reklama
dziewczyny juz o tym pisałam ale teraz to juz błagam, jakie dokumenty trzeba dostarczyć do pracodawcy po porodzie, oraz co zrobic zeby udzielono urlopu macierzynskiego z rodzicielskim?? Zadałam pytanie mojemu pracodawcy ale odpowiedział, że nie wie bo przepisy sie zmieniły od stycznia tego roku i mam postępować zgodnie z tymi przepisami.....nie skomentuje.
Sweetka dowiadywałam się wczoraj u mojego pracodawcy.
Otóż odbierasz z kadr 2 wnioski (lub wysyłają ci mailem):
- wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego (20 tygodni)
- wniosek o udzielenie urlopu rodzicielskiego (32 tygodnie)
Do wniosków należy dołączyć skrócony odpis aktu urodzenia dziecka.
W/w dokumenty należy dostarczyć pracodawcy w terminie 14 dni od dnia urodzenia dziecka.
Otóż odbierasz z kadr 2 wnioski (lub wysyłają ci mailem):
- wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego (20 tygodni)
- wniosek o udzielenie urlopu rodzicielskiego (32 tygodnie)
Do wniosków należy dołączyć skrócony odpis aktu urodzenia dziecka.
W/w dokumenty należy dostarczyć pracodawcy w terminie 14 dni od dnia urodzenia dziecka.
reklama
Sweetka - obejdzalam wnioski...i mam stary bo przeciez teraz zlikwidowali cos co kiedys bylo dodatkowym macierzynskim na korzysc wydluzonego rodzicielskiego. Bede w pracy w pt to wezme nowe druki bo teraz to mam z tamtego roku i wychodzi ze czesc nieaktunych
Ale generalnie zgodnie z nowym kodeksem pracy art. 179 par. 1 pracownica w ciagu 21dni od porodu powinna zlozyc wniosek o wykorzystanie 32 tyg urlopu rodzicielskiego bezposrednio po macierzynskim. Wynika z tego ze wniosku o macierzynski ten 20tyg sie nie sklada. Jest jakby automatyczny tak mi sie wydaje ale zapytam w pt w pracy jeszcze. Nalezy zlozyc wniosek jesli sie chce go zmniejszyc albo zawiesic. Ale to i tak min 8 tyg trzeba wziac.
Mam jeszcze wniosek o ubezp czlonka rodziny do ubezp zdrowotnego do ZUS ale to sklada sie dopiero jak jest juz pesel dziecka.
I Jeszcze wniosek o wyplate z ubezp pracowniczego ale to juz wiadomo kazdy gdzie indziej ubezp. Ja w pzu to musze im wyslac skan aktu urodz dziecka plus moj dowod. Mozna to przez net zrobic wiec luz
Ale generalnie zgodnie z nowym kodeksem pracy art. 179 par. 1 pracownica w ciagu 21dni od porodu powinna zlozyc wniosek o wykorzystanie 32 tyg urlopu rodzicielskiego bezposrednio po macierzynskim. Wynika z tego ze wniosku o macierzynski ten 20tyg sie nie sklada. Jest jakby automatyczny tak mi sie wydaje ale zapytam w pt w pracy jeszcze. Nalezy zlozyc wniosek jesli sie chce go zmniejszyc albo zawiesic. Ale to i tak min 8 tyg trzeba wziac.
Mam jeszcze wniosek o ubezp czlonka rodziny do ubezp zdrowotnego do ZUS ale to sklada sie dopiero jak jest juz pesel dziecka.
I Jeszcze wniosek o wyplate z ubezp pracowniczego ale to juz wiadomo kazdy gdzie indziej ubezp. Ja w pzu to musze im wyslac skan aktu urodz dziecka plus moj dowod. Mozna to przez net zrobic wiec luz