reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Dla tych co ograniczają słodycze to omincie ten post. 😂😂😂
Bo to jest takie zło!! 😂😂
IMG_20201130_104704.jpg

W ogole mi jak twardnieje brzuch to mam wrażenie, że mała sie rozpycha i akurat w tym miejscu jest wygięta np. 🤔

Ostatnia edycja:
reklama
Ło matko, ja to się właśnie boję, że drugie będzie gigantyczne... I że nie urodzę :D czas przestać jeść czekoladę... Chociaż czy to ma jakiś wpływ na wielkość dziecka, że się obżera słodkim?
Ja aż tak słodkiego nie jadłam w pierwszej ciąży, no a prawie 4 kg było 🙈
I jak zniosłaś to drugie badanie? Ja też robiłam na początku, bo cukier na czczo lekko wyższy i lekarz spanikował, ale wyszło dobrze 🤷‍♀️ teraz się zastanawiam czy druga krzywa w takim krótkim czasie jest gorsza czy to nie ma znaczenia..
Nie ma chyba znaczenia. Generalnie obciążenie glukozą to jak sama nazwa wskazuje obciążenie dla organizmu, przede wszystkim trzustki. I te dwa testy w ciąży to już serio dużo. Słyszałam, że test powinno się robić nie częściej niż co pół roku, jeśli nie ma wyraźnej potrzeby... A wyobraźcie sobie, że te 75g glukozy to wcale nie tak dużo w porównaniu do np coli, której wystarczy wypić 750 ml, żeby dostarczyć sobie tyle cukru
Nie sądzę 😃 Ja nie jestem fanką słodyczy, nie jem ich praktycznie wcale i w poprzedniej ciąży też nie jadłam. Jedynie teraz jak siedzę w domu to często piekę różne słodkie rzeczy a co za tym idzie - zajadam ze smakiem 😁 (Może to znak i będzie mała kobitka?) 🥰🥰

A tak apropo słodyczy i jedzenia. Ile kilogramów macie na plusie od początku ciąży? U mnie aktualnie około kilograma w porywach do półtora a leci 20 tydzień.
Odmawiam komentarza w temacie wagi😏
@kika1kika moja siostra miała cukrzycę ciążowa i też schudła w obydwu ciążach a tyła dużo przy kp. Ciekawe to😲
matko boska 😱 u mnie 9 kg 🤦‍♀️ ja tutaj wiodę prym z tego co dziewczyny piszą. Startowałam od 51 kg. W czwartym miesiącu przytyłam prawie 4 kg z tego co mi aplikacja pokazuje. Teraz jak Was poczytałam to ograniczyłam słodycze wiec mam nadzieje ze jakoś dam radę 😁
U mnie trochę podobnie 😏

Zawsze się zastanawiałam o co chodzi z tym twardnieniem brzucha, ale dzisiaj chyba właśnie to mam. Brzuch jak piłka, znowu mam wrażenie że maleństwo zaraz wypadnie i strasznie mnie ciągnie przy prawie każdym ruchu jedna strona. Miałam iść na zakupy i chyba całe szczęście, że jednak się nie wybrałam 🤷 I najlepsze, że mam dzisiaj takiego lenia że obiad był zamówiony z McDonalda i kurier powiedział "smacznego i błogosławię Pani dziecko" 😅 A jeszcze wczoraj partner mówił, że w ogóle nie widać że jestem w ciąży więc wielkie zdziwienie i tekst "Kurde, chyba jednak widać" 😂😂
Jaki tekst w ogóle 😁 ja na szczęście mam obiad z wczoraj i nawet nie chce mi się kaszy do sosu ugotować. Głowa mnie boli aż pulsuje, a miałam chwilę poćwiczyć.

@kika1kika raz się wkurzyłam i chciałam sobie prywatnie zrobić, to nawet prywatnie bez skierowania żadnej z tych krzywych nie można zrobić 🤦‍♀️ Raz mi rodzinna powiedziała, że mam się zgłosić dopiero kiedy przez 3 dni pod rząd będę mieć cukier na czczo powyżej 120. Jak dla mnie wtedy to już będzie konkretny problem :/

@Margaretka@ ale miałaś robioną drugi raz amniopunkcję, czy poinformowali Ciebie o tym przed zabiegiem? I czy jak to drugie nie wyjdzie to skierują Ciebie np na NIFTY? Generalnie nawet z prawdopodobieństwem 1:2 z prenatalnych dzieci rodzą się zdrowe, więc trzymam kciuki za was!!

@PasiastyOgon ja też ostatnio przed wejściem do gabinetu lecę do wc ;)

@Perlaa nie chcę Ciebie martwić, ale ja w ciąży z córką jadłam dużo mniej słodkiego niż teraz z synem 😂 U mnie ok +3,5 kg

@Nadziejka2021 jak Ty chcesz nie jeść w takim okresie słodkiego? :p Ja miałam tak kilka lat, że w adwencie nie jadłam słodkiego, ale teraz w ciąży to jak? :p

Ja byłam dziś w biedronce pierwszy raz odkąd są świąteczne rzeczy - dziewczyny ile tam rodzajów kinderków!! 😱

@Perlaa ja już po zamówionej pizzy :p

reklama
@magdula36 nie informowali przed zabiegiem ponieważ dopiero w trakcie pobierania płynu zobaczyła tą krew i stwierdziła że to nie może być przypadek, tylko ta krew znajduje się w worku owodniowym.
Nie wiem jak wygląda dalsza procedura w trakcie gdy amniopunkcja nie daje wyniku. Ale szczerze wątpię że szpital zrobi mi nifty. Możliwe że dalej będą mnie obserwować.
W środę idę do mojego lekarza. Może on mi coś więcej powie.

Dziewczyny chciałbym wam podziękować za wsparcie. W takich chwilach jest to dla mnie naprawdę ważne. Każda wasza wiadomość podnosi mnie na duchu. Dziękuję 😘❤️

Do góry