reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

Nie martw sie zrozumiałe ze nie zawsze jest czas na komputer czy telefon, ja czasami tylko nadrabiam by być na bierzaco a dopiero przy wolnej chwili pisze:) ale mnie to czytanie wciąga strasznie mimo ze czasami po odswierzeniu strony z watkami łapie sie za głowę czemu na wszystkich są nowe wypowiedzi:p
kkk

reklama
Dziewczyny, trochę straszycie z tą cukrzycą dzisiaj i zaczęłam się zastanawiać czy można się jej nabawić podczas ciąży mając niski cukier? Czy z glukozy na czczo 78 może się przez miesiąc-dwa zrobić nagle powyżej 90? Zawsze myślałam, że na cukrzycę trzeba sobie dłużej zapracować, ale skoro piszecie, że nawet osoby z niedowagą ją mają to zaczęło mnie to męczyć.
Spokojnie. Dajcie już spokój z tą cukrzycą. Masz niską na czczo, jest ok. Zrobisz krzywą tak jak jest planowana. Jaka ja byłam spokojna w pierwszej ciąży. Cukier miałam 99 i było ok. W drugiej 98. Wyluzuj!

Potrzebuje Waszej porady,co podać małemu dziecku na biegunkę? Córka ma rok i trzy miesiące.
Niech się nawadnia przede wszystkim. Często, a mało. Do jedzenia nie zmuszaj. Już po wizycie? Na pewno jakiś wirus.

Nie robiłam testu pappa. Nie mam żadnych obciążeń, wiek też ok, dwójkę zdrowych dzieci urodzonych o czasie. Żadnych problemów w ciążach. Żadnych chorób, leków... usg bardzo dobre. Ja jestem w ciążach mega spokojna. Wiem, że będzie dobrze i już. A wieczny stres mi w niczym nie pomoże. Co ma być to będzie.

@delicious haha spokojnie, przecież masz niski cukier :D

Ale u nas piździ. Dwa dni temu krótki rękaw i 16 stopni, fajne słoneczko, a teraz 8 i zimnica. Tak mnie przewiało. Byłyśmy tylko 40 minut na dworze i zwiałam :p

Już dziś jestem na diecie mam nadzieję że pomoże . Napisz mi jak możesz na priv jak powinnam mierzyć ten cukier i jakie normy są .
Kochana, ja mieszkam w NO więc nie wiem czy normy są takie same jak w Pl. Ja z cukrzycą powinnam mieć cukier przed jedzeniem w granicach 5-5,5 ( czyli 90-100), po posiłku do 7 (czyli do Ok 130). Póki co różnie to wyglada.
Co do jadłospisu - ja np nie mogę zdjęć więcej niż 2 owoce dziennie (bez względu na wielkość owocu), odpadają wszystkie soki owocowe, warzywne.... pije jedynie wodę lub wodę z cytryną i miodem. Z potraw to z pewnością należy wyeliminować wszelkiego rodzaju fast foody, pizze, spagghetti, wszelkiego rodzaju sosy z duża zawartością sera, ogólnie należy unikać potraw tłustych. Z czasem sama zauważysz jakie potrawy jak wpływają na Twój orgaznizm. Jednak należy pamiętać o tym,by nie rezygnować z wszytkiego od razu, bo będzie to zbyt duży szok dla organizmu.
Wg prawidłowego żywienia cukrzyka w ciazy są 4 główne posiłku dziennie i nie powinno się między nimi nic podjadać. Ja na 10 min przed każdym posiłkiem mierzę cukier i przyjmuję i sulinę. Następny pomiar cukru jest 2 godz po posiłku. Wszytkie pomiary powinnaś sobie zapisywac,by później analizowałam wszystko szczegółowo z diabetologiem. Posiłek powinien wygladac w taki sposób - talerz wzrokowo podziel sobie na 3 części - 1 cześć to warzywa, 2 cześć to mięso lub ryba a 3 cześć to makaron,ryż lub ziemniaki. Śniadania i kolacje powinny również składać się z porcji warzyw ( np kanapka z masłem,sałata,szynka/serem, pomidor,ogórek,papryka - to co lubisz). Ważna jest obecność odpowiedniej porcji białka (twaróg,ser żółty, wędlina, jajka....mięso drobiowe -u mnie tylko pierś występuje,bo innego mięsa nie lubię). Wszystko kombinujesz sobie tak jak lubisz. Ja używam dużo przypraw, ziół i nie gotuje dla siebie oddzielnie tylko dla całej rodziny robie wszystko tak samo. Owszem tez mi się zdarzy zjesc coś “zakazanego”,ale niestety takie rzeczy bardzo szybko wychodza w podwyższonym cukrze.
Jeżeli możesz (tzn jeżeli nie masz przeciwwskazań od lekarza) to ważny jest ruch, wszelkiego rodzaju spacery, basen, przebywanie na świeżym powietrzu.

