reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

O ja @liczba śnieg skąd jesteś? Musimy pomyśleć na zmiana opon bo to już nie przelewki z pogodą. Ja już żyje jutrzejszą wizyta, odebrałam wyniki tsh wzrosło do 2,61 ft4 w normie. Morfologia chyba całkiem okej podwyższone mam odrobinę limfocyty ale jestem przeziębiona więc pewnie od tego. Pogoda u nas w kratkę raz piękne słonce i zasłaniam rolety a zaraz ciemno i leje. Niestety wieje kolejny dzień dość mocno więc jadę tylko po synka do żłobka przed 15 i poza tym siedzę w domku. Wzięłam się za prasowanie i powiem Wam że apropo zadyszki musiałam sobie zrobić przerwę 10 min bo normalnie czuje się jak po maratonie [emoji14]

Bieszczady. Snieg, teraz bardziej z deszczem. Jutro zmieniam opony

reklama
Tak czytam ze narzekacie na brak usg czy skierowań, ale normą jest ze w ciągu 9 miesięcy jeśli nie ma żadnych wskazań ani problemów usg jest 3 razy i to samo z badaniem krwi czy moczu. Nie ma potrzeby więcej jeśli ciąża sie zdrowo rozwija a nam nic nie dolega, po to są wizyty z lekarzem czy polązną miedzy innymi badaniami żeby każdą zmianę samopoczucia, zdrowia itd skomentować, wtedy lekarz może zalecic dodatkowe badania.

Tak czytam ze narzekacie na brak usg czy skierowań, ale normą jest ze w ciągu 9 miesięcy jeśli nie ma żadnych wskazań ani problemów usg jest 3 razy i to samo z badaniem krwi czy moczu. Nie ma potrzeby więcej jeśli ciąża sie zdrowo rozwija a nam nic nie dolega, po to są wizyty z lekarzem czy polązną miedzy innymi badaniami żeby każdą zmianę samopoczucia, zdrowia itd skomentować, wtedy lekarz może zalecic dodatkowe badania.

Z tym roznie bywa. Czasem lekarze na nfz mimo, ze sa 'w planie' tylko 3 usg, robia je na kazdej wizycie nawet jak nic sie nie dzieje. Mysle, ze to bardzo uspokaja. Patrząc na siebie to zadreczala bym sie czy wszystko dobrze, a to by tylko szkodzilo. Co do moczu ostatnio powiedziala mi gin, zeby robic raz w miesiacu, bo przy infekcji o ktorej czesto nie wiemy, kiedy pojdzie wyzej moze dojsc do odplywania wod plodowych i miala takie przypadki :/ chyba przy pierwszym dziecku sie najbardziej swiruje, bo pozniej juz wiadomo czego sie spodziewac :)

Ja narzekam, bo nie mialam zadnego z NFZ.

Z tym roznie bywa. Czasem lekarze na nfz mimo, ze sa 'w planie' tylko 3 usg, robia je na kazdej wizycie nawet jak nic sie nie dzieje. Mysle, ze to bardzo uspokaja. Patrząc na siebie to zadreczala bym sie czy wszystko dobrze, a to by tylko szkodzilo. Co do moczu ostatnio powiedziala mi gin, zeby robic raz w miesiacu, bo przy infekcji o ktorej czesto nie wiemy, kiedy pojdzie wyzej moze dojsc do odplywania wod plodowych i miala takie przypadki :/ chyba przy pierwszym dziecku sie najbardziej swiruje, bo pozniej juz wiadomo czego sie spodziewac :)
To mój lekarz właśnie USG jak robi to te zalecane i to w 2 minuty. Ale skierowanie na mocz dostaje co wizytę od samego początku. Na krew 2x.

reklama
Ja narzekam, bo nie mialam zadnego z NFZ.
Dziwnych macie lekarzy. Z synem chodziłam do doktora, który mnie wkurzał, bo wydawało mk się, że mało robi. Ale zawsze przed wizytą u niego była najpierw położna. Wpisywała wszystko do książeczki, ważyła, mierzyła ciśnienie i pytała o to i owo. Potem lekarz. Ba każdej wizycie musiał mieć nowe badania, morfologie i mocz. I kiedy trzeba było to inne. Skierowania na usg dostałam 3. Z córką chodziłam do innej przychodni i było identycznie. Dla mnie to standard.
"Standard opieki okołoporodowejprzewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży fizjologicznej. Te badania powinny się odbyć kolejno: w 11.–14. tygodniu ciąży, między 18. a 22. tygodniem i między 28. a 32. tygodniem ciąży." Ja bym gdzieś to zgłosiła. Należą Wam się te 3 usg jak psu buda.
A resztę usg mogę Wam oddać, bo ja znowu nie jestem zwolenniczką robić ich za często, ale lekarz pyta i mi zawsze dziwnie odmawiać :p

Do góry