reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2025

Z innej beczki pytanie. Jak u Was z paznokciami. Mam na myśli Hybrydy na swojej plytce. Ja zawsze nosiłam, teraz ściągnęłam. Zawsze robiłam sama i podobno samej można, a podobno nie. W salonie zawsze istnieje ryzyko zakażeniem przy wycinaniu skórek np. Brakuje mi tych paznokci, ale dla dzidziusa wszystko. Macie inne teorie? Podzielcie się.
Ja też sama sobie robię pazurki, czytam że jest to bezpieczne. Promieniowanie lampy nie wpływa na rozwój dziecka ani nie zaburza przebiegu ciąży, a o to najbardziej się martwiłam

reklama
A ja tak z innej beczki, ponieważ to moja pierwsza ciąża i wolę się podpytać doświadczonych dziewczyn. Jutro jadę na pobranie krwi do badań prenatalnych. Mam się szykować tylko na pobranie krwi z żył czy na coś jeszcze? Jak to wygląda?
Jak pobranie to tylko pobranie.
Ja miałam USG i pobraniem jednego dnia. W tym dniu przed pobraniem krwi miałam wywiad położniczy, potem USG, jak lekarz dostał wyniki obliczał mi ryzyko wad, nasz wynik był dobry więc pełen wyniki: USG plus pappa dostałam na USG połówkowym. Gdyby coś było nie tak mięli dzwonić w ciągu dwóch tygodni.

Z innej beczki pytanie. Jak u Was z paznokciami. Mam na myśli Hybrydy na swojej plytce. Ja zawsze nosiłam, teraz ściągnęłam. Zawsze robiłam sama i podobno samej można, a podobno nie. W salonie zawsze istnieje ryzyko zakażeniem przy wycinaniu skórek np. Brakuje mi tych paznokci, ale dla dzidziusa wszystko. Macie inne teorie? Podzielcie się.
moj lekarz jest baaardzo zapobiegliwy. Zero farbowania włosów, robienia paznokci, jedzenia malin... No i ja tak robię. Odrost jak stąd do Warszawy, na paznokciach Zero i nawet herbata malinowa odstawiona.

będzie dobrze. Tsh podobno swiruje w ciazy. Ważne jest t3,t4 i przeciwciała. Prawdopodnie poszerzy diagnostykę jak u mnie. Chociaż może i nie. Czekam na wieści. Ściskam 🥰🥰
Ja właśnie po wizycie, dostałam najmniejszą dawkę (25) euthyrox. Inne wyniki typu anty TPO też wyszły nie do końca tak jak powinny, nie ma tragedii ale wyniki mogą wskazywać na hashimoto więc narazie taka mała dawka żeby zobaczyć co dalej.
Czy macie jakieś doświadczenia z tym lekiem?😌

Poza tym wszystko super, 🍓 ma 1.5cm a serduszko bije 166bmp♥️
Krwiaczek który był też już się wchłonął całkowicie.

Aa no i moja grupa krwi to rh- a mój mąż ma rh+ więc będę musiała przyjąć immunoglobulinę w późniejszym czasie.

Ja też sama sobie robię pazurki, czytam że jest to bezpieczne. Promieniowanie lampy nie wpływa na rozwój dziecka ani nie zaburza przebiegu ciąży, a o to najbardziej się martwiłam
Ja robię paznokcie , farbuję włosy , chodzę na rzęsy 🤷🏽‍♀️ nikt mi nie mówił , że muszę z tego rezygnować .

A tak podpytam dlaczego zero malin? Moja teściowa co chwilę na targu kupuje mi maliny 😆
niby moga powodować skurcze i doprowadzić do wcześniejszego porodu (przede wszystkim napar z lisci malin). Z tego co czytałam to jakaś stara wiedza i już nieaktualna. Ale ja wolę nie dociekać jakby coś się miało stać.

niby moga powodować skurcze i doprowadzić do wcześniejszego porodu (przede wszystkim napar z lisci malin). Z tego co czytałam to jakaś stara wiedza i już nieaktualna. Ale ja wolę nie dociekać jakby coś się miało stać.
O kurczę, a mi lekarka kazała przy przeziębieniu pić harbatę malinową zamiast czarnej :oops:
Sama też co chwilę sprawdzam i się okazuję, że czegoś nie mogę. Np do owsianki dodaje sobie zmielonego ostropestu na wątrobę. Wczoraj pomyślałam, że właściwie mogę to sprawdzić i okazało się, że nie można. No i przy przeziębieniu zweryfikowałam mój spory zapas leków i nic nie można brać w ciąży 😂

Ja właśnie po wizycie, dostałam najmniejszą dawkę (25) euthyrox. Inne wyniki typu anty TPO też wyszły nie do końca tak jak powinny, nie ma tragedii ale wyniki mogą wskazywać na hashimoto więc narazie taka mała dawka żeby zobaczyć co dalej.
Czy macie jakieś doświadczenia z tym lekiem?😌

Poza tym wszystko super, 🍓 ma 1.5cm a serduszko bije 166bmp♥️
Krwiaczek który był też już się wchłonął całkowicie.

Aa no i moja grupa krwi to rh- a mój mąż ma rh+ więc będę musiała przyjąć immunoglobulinę w późniejszym czasie.
Biorę letrox i oba leki przyjmuje się na niedocznynność więc substancja czynna jest ta sama. Nie miałam nigdy żadnych skutków ubocznych od tego, więc powinno być w porządku 🙂 Należy tylko uważać, aby nie jeść produktów sojowych ani nie suplementować żelaza do 3-4 godzin od wzięcia tabletki (to upośledza wchłąnianie leku). Pewnie lekarz Cię poinformował, że należy brać na czczo i co najmniej pół godziny przerwy od jedzenia i picia.

Co do grupy krwi to badałam swoją i w tym tygodniu będę miałą wynik. A co z mężem? Jemu też się robi badania czy po prostu liczy się że zna swoją grupę krwi?

reklama
O kurczę, a mi lekarka kazała przy przeziębieniu pić harbatę malinową zamiast czarnej :oops:
Sama też co chwilę sprawdzam i się okazuję, że czegoś nie mogę. Np do owsianki dodaje sobie zmielonego ostropestu na wątrobę. Wczoraj pomyślałam, że właściwie mogę to sprawdzić i okazało się, że nie można. No i przy przeziębieniu zweryfikowałam mój spory zapas leków i nic nie można brać w ciąży 😂
Czytałam teraz o malinach , maliny można jeść normalnie . Chodzi o napar z liści malin .

Do góry