My już po wizycie lokator okazał się eleganckim małym przystojniakiempani doktor mówi że tak na 70 % to bedzie synuś więc..... Synuś zasłonił się mała rączka jakby zawstydzony że go podglądamy, ale wszystko w porządku, kawał chłopa z niego bo aż 6,5 cm jestem przeszczęśliwa, a zarazem zaskoczona, że w szpitalu mają taki sprzęt, USG 4D wszystko pięknie widzialam
Ależ wspaniale!!!! Trzymaj kciuki za mnie wieczorem. Już chcę być po.

Wiecie ze mam skonczony 12 tydzień i od poniedziałku chwycily mnie wymioty :( a ludzilam sie, ze juz pod koniec 1 trymestru bede sie czula dobrze. Wcześniej wymiotow nie mialam... dziwne to. I apetyt stracilam, moze przez przeziębienie, a jeszcze w zeszlym tygodniu pochlanialam wszystko. Waga zeszla mi do 44 kg. Do kitu! Ale staram sie nie skupiac na tym za duzo, zamiast tego zaczytuje sie w książkach albo ogladam strony z wyprawka dla maluszka.

Takze wybaczcie dziewczyny ze ostatnio jestem z doskoku, musi mi przejsc ten maly kryzys.

Kochana, ja mieszkam w NO więc nie wiem czy normy są takie same jak w Pl. Ja z cukrzycą powinnam mieć cukier przed jedzeniem w granicach 5-5,5 ( czyli 90-100), po posiłku do 7 (czyli do Ok 130). Póki co różnie to wyglada.
Co do jadłospisu - ja np nie mogę zdjęć więcej niż 2 owoce dziennie (bez względu na wielkość owocu), odpadają wszystkie soki owocowe, warzywne.... pije jedynie wodę lub wodę z cytryną i miodem. Z potraw to z pewnością należy wyeliminować wszelkiego rodzaju fast foody, pizze, spagghetti, wszelkiego rodzaju sosy z duża zawartością sera, ogólnie należy unikać potraw tłustych. Z czasem sama zauważysz jakie potrawy jak wpływają na Twój orgaznizm. Jednak należy pamiętać o tym,by nie rezygnować z wszytkiego od razu, bo będzie to zbyt duży szok dla organizmu.
Wg prawidłowego żywienia cukrzyka w ciazy są 4 główne posiłku dziennie i nie powinno się między nimi nic podjadać. Ja na 10 min przed każdym posiłkiem mierzę cukier i przyjmuję i sulinę. Następny pomiar cukru jest 2 godz po posiłku. Wszytkie pomiary powinnaś sobie zapisywac,by później analizowałam wszystko szczegółowo z diabetologiem. Posiłek powinien wygladac w taki sposób - talerz wzrokowo podziel sobie na 3 części - 1 cześć to warzywa, 2 cześć to mięso lub ryba a 3 cześć to makaron,ryż lub ziemniaki. Śniadania i kolacje powinny również składać się z porcji warzyw ( np kanapka z masłem,sałata,szynka/serem, pomidor,ogórek,papryka - to co lubisz). Ważna jest obecność odpowiedniej porcji białka (twaróg,ser żółty, wędlina, jajka....mięso drobiowe -u mnie tylko pierś występuje,bo innego mięsa nie lubię). Wszystko kombinujesz sobie tak jak lubisz. Ja używam dużo przypraw, ziół i nie gotuje dla siebie oddzielnie tylko dla całej rodziny robie wszystko tak samo. Owszem tez mi się zdarzy zjesc coś “zakazanego”,ale niestety takie rzeczy bardzo szybko wychodza w podwyższonym cukrze.
Jeżeli możesz (tzn jeżeli nie masz przeciwwskazań od lekarza) to ważny jest ruch, wszelkiego rodzaju spacery, basen, przebywanie na świeżym powietrzu.
Dziś kupiłam sobie paski do glukometry więc będę mierzyć po kolacji . Niestety z tym ruchem to u mnie chyba nie bardzo bo mam nadciśnienie co prawda nie wysokie jeszcze na szczęście ale jednak . A czym zastepujesz chleb . Można mąkę przenna czy nie .? Muszę się wybrać do diabetologa ale dopiero wizyta w poniedziałek to da mi skierowanie ..

