reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

Sandra, jak Twoja wizyta dzisiejsza? Miałaś chyba przed południem i nic się nie odzywasz? :)
Oj, do domu wróciłam dopiero po 19. Dosyć, że oczekiwanie na wizytę się przeciągnęło, to jeszcze musiałam jechać obejrzeć wózki, później Mój chciał obejrzeć samochody, aż w końcu w maku wylądowaliśmy i cały dzień zleciał. Zaraz zabieram się do opisania wizyty w wątku z wizyt. Wczoraj nie miałam już siły, ale wszystko jest super :tak::tak:

reklama
Rzeczywiście to nie były wypowiedzi w moim stylu, ale strach mnie ogarnął podczas czytania o cukrzycy. W dodatku teraz kiedy odkryłam, że szczupłe też mogą mieć, przestałam czuć się chroniona ;). Jak mogłabym sobie odmówić czekolady? :cool2::cool2: A żelki? Nieeeeee...... Teraz się wygłupiam, umiem panować nad zachciankami :laugh2:. Na początku ciąży miałam 85. No zobaczymy co będzie dalej ;).

Dlaczego wiele z was zakłada, że pappa wyjdzie źle? :cool2: Pappa może namieszać, ale może też uspokoić i pozostałe 6 miesięcy ciąży kobieta czuje się psychicznie naprawdę dobrze. Pewność 100% będzie dopiero po urodzeniu, jestem tego świadoma, ale 6 miesięcy bez stresu jest warte tego testu. Ja teraz jestem mega spokojna, mając ryzyko około 1:11500. Mogę koncentrować się na innych rzeczach i mam spokojniejszą głowę. W wieku 25 też bym nie robiła. Nie robiłam w poprzednich ciążach. Ale że mam prawie 31 lat to inaczej myślę. Nie namawiam do pappa, większość z was jest już i tak po prenatalnych.
Mi dlatego wyjdzie źle bo MMA już dziecko z wada genetyczna a z czego wiem dużo się zdarza że wychodzą te papa dobrze a jest coś nie tak . Lub zdarza się odwrotnie jak u mojej znajomej więc to badanie wcale by mnie nie uspokoiło .A dodatkowy stres może wprowadzić . Już bardziej wierzę temu testowi Nifty . Najlepiej aminopunkcja ale tego się boje . Ale najważniejsze to wszystko zależy co zamierzamy zrobić jak coś wyjdzie źle .

Hej dziewczyny!
Nieśmiało Was czytałam i w koncu postanowiłam dołączyć. Moja pierwsza ciąża, 11 tydzień maleństwo ma się dobrze. Oprócz plamien na samym początku wszystko ok. Jestem w trakcie zmniejszania dawki duphastonu do odstawienia. Już się nie mogę doczekać kolejnego USG - prenatalne 10.10.
Trzymam kciuki za Was wszystkie i Wasze maleństwa. Będzie dobrze. Musi być :):)
Witaj ja też mam prenatalne 10.10. Jest tu nas kilka, które mamy w ten dzień badania prenatalne

Ewunia bardzo miałaś wysoki ten cukier mi dziś też wyszła krzywa cukrowa nie fajnie i teraz nie wiem co jeść .
Kochana, nie pamiętam jaki miałam cukier w 1 ciąży, ale teraz mam znacznie, znacznie wyższy. Staram się właśnie ustabilizować cukier, ale nie może to u mnie nastąpić gwałtownie, by nie powstały zmiany cukrzycowe w oczach.
Myślę, że jeżeli wyjdzie u Ciebie cukrzyca ciążowa to dobre prowadzenie przez diabetologa is potkanie z dietetykiem dadzą Ci gwarancję na stabilizaxję cukru i po ciazy nie będzie śladu po cukrzycy. U mnie cukrzyca wróciła, bo mam obciążenie genetyczne (moja Babcia miała cukrzycę więc byłam w grupie ryzyka). Najważniejsze, by stosować się do zaleceń lekarza.

