reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

reklama
Słuchajcie a jak to jest z badaniem długości szyjki macicy? Każdy je ma? Na każdej wizycie? Ginekolog je robi czy położna?

Słuchajcie a jak to jest z badaniem długości szyjki macicy? Każdy je ma? Na każdej wizycie? Ginekolog je robi czy położna?
Mi ginek miał robić pomiar dopiero na polowkowym ale że mnie bolało to zmierzył teraz. No i w poprzedniej ciąży mi się skracala więc teraz obserwujemy. Myślę ze powinni ci zmierzyć na polowkowym a jak nie to poproś.

Mi ginek miał robić pomiar dopiero na polowkowym ale że mnie bolało to zmierzył teraz. No i w poprzedniej ciąży mi się skracala więc teraz obserwujemy. Myślę ze powinni ci zmierzyć na polowkowym a jak nie to poproś.
Pytam bo w pierwszej ciąży nie miałam takiego badania ani razu i się zastanawiałam czy to tego potrzeba jakichś szczególnych warunków.

Nie mieli więcej niż 39, więc nie zbijałam. Dla mnie temperatura jest potrzebna w walce z infekcją. Zawsze jak ich coś bierze to po gorączce mam już zdrowe dzieci. Jako niemowlaki mi w ogóle nie gorączkowali. Ale też wszystko zależy od dziecka i jak reaguje na temperaturę.
Z ciekawostek, to przy wirusie polio temperatura około 39 stopni zmniejszała aż o 99,9% szans na powikłania, a najwięcej powikłań było u osób, które sobie temperaturę zbijały.
Oczywiście do wszystkiego trzeba podchodzić ze zdrowym rozsądkiem. Naprawdę wysokie gorączki trzeba zabijać, ale niektórzy to już 38 by zbijali, co jest tragiczne w skutkach.
Ja zbijalam jak sie zbliżało do 39. Niestety moja córka złapała na 2.5 msc. Wirusowe opryszczkowe zapalenie gardla. Temperature kosmicznie wybijało, chlodzenie w wanience nie pomagało, a do chyba 2 dnia temp.,nie hylo objawów w gardelku. No wiaodno, kazda sytuacja inna

Ja w tej ciąży ani razu nie mialam badanej, co mnie w sumie ostatnio zdziwilo, bo w poprzedniej chyba to sprawdzał częściej [emoji848] ale moze nie na samym początku.

Ja bylam u 2 ginow w tamtej ciąży. Jeden starej daty, nie umial robić usg, badal na samolocie, normalnym badanien gibekologicznym i stwierdzil, ze szyjka calkowicie skrócona, do tego wg niego rozwarcie na opuszek palca. To byl bodajze 28 tydzień i powiedzial, ze mam tylko leżeć, wstawac na siku i uwaga... Raz na jakis czas pod prysznic [emoji14] przestraszylam sis i poleciałam na wizyte prywatną, zbadal USG i szyjka ponad 3 cm. ;)

Biegi, kurde kciuki. Bedzie dobrze :*

reklama
Do góry