patrze a tu tylko + 5 kg. Ale lekarz powiedzial zeby sie nie martwic tym (wszakze jestem pulchna osoba:) ) i ze Maly dobrze sie rozwija. To staram sie zachowac spokój.

Ostatnia edycja:
L-oka, moze to taki okres ciazy, bo ja tez teraz chudne. W kazdym razie zdaniem wagi, bo spodnie tego nie potwierdzaja ;) Ale jak uslyszalam ze maly jest "wymiarowy" i wazy ok to przestalam sie przejmowac.

no ja wlasnie tak samo mam. Ale zauwzylam ze kosci obojczykowe i te przy szyi mi bardziej wystaja niz zawsze i nie wiem czy to z chudniecia czy moze skóra sie juz tak naciaga na brzuch :)
No ale sadze ze skoro nasi lekarze mowia zeby sie nie martwic to nie mamy czym sie martwic. A wyniki masz w normie? ja mam w normie, dodatkowo cwicze i moze to byc tym spowodowane pewnie.

L-oka, szczuplejesz moja droga. Mi jakoś nie chcą sterczeć obojczyki. Wcale a wcale. Moja kumpela "cukrzycowa" po porodzie ważyła dużo mniej niż przed ciążą, a jak wyglądała!!! Miodzio!

To jak kobietki 6tego się spotykamy? Bo ja mogę jeszcze 12tego, nawet mi bardziej na rękę... A godzinę to proponuję m mo wszystko 10.00, bo znając nas pleciugi to 2 godziny to za mało ;-)

reklama
Do góry