PAPPA jest z krwi. No właśnie nie zawsze im starsza kobieta tym ma gorsze wyniki. Czasem 20latka będzie miała gorsze niż 40latka.
Cytuję: "W przypadku podejrzenia zespołu Downa białko PAPP-A jest zwykle obniżone, a beta hCG podwyższone. W przypadku zespołu Edwardsa i Pataua zauważa się natomiast spadek poziomu obu badanych substancji."
Czemuś ma to służyć i coś tam to badanie też mimo złej sławy wykazuje. Też się zdziwiłam jak czytałam jakie dobre wyniki miały kobiety po 35 roku życia, bo skoro to taka statystyka to każda po 35 powinna mieć zły wynik
.
Nie wiem jak u was, ale ja im jestem starsza tym się bardziej boję chorób itd. Jak byłam w pierwszej i drugiej ciąży również wiedziałam, że są takie choroby, ale nie przejmowałam się. A teraz... Zespół Downa mnie tak nie przeraża jak te dwa pozostałe. Z ZD da się żyć. W dwóch pozostałych przypadkach dziecko jeśli się urodzi to szybko umiera, w ciągu kilku miesięcy, to musi być straszne
.
Chciałabym zrobić test dla spokojnej głowy. Wiem, że wyniki mogą namieszać, ale może wyjdzie dobrze i będę miała spokojne kilka miesięcy ciąży. Oczywiście nie ma metod 100%.
Miałaś skierowanie, ale PAPPA wyszedł dobrze?