reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2018

moja cysta ma 2cm i ponoc ma sie sama wchlonac!

te harmony badanie o ktorym ja pisalam za £400 to ma harley street zeby plec dziecka jiz w 10 tyg okreslic.natpmiast lod ta nazwa tezxsa dalsze badanie prenatslne i nie wiem czy robia to prywatnie -robi to Harris Birthright centre przy Kings
z tego co czytam to sprawdzsja z kreo matki dna dziecka na trisomy 21,18 i 13. Natoniast krew odsylaja az do Usa na to badanie i czeka sie na wynik 2 tyg. ale zakladam ze tylko Kings to robi bo w tym kierunku maj reasearch.
W pl tez mozna zrobić nifty i harmony

synuś 12.2011
cora 02.2014
aniołek 05.2017

reklama
Ja za 2 tygodnie robię harmony. Na razie szukam najtańszej opcji. Póki co mam za 2400 Pln

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny a my bylismy wczoraj na badaniu. Przypomne że w tamtym tygodniu dwa razy mialam krwawienie wiec juz nie moglam sie doczekac. Stres straszny. Na szczescie wyglada na to ze wszystko gra. Mój mąż był na badaniu pierwszy raz a juz dojrzal ze cos jest miedzy nozkami oczywiscie na rozpoznanie plci jest troche za wczesnie, ale przy pierwszym synku dowiedzielismy sie juz w 13 tygodniu na 90% ze to chlopiec na badaniach przesiewowych wiec kto wie może 20 września coś dojrzymy. Ja tam sie skupilam na bijacym serduszku ruszajacych sie raczkach i nóżkach. Cudowne uczucie.
Wcześniej jak wyladowalismy na SORze babeczka powiedziala ze plod jest za maly o prawie dwa tygodnie, a wczoraj wyszlo z om 10 t 6 d a malenstwo ma 10 t 4 d z usg, więc wszystko w porządku.

Dziewczyny kto wizytuje rowniez w tym tygodniu zgłaszać się :)

Witam i gratuluje serduszek :* dzis wracam do niemiec wiec jutro bede juz aktywna bardziej i mam do was pytanie czy ktoras z Pan zemdlala ? I czy jechac odrazu do szpitala moze sprawdzic ?
I na dodatek wracam przeziebiona wiec moze przez to :)

Nie ma sprawy zrobimy zjazd kwietniowych mam :) my uwielbiamy polskie morze :) zresztą Polsce też i strasznie chce juz wracać za dużo chwil mi ucieka tutaj... Jadę właśnie do poloznej, 3 macie kciuki żeby mnie nie pogonila jak się nie dogadamy :D
For you[emoji11][emoji11][emoji11]

Slowniczek ciazowy:
test ciążowy – pregnancy test
próbka moczu – urine sample
data pierwszego dnia ostatniej miesiączki – the first day of the last period
przybliżony termin przyjścia dziecka na świat – when the baby is due
położna – midwife
historia choroby – medical history

to check something again to confirm – upewnić się

Operations- operacje chirurgiczne
Problems with general anaesthesia- problemy ze znieczuleniem ogólnym (narkozą)
Problems with regional anaesthesia- problemy ze znieczuleniem częściowym, miejscowym
Blood transfusion- transfuzja krwi
Blood disorder- choroba krwi
Thrombosis – zakrzepica
Deep vein thrombosis – zakrzepica żył głębokich
Embolism- zator
Embolistic – zatorowy
Jaundice – żółtaczka
Hepatitis- zapalenie wątroby
the flu – grypa
Influenza – grypa (formalnie)
I have got the flu – mam grypę
Stinking cold – paskudne przeziębienie

Can I have something for a cold ? – Czy mogę prosić coś na przeziębienie ?

