reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

A który masz tydzień ? Trochę chyba za wcześnie na wyciąganie naszych maluchów. Dopiero jakoś w połowie stycznia będziemy dobijać do 30 tygodnia ?
21 tydzień leci. Tak,za wcześnie, ale jeśli będzie za mało wód, to dziecko wcale nie będzie rosnąć. Mówił mi lekarz, że jak są skończone 23 tygodnie, to można wyjąć. Ale mam nadzieję, że nic takiego się nie stanie.

reklama
Nie ma co jej straszyc. @sandra1234 lekarz wie co robi. Mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Znam kobiety ktore urodzily przed 30 i dzieci sa zdrowe. Ciezki czas czekania przed Toba, ale na wizycie moze sie okazac, ze maluch sie nigdzie jeszcze nie musial wybierac :) jest tez mozliwosc, ze uzupelniaja jakos wody plodowe zabiegowo. Jednak wazne jest dlaczego ich jest malo ? Lekarz powiedzial ?
Niestety nie powiedział nic, co mam robić, dlaczego jest ich mało. Tylko, że na następnej wizycie zobaczymy, co dalej. W piątek jadę do Poznania na połówkowe i mam nadzieję, że tamten lekarz powie mi coś więcej

@sandra1234 zgadzam się z powyższymi komentarzami, skonsultuj się koniecznie z innym dobrym lekarzem, poród na tym etapie ciazy to ostatecznośc a jeśli było by bardzi źle to na pewno położył by Cie lekarz do szpitala więc może on tylko tak postraszyl czym może się skończyć w najgorszym wypadku. W każdym bądź razie postaraj się nie stresować i dużo pić wody.

Jeśli chodzi o poród to na pewno znajdą się lekarze którzy nie będę chcieli bez zaleceń wystawić skierowania na CC i tacy którzy zrobią to bez problemu. Zresztą wystarczy się umówić do psychiatry i mówisz o panicznym strachu przed porodem sn i bez problemu od takiego lekarza uzyskasz skierowanie (moja dr o tym mówiła). Każda z nas podejmuje decyzje i dyskusja na ten temat bądź przekonywanie kogoś na siłę nie ma sensu i do niczego dobrego nie prowadzi,podobnie jak inne gorące tematy karmienie, szczepienia itp.
Oczywiście, tak jak już pisałam, jestem umówiona na połówkowe do innego lekarza i może on powie więcej. Też tak mi się wydaje, że gdyby było bardzo źle, to od razu położyłby mnie w szpitalu.

Tak picie wody pomaga... w razie gdyby się wody nie podniosły to są zabiegi wstrzykniecia wody do pęcherza płodowego. Robią je np. w Gdańsku. Gdyby coś musiałabyś szukać dobrego lekarza specjalisty od komplikacji... jak.lezalam na patologii była laska która bez wód leżała 2 miesiące lekarz mówił że dziecko nie ryba nie potrzebuje wody. A poród przed 30tc jest ryzykowny. Na twoim miesjcu szukała bym lekarza specjalisty na konsultacje.
W takim razie w dalszym ciągu będę piła jej sporo. Też o tym czytałam, ale zobaczymy, mam nadzieję, że wód zrobi się więcej i wszystko dobrze się skończy.

Również popieram rady @Heda . Lekarz powinien Ci wyjaśnić jakie moga być powodu malejącej ilości wód. Czasami jest to wina łożyska, czasami wady u dziecka wiec nie można tego bagatelizowac. Moze być tak ze za tydzien na USG wody będą w dobrej ilości juz ale do tego trzeba kontroli a nie czekania miesiąc czasu. Nerwy do tego czasu Cie zjedzą, przynajmniej ja bym tak zareagowała. Nie musi to być poważny problem ale po co sie bic z myślami.
Tak, bardzo się denerwuję. Lekarz mówił, że może tak być przez wadę serca, czy nerek dziecka, ale sprawdzał i mówił, że wszystko jest w porządku. Zobaczymy, co powie lekarz w Poznaniu

21 tydzień leci. Tak,za wcześnie, ale jeśli będzie za mało wód, to dziecko wcale nie będzie rosnąć. Mówił mi lekarz, że jak są skończone 23 tygodnie, to można wyjąć. Ale mam nadzieję, że nic takiego się nie stanie.
Dziecko nie rośnie od wody... dostaje wszystkie składniki pepowina. Brak wody przez dłuższy okres powoduje problemy z oddychaniem po porodzie i różnego rodzaju napięcia mięśniowe. Ale obie rzeczy nie są tak ryzykowne jak poród w 23tc. Moje wcześniaki są z 32tc i miały dużo szczęścia. Nie wiem kim jest twój lekarz jaki ma stopień naukowy i gdzie pracuje na codzień. Ale nie potrzebnie Cię straszy porodem na takim etapie. Poszukaj w okolicy poradni patologię ciąży albo specjalisty w tej dziedzinie. Napewno spojrzy na to inaczej...
Edit
Dobrze że masz wizytę w Poznaniu może tamten lekarz doradzi co.dalej.

Sandra myśle ze powinnaś to jeszcze gdzieś skonsultować. Na pewno musisz duzo pic ale czytałam gdzieś ze wody mozna jakoś uzupełniać (tak samo jak chyba upuszczać w przypadku gdy jest ich za duzo). Pewnie jest to ostateczność ale taka opcja tez jest.
Czytałam o tym, mam nadzieję, że wód przybędzie. Albo ewentualnie uzupełnią mi je, nie chcę, żeby maleństwo za szybko wychodziło

Dziecko nie rośnie od wody... dostaje wszystkie składniki pepowina. Brak wody przez dłuższy okres powoduje problemy z oddychaniem po porodzie i różnego rodzaju napięcia mięśniowe. Ale obie rzeczy nie są tak ryzykowne jak poród w 23tc. Moje wcześniaki są z 32tc i miały dużo szczęścia. Nie wiem kim jest twój lekarz jaki ma stopień naukowy i gdzie pracuje na codzień. Ale nie potrzebnie Cię straszy porodem na takim etapie. Poszukaj w okolicy poradni patologię ciąży albo specjalisty w tej dziedzinie. Napewno spojrzy na to inaczej...
Edit
Dobrze że masz wizytę w Poznaniu może tamten lekarz doradzi co.dalej.
W Internecie są takie informacje, że gdy jest za mało wód płodowych, to dziecko nie przybiera na masie. Niestety lekarz nic mi nie doradził, co mam robić.

reklama
Hej dziewczyny ja też jestem po usg polowkowym. Maluch ma 351 g 20t4d.wszytsko jest Oki. Szyjka 4.2 też ok. tylko łożysko jest ciut nisko: "dolny biegun 20mm od uw" nie wiem co to znaczy i jakie mogą być konsekwencje:/ lekarz mi powiedział że.moze się jeszcze podnieść. za tydzień mam polowkowe u innego lekarza więc będziemy pytać o to łożysko I je sprawdzac

Do góry