reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2019

Sandra, jak Twoja wizyta dzisiejsza? Miałaś chyba przed południem i nic się nie odzywasz? :)
Oj, do domu wróciłam dopiero po 19. Dosyć, że oczekiwanie na wizytę się przeciągnęło, to jeszcze musiałam jechać obejrzeć wózki, później Mój chciał obejrzeć samochody, aż w końcu w maku wylądowaliśmy i cały dzień zleciał. Zaraz zabieram się do opisania wizyty w wątku z wizyt. Wczoraj nie miałam już siły, ale wszystko jest super :tak::tak:

reklama
Rzeczywiście to nie były wypowiedzi w moim stylu, ale strach mnie ogarnął podczas czytania o cukrzycy. W dodatku teraz kiedy odkryłam, że szczupłe też mogą mieć, przestałam czuć się chroniona ;). Jak mogłabym sobie odmówić czekolady? :cool2::cool2: A żelki? Nieeeeee...... Teraz się wygłupiam, umiem panować nad zachciankami :laugh2:. Na początku ciąży miałam 85. No zobaczymy co będzie dalej ;).

Dlaczego wiele z was zakłada, że pappa wyjdzie źle? :cool2: Pappa może namieszać, ale może też uspokoić i pozostałe 6 miesięcy ciąży kobieta czuje się psychicznie naprawdę dobrze. Pewność 100% będzie dopiero po urodzeniu, jestem tego świadoma, ale 6 miesięcy bez stresu jest warte tego testu. Ja teraz jestem mega spokojna, mając ryzyko około 1:11500. Mogę koncentrować się na innych rzeczach i mam spokojniejszą głowę. W wieku 25 też bym nie robiła. Nie robiłam w poprzednich ciążach. Ale że mam prawie 31 lat to inaczej myślę. Nie namawiam do pappa, większość z was jest już i tak po prenatalnych.
Mi dlatego wyjdzie źle bo MMA już dziecko z wada genetyczna a z czego wiem dużo się zdarza że wychodzą te papa dobrze a jest coś nie tak . Lub zdarza się odwrotnie jak u mojej znajomej więc to badanie wcale by mnie nie uspokoiło .A dodatkowy stres może wprowadzić . Już bardziej wierzę temu testowi Nifty . Najlepiej aminopunkcja ale tego się boje . Ale najważniejsze to wszystko zależy co zamierzamy zrobić jak coś wyjdzie źle .

Hej dziewczyny!
Nieśmiało Was czytałam i w koncu postanowiłam dołączyć. Moja pierwsza ciąża, 11 tydzień maleństwo ma się dobrze. Oprócz plamien na samym początku wszystko ok. Jestem w trakcie zmniejszania dawki duphastonu do odstawienia. Już się nie mogę doczekać kolejnego USG - prenatalne 10.10.
Trzymam kciuki za Was wszystkie i Wasze maleństwa. Będzie dobrze. Musi być :):)
Witaj ja też mam prenatalne 10.10. Jest tu nas kilka, które mamy w ten dzień badania prenatalne

Ewunia bardzo miałaś wysoki ten cukier mi dziś też wyszła krzywa cukrowa nie fajnie i teraz nie wiem co jeść .
Kochana, nie pamiętam jaki miałam cukier w 1 ciąży, ale teraz mam znacznie, znacznie wyższy. Staram się właśnie ustabilizować cukier, ale nie może to u mnie nastąpić gwałtownie, by nie powstały zmiany cukrzycowe w oczach.
Myślę, że jeżeli wyjdzie u Ciebie cukrzyca ciążowa to dobre prowadzenie przez diabetologa is potkanie z dietetykiem dadzą Ci gwarancję na stabilizaxję cukru i po ciazy nie będzie śladu po cukrzycy. U mnie cukrzyca wróciła, bo mam obciążenie genetyczne (moja Babcia miała cukrzycę więc byłam w grupie ryzyka). Najważniejsze, by stosować się do zaleceń lekarza.