Heart problems – problemy z sercem
Rheumatic Fever – choroba reumatyczna
Hypertension / High Blood Pressure- nadciśnienie
Diastolic hypertension- nadciśnienie rozkurczowe
Systolic hypertension- nadciśnienie skurczowe
Asthma – astma
Breathing problems – problemy z oddychaniem
TB /tuberculosis- gruźlica
Diabetes- cukrzyca
Endocrine problems- problemy hormonalne
Epilepsy- padaczka
Nervous System – system nerwowy
Neurological – neurologiczny

Urinary problems – problemy z moczem
Kidney problems – problemy nerkami
Vaginal infections- infekcje pochwy
Thrush /yeast- grzybica
Sexually transmitted disease- choroby weneryczne
Chicken Pox- ospa
Medication & drug substance abuse- nadużycia leków, uzależnienia
Fertility investigations- badania płodności

Pelvic injuries- uszkodzenia, uraz miednicy
Back injuries- uszkodzenia, uraz pleców
Mental health – zdrowie psychiczne
Emotional health – zdrowie emocjonalne
Psychological problems- problemy na tle psychicznym
Sanity – poczytalność

Seven years ago Mike lost his sanity – siedem lat temu Michał stracił rozum

Haemoglobinopathies- hemoglobinopatia
Hereditary disease/disorder- choroby dziedziczne
Disorders- zaburzenia
Learning disabilities- trudności w uczeniu się
Eating disorder – zaburzenia w jedzeniu
Personal disorder – zaburzenia osobowości
Anxiety disorder – zaburzenia lękowe

Nausea – mdłości, nudności
Feeling of nusea – uczucie mdłości
Vomiting – wymioty
Morning sickness- poranne nudności /mdłości

Vaginal Bleeding- krwawienie z pochwy
Viral infection- infekcje wirusowe
Last Cytology Smear – wynik ostatniego wymazu cytologicznego
Drug allergies- alergie na leki
Other allergies- inne alergie
Blood test – badanie krwi – pod względem następujących czynników:
ABO Group– grupa krwi
Rhesus factor–positive znaczy Rh+;negative Rh –
Antibodies– antyciała
Full blood count– morfologia krwi

Electrophoresis– elektroforeza
VDRL – syfilis
Rubella status – status różyczki
Hepatitis B Virus (HBV) – Wirus zapalenia wątroby typu B
Ferritin– ferrytyna, zawartość żelaza we krwi

Możliwe jest także badanie na prawdopodobieństwo wystąpienia u dziecka syndromu Downa –Downs Serum Screening.

Baby’s sex – płeć dziecka
Brain- mózg
Tummy- brzuszek
Kidneys- nerki
Heart- serduszko
Spinal column- kręgosłup

Your preferences for your baby’s birth – własne preferencje co do tego, jak dziecko powinno przyjść na świat, czyli dotyczących labour – porodu.
Ustala się plan porodu -birth plan.

Ways of coping with pain – sposoby radzenia sobie z bólem
Relaxation and breathing techniques– techniki relaksu i oddychania
Different positions – różne pozycje
Massage– masaż
Complementary therapies– terapie uzupełniające

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)– wspomagające urządzenie do uśmierzania bólu
Water birth- poród w wannie
Entonox/’gas and air’– gaz znieczulający
Injection– zastrzyk
Exam- badanie for example wzroku
Medical examination – badanie lekarskie
Medical check- up – badanie lekarskie
Her baby bump is showing – jej brzuszek ciążowy jest widoczny
Baby bump – brzuszek ciążowy

Pethidine– lek przeciwbólowy, działa podobnie jak morfina
Epidural– lek przeciwbólowy wstrzykiwany w okolice rdzenia kręgowego
Options for labour and delivery– propozycje porodu oraz przyjścia na świat dziecka
Cushions – poduszki
Birthing chair– fotel położniczy
Water pool– basen
Kneeling, standing or squatting– pozycje: klęcząca, stojąca, kucana
Self-examination – samokontrola

Syntocinon drip– syntetyczna wersja oksytocyny (hormon) wspomagająca poród, podawana aby wywołać bądź przyśpieszyć poród
Womb- macica, łono
Dilation of the cervix- rozwarcie szyjki macicy
Birth canal – kanał porodowy
Show – plamienie przedporodowe;
Induction– wywołanie porodu
Episiotomy/cut– nacięcie krocza przy porodzie
Ventouse/suction cap or forceps– przyssawka lub kleszcze – dwa sposoby na wyciągniecie dziecka z pochwy w przypadku komplikacji
Caesarean section– cesarskie ciecie
Vaginal breech birth– poród pośladkowy

Ponadto pomocne mogą okazać się zwroty takie jak:

