reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

Ja w ostatniej ciąży widziałam tylko pulsujace punkciki na ekranie. Tętno p.doktor podała ale zasugerowała że jest za niskie.

reklama
Ty slyszalas ? Heda ma spore doswiadczenie z lekarzami i tez potwierdza, ze to nie jest dobre. Moj lekarz stanowczo mowila wrecz, ze od tego dziecko moze umrzec. Bylam w szoku, bo nie wiedzialam, bo skad.

A to niby takie bezpieczne. Dlatego ja tak do końca temu nie ufam...
Właśnie gdzieś ostatnio obiło mi się o uszy że do 12tc tylko obraz bez dźwięku, bo dźwięki jakoś szkodzą ale dokładnie nie pamietam. Samo USG to niby ok...ale na przykład na Skandynawii uważają że jest niebezpieczne i w ciąży jest jedno max 2 USG o ile sytuacja nie wymaga częstszych kontroli to nie robią dodatkowych badań.

Właśnie gdzieś ostatnio obiło mi się o uszy że do 12tc tylko obraz bez dźwięku, bo dźwięki jakoś szkodzą ale dokładnie nie pamietam. Samo USG to niby ok...ale na przykład na Skandynawii uważają że jest niebezpieczne i w ciąży jest jedno max 2 USG o ile sytuacja nie wymaga częstszych kontroli to nie robią dodatkowych badań.
Wg chińskich badań też są szkodliwe. Dlatego ja jeszcze robię tylko te 3 i koniec. Żadnych usg dla frajdy.

Ostatnia edycja:
A ja dziś padam... byłam z moją ekipa w zoo. Maluchy mega zadowolone na wszystko patrzyły wielkimi oczkami. Zwykle śpią o 12 a dziś padły podpięty po wyjściu za bramę po 14 więc musieliśmy iść na dodatkowy długo spacer, by księżniczki się wyspały. No to się nachodziłam jak głupia... A teraz padam... i mam wkur....a na wszystko j wszystkich... więc chyba trzeba iść spać by nikogo dziś nie zabić
Ale.to.moze stres przed jutrzejszą wizyta wychodzi. A do 16 daleko...[emoji21][emoji21]

Mamaginekolog kiedyś pisała ze sa doniesienia o szkodliwości doplera we wczesnej ciąży i zaleca się tylko obrazowanie a nie słuchanie. Ale nie dźwięk jest najwazniejszy. Na monitorze też pięknie widać jak puka serducho. Jeszcze się później nasluchamy podczas ktg [emoji6]

@Heda czyli trzymamy kciuki za Ciebie jutro. Ciekawe ile tych serduszek zobaczysz [emoji16][emoji16]

Ja również słyszałam, że szkodliwe jest słuchanie serduszka w początkowych tygodniach. O usg tak samo i to już dawno temu.

reklama
Do góry