Dziewczyny, kończę 13 tydzień i od kilku dni zdarza mi się czuć takie delikatne rozpychanie w brzuchu, tylko z lewej strony. Jakby taka kulka tak delikatnie mnie trącała. Czy to możliwe że już maluszka czuje? Zaznaczam że do najszczuplejszych nie należę
Tak kochana, to Maleństwo daje o sobie znać
Ja właśnie wczoraj wieczorem poczułam pierwszy raz naszego Synka przecudne uczucie. A też nie mależę do osób szczupłych.

Kochana, nie pamiętam jaki miałam cukier w 1 ciąży, ale teraz mam znacznie, znacznie wyższy. Staram się właśnie ustabilizować cukier, ale nie może to u mnie nastąpić gwałtownie, by nie powstały zmiany cukrzycowe w oczach.
Myślę, że jeżeli wyjdzie u Ciebie cukrzyca ciążowa to dobre prowadzenie przez diabetologa is potkanie z dietetykiem dadzą Ci gwarancję na stabilizaxję cukru i po ciazy nie będzie śladu po cukrzycy. U mnie cukrzyca wróciła, bo mam obciążenie genetyczne (moja Babcia miała cukrzycę więc byłam w grupie ryzyka). Najważniejsze, by stosować się do zaleceń lekarza.
Już dziś jestem na diecie mam nadzieję że pomoże . Napisz mi jak możesz na priv jak powinnam mierzyć ten cukier i jakie normy są .

Ewunia1981 ma super opiekę głównie przez dodatkowe choroby... zdrowa ciąża nie jest tak.fajnie prowadzona. Pierwsza wizyta wypada ok 12tc i wtedy są badania krwi. Potem ok 15tc pogadanka u położnej w 18 tc USG jedno jedyne na całą ciążę. Ok 24tc wizyta u położnej lub lekarza kontrola moczu. Potem co jakieś 2-3tc badania u położnej lub lekarza badanie moczu paskami[emoji1] nie w laboratorium, mierzenie brzucha centymetrem i dotykania brzuszka by stwierdzić jak duża jest dziecko[emoji43]. I jeśli wszystko jest ok na tym kończy się opieka w ciąży...
Ja nie byłam zadowolona... zlewali moje problem z wysokim tetnem i ciśnieniem. Chcieli mi robić RTG klatki piersiowej. A USG polegało na oglądaniu raczek i paluszków zamiast dokładnych pomiarów. Przez to ich olewanie urodziłam 2miesiace przed czasem.
Dokładnie tak jest. Opieka medyczna w ciazy nie jest super! Ja jestem zadowol a, bo mam ciąże wysokiego ryzyka ze względu na cukrzycę i tylko dlatego mam tak dużo najróżniejszych wizyt. Każda zwykła ciąża jest prowadzona raczej chłodno w mojej ocenie. Wiele moich koleżanek będąc w ciazy latało do swoich krajów by kontrolować zdrowy rozwój dziecka.
Ja mimo tak dobrej opieki też nie mam badań prenatalnych, bo takich tu nie wykonują. Dlatego w przyszłym tygodniu specjalnie lecę do Pl.

reklama
Mi dlatego wyjdzie źle bo MMA już dziecko z wada genetyczna a z czego wiem dużo się zdarza że wychodzą te papa dobrze a jest coś nie tak . Lub zdarza się odwrotnie jak u mojej znajomej więc to badanie wcale by mnie nie uspokoiło .A dodatkowy stres może wprowadzić . Już bardziej wierzę temu testowi Nifty . Najlepiej aminopunkcja ale tego się boje . Ale najważniejsze to wszystko zależy co zamierzamy zrobić jak coś wyjdzie źle .

Mam wrażenie ze chyba jest jakieś zamieszanie z pojęciami.
Oznaczenie białka pappa to oznaczenie z krwi, to jest białko, które jest produkowane przez łożysko, nie ma na to wpływu poprzednia ciaza. Tobie chyba chodzi o te wyliczenia w programie, gdzie w efekcie wychodzi prawdopodobieństwo wystąpienia poszczególnych chorób. Na podstawie samego usg tez można takie obliczenia zrobić, ale wtedy właśnie zazwyczaj wychodzą gorzej niż w połączeniu z pappa i hcg bo duża wagę w obliczeniach ma wiek i historia chorób.

Do góry