Stomach, belly, tummy– brzuch, brzuszek
Folic Acid– kwas foliowy
Contractions– skurcze
Labour pains– bóle porodowe
Premonitory pains – bóle porodowe przepowiadające
Bearing-down pains – bóle porodowe parte
False labour pains – bóle porodowe przedwczesne
Amniotic fluid– płyn owodni, wody płodowe
My waters broke – odeszły mi wody płodowe

Belly button– pępek
Placenta – łożysko
Cord– pępowina
Internal bleeding– krwotok wewnętrzny

Tear– rozdarcie
Stitches– szwy
Icterus neonatorum– żółtaczka fizjologiczna występująca u noworodków
Infant feeding– karmienie noworodka
Breastfeeding– karmienie piersią
Postnatal depression- depresja poporodowa
Baby blues- lekka depresja poporodowa objawiająca się najczęściej niekontrolowanym płaczem.

Dziewczyny dziekuje Wam za to że miło mnie przyjęłyście i wspierałyście. Niestety musze sie z Wami pożegnać po dzisiejszym usg lekarz stwierdził ze ciąża obumarła i zaczyna stanowić zagrożenie dla mojego życia. Jutro z rana mam zabieg. To dla mnie straszne mam dopiero 21lat a juz takie nieszczęście mnie spotkało.

Moje kochane za Was bardzo mocno trzymam kciuki, za wasze skarby rowniez. Trzymajcie sie ciepło i dbajcie o siebie i maleństwa. W kwietniu bede o Was myślała i wpadnę Wam pogratulować Waszych pociech [emoji9]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Przykro mi wiem przez co przechodzisz.Sama doświadczyłam tego samego na początku tego roku.

Napisane na SM-T113 w aplikacji Forum BabyBoom

Moj sie bardzo stara i wszystko robi w domu jak przychodzi z pracy ([emoji6]no prawie wszystko) i to od razu sam ze on bedzie sprzatal, robil zmywarke, pranie itd. Lekkie zakupy robie sama ale po konkretniejsze albo cos ciezszego to albo razem albo sam jedzie. No i glownie ja gotuje ale m pomaga albo jak sie zle czuje to on. Ja sie smieje ze bardzo mi to pasuje a m sie smieje ze tez chcialby byc w ciazy [emoji23][emoji23][emoji23]
Fajnie masz [emoji4].Mój niestety pracuje codziennie do późna i już nie chcę go męczyć.W weekendy robi fuchy ,żeby zarobić trochę grosza na bobasa.Więc ja ogarniam cały dom.Większe zakupy robimy w weekendy, żebym nie musiała dźwigać.

@lucky789 ja mieszkam nad morzem w małej miejscowości turystycznej.Nie jest w cale kolorowo tak jak się innym wydaje.
Latem tłok nie da się swobodnie przejść i nie ma gdzie psa puścić, żeby się wybiegal,bo wszędzie kupa ludzi.Na plaży latem też nie ma gdzie szpilki wcisnąć.Zimą za to brak pracy ,bo większość hoteli i pensjonatów czy też stoisk handlowych otwarte tylko na sezon.Jednym słowem po sezonie całą miejscowość umiera i ulice są puste,a plaża z czasem się nudzi.

reklama
@lucky789 ja mieszkam nad morzem w małej miejscowości turystycznej.Nie jest w cale kolorowo tak jak się innym wydaje.
Latem tłok nie da się swobodnie przejść i nie ma gdzie psa puścić, żeby się wybiegal,bo wszędzie kupa ludzi.Na plaży latem też nie ma gdzie szpilki wcisnąć.Zimą za to brak pracy ,bo większość hoteli i pensjonatów czy też stoisk handlowych otwarte tylko na sezon.Jednym słowem po sezonie całą miejscowość umiera i ulice są puste,a plaża z czasem się nudzi.

W ten sposób o tym nie myślałam ... mi morze kojarzy się właśnie z odpoczynkiem a jedziemy zawsze w czerwcu przed sezonem żeby uniknąć tłumów i trochę zaoszczędzićedzic[emoji4]

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt[emoji2]
Za niecałą godzinę moja i strasznie się denerwuje. Zaczął mnie bolec brzuch - ale chyba właśnie z nerwów[emoji6]

Napisane na HTC Desire 530 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry