reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2019

A czy któraś z Was ma niskie tsh? Mi wyszło 0,313. Zawsze miałam w normie i nie wiem skąd się to wzięło. Ginekologa mam 10 października. Pokazywałam wyniki kardiologowi i dał mi skierowanie na rozszerzoną diagnostykę i usg. Ale może któraś z Was wie czy w ciąży są jakieś inne normy? Zawsze słyszałam, że za duże to złe.
Ja mam niedoczynność z Hashimoto i moje tsh leci na łeb na szyję. Wynik w połowie lipca (początek ciąży) to 0,9. Wynik z 17.09 to 0,42. Jutro idę zrobić kolejny wynik i w piątek już mam endokrynologa. Biorę letrox 75.
Z z tego co kiedyś czytałam to na początku ciąży łatwo wpaść z niedoczynności w nadczynność. Później to ponoć wraca do normy, ale ja to wolę skonsultować.

reklama
A czy któraś z Was ma niskie tsh? Mi wyszło 0,313. Zawsze miałam w normie i nie wiem skąd się to wzięło. Ginekologa mam 10 października. Pokazywałam wyniki kardiologowi i dał mi skierowanie na rozszerzoną diagnostykę i usg. Ale może któraś z Was wie czy w ciąży są jakieś inne normy? Zawsze słyszałam, że za duże to złe.
hej kochana. normy TSH
1 trym 0,01 - 2,32 ulU/ml
2 trym 0,1 - 2,35 ulU/ml
3 trym 0,1 - 2,65 ulu/ml

ja miałam pierwszy wynik 2,690
bylam na wizycie u endo, miałam USG i zlecony szereg badań, dodatkowo biorę jod oraz euthyrox 25
kolejne badanie wyszło już 1,550 więc chyba tabletki zaczęły działać, nie wiem czy będę musiała nadal je brać ale podejrzewam że tak. u Ciebie widzę że jeszcze norma :)
dużo dziewczyn ma bliżej 0 niż 2,500 właśnie, taka zależność. u mnie już parę lat temu był pojedynczy epizod, ale ft3 ft4 było w normie i nie zgłosiłam się już.
myślę że nie musisz się martwić :)

Załączniki

• 15379954761684558504876573274201.jpg
    15379954761684558504876573274201.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 55
Normy zależą od labo, każde ma inne. A spadek tsh w pierwszym trymestrze często się zdarza. U jest to fizjologiczne. Organizm uznaje beta hcg za tsh i mniej to produkuje... one są dość podobne budową. Ja w poprzedniej ciąży do 17tc miałam tsh w okolicach 0.002 więc dużo poniżej normy i nic się nie działo z tego powodu. Potem zaczęło rosnąć i do końca ciąży trzymało się w okolicach 1 a po wróciło do okolic 2. Napewno warto skonsultować to z endokrynologiem Ale nie martw się na zapas. Taki stan ma nawet swoją nazwę...
tyreotoksykoza ciężarnych

Link do: hormony tarczycy | Endokrynologia - dr med. Jacek Belowski, Kraków

Ostatnia edycja:
Ale naskrobałyście :-), wczoraj gościłam mamę i nie miałam jak poczytać na spokojnie, a jak pojechała, to koło 20 tradycyjnie odcięty prąd ;-). Gratuluję wizyt, witam nowe dziewczyny i zmykam do wątku wyprawkowego, bo ja nie mam pojęcia tak naprawdę co kupować i muszę zająć czymś głowę, bo czekam na wyniki z testu pappa. Powiedzieli, że do dwóch tygodni, oszaleć można, Wy macie powyliczane już wskaźniki, a u mnie nie mówiąca za dużo pani dr powiedziała, że usg w porządku ale cały wynik razem z wynikami krwi, więc podziwiam Wasze maluchy i przypominam sobie jak nasz wyglądał, bo takie z nas cielaki przejęte były, że nawet fotki telefonem nie cyknęliśmy, ech...

Ale naskrobałyście :-), wczoraj gościłam mamę i nie miałam jak poczytać na spokojnie, a jak pojechała, to koło 20 tradycyjnie odcięty prąd ;-). Gratuluję wizyt, witam nowe dziewczyny i zmykam do wątku wyprawkowego, bo ja nie mam pojęcia tak naprawdę co kupować i muszę zająć czymś głowę, bo czekam na wyniki z testu pappa. Powiedzieli, że do dwóch tygodni, oszaleć można, Wy macie powyliczane już wskaźniki, a u mnie nie mówiąca za dużo pani dr powiedziała, że usg w porządku ale cały wynik razem z wynikami krwi, więc podziwiam Wasze maluchy i przypominam sobie jak nasz wyglądał, bo takie z nas cielaki przejęte były, że nawet fotki telefonem nie cyknęliśmy, ech...
Też czekam na wyniki PAPPY ale normalnie jak na szpilkach. W p9niedzilek mogę dzwonić i pytać, czyli może po tygodniu będą.

NT 2 to jest w porządku wyniki ,nie ma się czym martwić. Syn miał 4.6, a i tak wszystko ok:)

reklama
Udało mi sie dzisiaj super szybko namierzyć serduszko detektorem [emoji7] [emoji7] [emoji7] ze 3 sekundy mi to zajelo. Ale to co moge powiedzieć o tym sonoline, to ze wyświetlacz przeklamuje. Jesli sie go nie przytrzyma dluzej w jednym miejscu to wedlug mnie pokazuje zanizone tetno.

Do góry