Dziewczyny, kończę 13 tydzień i od kilku dni zdarza mi się czuć takie delikatne rozpychanie w brzuchu, tylko z lewej strony. Jakby taka kulka tak delikatnie mnie trącała. Czy to możliwe że już maluszka czuje? Zaznaczam że do najszczuplejszych nie należę
Tak kochana, to Maleństwo daje o sobie znać
Ja właśnie wczoraj wieczorem poczułam pierwszy raz naszego Synka przecudne uczucie. A też nie mależę do osób szczupłych.

Kochana, nie pamiętam jaki miałam cukier w 1 ciąży, ale teraz mam znacznie, znacznie wyższy. Staram się właśnie ustabilizować cukier, ale nie może to u mnie nastąpić gwałtownie, by nie powstały zmiany cukrzycowe w oczach.
Myślę, że jeżeli wyjdzie u Ciebie cukrzyca ciążowa to dobre prowadzenie przez diabetologa is potkanie z dietetykiem dadzą Ci gwarancję na stabilizaxję cukru i po ciazy nie będzie śladu po cukrzycy. U mnie cukrzyca wróciła, bo mam obciążenie genetyczne (moja Babcia miała cukrzycę więc byłam w grupie ryzyka). Najważniejsze, by stosować się do zaleceń lekarza.
Już dziś jestem na diecie mam nadzieję że pomoże . Napisz mi jak możesz na priv jak powinnam mierzyć ten cukier i jakie normy są .

Ewunia1981 ma super opiekę głównie przez dodatkowe choroby... zdrowa ciąża nie jest tak.fajnie prowadzona. Pierwsza wizyta wypada ok 12tc i wtedy są badania krwi. Potem ok 15tc pogadanka u położnej w 18 tc USG jedno jedyne na całą ciążę. Ok 24tc wizyta u położnej lub lekarza kontrola moczu. Potem co jakieś 2-3tc badania u położnej lub lekarza badanie moczu paskami[emoji1] nie w laboratorium, mierzenie brzucha centymetrem i dotykania brzuszka by stwierdzić jak duża jest dziecko[emoji43]. I jeśli wszystko jest ok na tym kończy się opieka w ciąży...
Ja nie byłam zadowolona... zlewali moje problem z wysokim tetnem i ciśnieniem. Chcieli mi robić RTG klatki piersiowej. A USG polegało na oglądaniu raczek i paluszków zamiast dokładnych pomiarów. Przez to ich olewanie urodziłam 2miesiace przed czasem.
Dokładnie tak jest. Opieka medyczna w ciazy nie jest super! Ja jestem zadowol a, bo mam ciąże wysokiego ryzyka ze względu na cukrzycę i tylko dlatego mam tak dużo najróżniejszych wizyt. Każda zwykła ciąża jest prowadzona raczej chłodno w mojej ocenie. Wiele moich koleżanek będąc w ciazy latało do swoich krajów by kontrolować zdrowy rozwój dziecka.
Ja mimo tak dobrej opieki też nie mam badań prenatalnych, bo takich tu nie wykonują. Dlatego w przyszłym tygodniu specjalnie lecę do Pl.

reklama
Mi dlatego wyjdzie źle bo MMA już dziecko z wada genetyczna a z czego wiem dużo się zdarza że wychodzą te papa dobrze a jest coś nie tak . Lub zdarza się odwrotnie jak u mojej znajomej więc to badanie wcale by mnie nie uspokoiło .A dodatkowy stres może wprowadzić . Już bardziej wierzę temu testowi Nifty . Najlepiej aminopunkcja ale tego się boje . Ale najważniejsze to wszystko zależy co zamierzamy zrobić jak coś wyjdzie źle .

Mam wrażenie ze chyba jest jakieś zamieszanie z pojęciami.
Oznaczenie białka pappa to oznaczenie z krwi, to jest białko, które jest produkowane przez łożysko, nie ma na to wpływu poprzednia ciaza. Tobie chyba chodzi o te wyliczenia w programie, gdzie w efekcie wychodzi prawdopodobieństwo wystąpienia poszczególnych chorób. Na podstawie samego usg tez można takie obliczenia zrobić, ale wtedy właśnie zazwyczaj wychodzą gorzej niż w połączeniu z pappa i hcg bo duża wagę w obliczeniach ma wiek i historia chorób.

Do góry