Sent from my SLA-L22 using Forum BabyBoom mobile app

Mujer i przy takiej glukozie nie robiłaś testu z obciążeniem glukoza . ? Ja znów w pierwszej ciąży zero problemów ...zdrowy chłopak. ... A w drugiej już gorzej się czułam i cukier był podwyższony ale dopiero po 20 tyg . A teraz się cała sypie najbardziej się martwię tym ciśnieniem ...

Sent from my SLA-L22 using Forum BabyBoom mobile app

reklama
Mi dlatego wyjdzie źle bo MMA już dziecko z wada genetyczna a z czego wiem dużo się zdarza że wychodzą te papa dobrze a jest coś nie tak . Lub zdarza się odwrotnie jak u mojej znajomej więc to badanie wcale by mnie nie uspokoiło .A dodatkowy stres może wprowadzić . Już bardziej wierzę temu testowi Nifty . Najlepiej aminopunkcja ale tego się boje . Ale najważniejsze to wszystko zależy co zamierzamy zrobić jak coś wyjdzie źle .

Wiem, że masz dziecko z wadą, pamiętam. Ale tak jak któraś pisała liczy się też jaki wyjdzie poziom wolnego bhcg oraz białko pappa z krwi. U mnie są poniżej 0,700 MoM, ale powyżej 0,640 MoM, tylko nie pamiętam teraz dokładnie.
Poniżej wklejam z jakiejś stronki w internecie co można wywnioskować na podstawie tylko tych dwóch parametrów:

"Wyniki testu PAPP-A
Trisomie można podejrzewać przy następujących stężeniach białka PAPP-A i bhcg:

• Gdy wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM, a wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM – zespół Downa;
  • Gdy wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM – zespół Edwardsa lub zespół Pataua;
  • Gdy wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM – zespół Turnera;
  • Gdy fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM – triploidie."
Nie zamierzam nikogo przekonywać, a to że i tak może być chore dziecko mimo dobrego pappa to każdy wie i ja sama już to powtarzałam tutaj wiele razy. Że nie ma 100% pewności. Ja lubię wiedzieć. Jakby coś wyszło źle robiłabym amniopunkcję bez wahania. Kilka moich koleżanek ma dzieci z ZD i wiem jak ważne jest wiedzieć jak najwcześniej. Niektóre z nich się jeszcze długo po urodzeniu dziecka nie mogły z tym pogodzić, mąż jednej nie mógł tego zaakceptować przez DWA LATA! Poza tym dziecko miało wadę i było operowane w pierwszej dobie życia. Ja mam również na uwadze, że nie jestem w tej ciąży sama, mam dwoje dzieci, które też bardzo przeżywałyby chorobę swojej siostry/brata, więc bardzo zależałoby mi, żeby przygotować córki na przyjęcie dzieciątka.
Teraz piszę ogólnie o kobietach. Strasznie nie lubię rozważań typu: co zamierzamy zrobić jak badania wyjdą źle. Może dlatego, że mi nasuwa się odpowiedź: usunąć! Wtedy zaczynam myśleć, że badają się tylko te, które by chciały usunąć. Wiele zresztą jest wypowiedzi: nie badam się, bo i tak urodzę chore dziecko. Ja się badam, to znaczy, że nie chcę urodzić? Urodzę chore i je będę kochać. Ale wczesna wiedza da mi spokój. Co ja bym zamierzała zrobić? Zamierzałabym zapoznać się bliżej z chorobą, z matkami dzieci chorych, poszukałabym wsparcia, ośrodków rehabilitacyjnych, przygotowałabym siebie i rodzinę, postarałabym się, żeby nasza świadomość wzrosła i miałabym na to kilka miesięcy. Pappa nie daje gwarancji zdrowia, ale nie żałuję, że zrobiłam to badanie. Czasami myślę, czy nie zrobić jeszcze nifty, ale zobaczę co mi doradzi lekarz jak zobaczy moje wyniki.
Widziałam sporo wątków: pappa dobra, usg dobre, a dziecko urodziło się chore. Jestem tego świadoma.
Cytuję twój post, ale to nic osobistego, przy okazji wyraziłam swoje głębsze przemyślenia :).
I już nie chce mi się wałkować tego tematu, już większość jest i tak po prenatalnych, nie mam na celu zmieniać waszych opinii na temat pappa. Sama dzisiaj mam taką, a za kilka lat kto wie... ;)

Ostatnia edycja:
Do góry