reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

@Kalinova przykro mi że się zamartwiasz, prawda natomiast jest taka że te statystyki jeszcze nic nie znaczą, najważniejsze że usg wyszło dobrze. Bardzo dobrze ze idziesz do swojej dr niech ona jeszcze powie co uważa w końcu zna Ciebie i wszystkie Twoje wyniki najlepiej. Tak jak któraś dziewczyna napisała wyżej amnio to już badania inwazyjne alee jeśli ma Ciebie uspokoić to lepiej zrobić niż zadreczac się cała ciążę. Przemysl na spokojnie decyzję. Trzymam kciuki na pewno będzie wszystko dobrze!

Piszecie o bezsenności ja śpię jak zabita :D A rano jak synek mnie budzi to oddałabym wiele za dodatkowe pół godzinki :D

@delicious ja mam tak samo objawy praktycznie wszystkie juz minęły, ruchów znowu nie czuje od ponad tygodnia i zastanawiam się czy na pewno jest wszystko okej. Czasami jedynie ciągną mnie więzadła i pachwiny. No i brzuszek u mnie już ładnie zaokrąglony.

Kciuki za wszystkie wizyty!

reklama
Hej Dziewczyny, odebrałam wczoraj od pani genetyk wyniki z pappy i całe te szacowanie ryzyka wraz z opisem USG. No i nie do końca jest kolorowo, bo u mnie wyszło, że jestem w grupie wysokiego ryzyka :-( jeśli chodzi o trisomię 21, bo wyszło ryzyko skorygowane 1:123 :-(. Pani dr mówiła, że w usg jest wszystko dobrze, tylko, że wolna B hcg wyszła wyższa 60,30 IU/l 1,876MoM Pappa 2,140 IU/I 0,451 MoM. Z tego co czytałam w przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM. Jestem od wczoraj podłamana, nie wiem co dalej, mąż wyjechał służbowo i tak siedzę się i dręczę... Pani genetyk wystawiła mi skierowanie na amnio ale kazała rozważyć badanie NIFTY przy dobrym usg. Idę dziś z wynikiem do swojej ginekolog, niech coś mi poradzi, bo głowę mam już nabitą wszystkim co najgorsze.
Znowu stres, mam nadzieję, że kolejny raz niepotrzebnie. Rozważ niffty jak macie fundusze. A jak zdecydujecie się na amnio to wybierzcie dobrego lekarza. Trzymam kciuki za Was. Wierzę, że jak usg jest dobre to będzie wszystko ok.

Robiłam pappa i wiedziałam, że robiłabym amniopunkcję, gdyby były złe wyniki. Ale ty niestety musisz podjąć decyzję sama bądź z mężem na co się zdecydujesz. Najczęściej dziewczynom po złym pappa wyniki amniopunkcji lub nifty wychodziły bardzo dobrze, miały zdrowe dzieci. Czytałam dużo takich wątków. Ciekawe co doradzi twój lekarz. Nie myśl źle (wiem - łatwo powiedzieć, trudniej zrobić), bo nic nie jest przesądzone, a dzidziuś czuje to co ty.
Mnie już też objawy minęły, ale w II trymestrze to normalne. Nie przytyłam prawie nic, mimo iż się obżeram. Ostatnio Mąż zrobił hamburgery i zjadłam 3! :D Ale ja bym chciała trochę przytyć.

Pojechałam wczoraj po Adama do przedszkola i w szoku byłam. Przyszła mamuśka po synka. Ubrała go, wsadziła do wózka, dała smoka i pojechali o_O Co Ci rodzice robią z dzieci...

Pojechałam wczoraj po Adama do przedszkola i w szoku byłam. Przyszła mamuśka po synka. Ubrała go, wsadziła do wózka, dała smoka i pojechali o_O Co Ci rodzice robią z dzieci...
To ja widzialam jak chlopiec z grupy mojej corki mial butelke ze smoczkiem. Jak niemowlak :-D. Ciekawe jak pil z kubka podczas obiadu ;). Staram sie nie oceniac innych, ale zatkalo mnie jak zobaczylam butelke...

Kalinova, jeśli Was stać to zróbcie NIPT, ja od początku zakładałam ze jak coś zle wyjedzie to najpierw zrobimy to a dopiero potem ewentualnie amnio.

Hej Dziewczyny, odebrałam wczoraj od pani genetyk wyniki z pappy i całe te szacowanie ryzyka wraz z opisem USG. No i nie do końca jest kolorowo, bo u mnie wyszło, że jestem w grupie wysokiego ryzyka :-( jeśli chodzi o trisomię 21, bo wyszło ryzyko skorygowane 1:123 :-(. Pani dr mówiła, że w usg jest wszystko dobrze, tylko, że wolna B hcg wyszła wyższa 60,30 IU/l 1,876MoM Pappa 2,140 IU/I 0,451 MoM. Z tego co czytałam w przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM. Jestem od wczoraj podłamana, nie wiem co dalej, mąż wyjechał służbowo i tak siedzę się i dręczę... Pani genetyk wystawiła mi skierowanie na amnio ale kazała rozważyć badanie NIFTY przy dobrym usg. Idę dziś z wynikiem do swojej ginekolog, niech coś mi poradzi, bo głowę mam już nabitą wszystkim co najgorsze.
Jejku, przykro mi, ze tyle stresu spowodowało to badanie :( jakie masz podejście do amnio? O której wybierasz się do swojej ginki?

To ja widzialam jak chlopiec z grupy mojej corki mial butelke ze smoczkiem. Jak niemowlak :-D. Ciekawe jak pil z kubka podczas obiadu ;). Staram sie nie oceniac innych, ale zatkalo mnie jak zobaczylam butelke...
To już nie chodzi o ocenianie. Ale rodzice robią krzywdę dzieciom i potem wychowują kaleki życiowe. No 3latek nie może iść? Już nie wspominając o smoku... Ja się dziwiłam, że wychowawczyni chwaliła, że Adam jest taki samodzielny, że sam kurtkę zakłada! Uważałam, że to normalne, że 3latek sam się ubiera czy je.

Jejku, przykro mi, ze tyle stresu spowodowało to badanie :( jakie masz podejście do amnio? O której wybierasz się do swojej ginki?

Nie mam konkretnej godziny jak zbiorę się to podjadę może przyjmie mnie między pacjentkami. Boję tego amnio, tym bardziej że nie wykonują tego w moim mieście i muszę jechać do obcego ośrodka, o którym nic nie wiem i nie znam lekarzy.

reklama
Moja kuzynka pracuje w przedszkolu to byście się zdziwily jakie matki są nadopiekuncze. Przyszła matka i tak: dlaczego dziecko jest przebrane? Bo pilo z kubka i się zalalo. A dlaczego mu Pani dała kubek jak on pije z niekapka? Bo chcial spróbować z kubka. Ale on pije z niekapka!
No i wytłumacz krowie że dziecko widziało inne które piją z kubka i też chciało. Zaleje się raz czy dwa ale za trzecim już się nauczy.
Na mnie dziwnie matki patrzą że daje mojemu 20 m-cy jeść łyżeczka. Już teraz mu idzie super ale wcześniej musiałam wszystko sprzątać. Tyle ze mój sie nauczył i je sam a ich dzieci trzeba karmić...

Do góry