reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2016

Ania to gratuluje prawie wykonczonej wyprawki ;))
Ania i kitki nie denerwujcie sie wszystko na wizytach bedzie ok !

Klaudyna ja tez miewam takie bole jak okresowe nie trwa to dlugo ale tak mnie z bolu wykreca ze hoho .czesciej za tonmiewam takie twardnienie brzucha .wtedy tez takie mam odczucie jak bym nie mogla oddeczu zlapac.

reklama
Nasze kochane pierworódki - nie stresujcie się, wszystko spokojnie ogrniecie, nie taki diabeł straszny;-):-)
ja w pierwszej ciąży wyprawke robiłam po 30tc i tak wcześniej bo straszyli mnie wcześniakiem, także wszystko miałam wyprane wyprasowane i rozłożone 1,5 miesiąca wszczesniej a później przykrywałam folią żeby się nie kurzyło:-D
Jeśli chodzi o kosmetyki to chyba im mniej tym lepiej, nie trzeba od razu balsamować i kremować dzidziusia jeśli nie ma potrzeby. Skóra sama może sobie poradzić a po co przyzwyczajać od maleńkiego. Ja kąpałam w oilatum/emolium, nie kremowałam później ani nie balsamowałam, miałam tylko krem do buzi na dwór Nivea na kazda pogode czy jakos tak (tłusty jak diabli i ciężko się rozsmarowywał), do oczek sól fizjologiczną i do noska ewentualnie tez, do pupci bepanten albo linomag (przy większych odparzeniach pepanten a tak to linomag zielony) od sudocremu mojemu dziecku się zrobił tyłeczek czerwony na maksa, nie wiem czy uczulenie czy za dużo posmarowałam, ale wywaliłam od razu. W domku tak jak pisze Bluelovi - można pupke dużymi gazikami/płatkami kosmetycznymi (sa takie duże kwadratowe dla dzieci) i woda przemywać. Ja używałam tylko pampersów i teraz tez tak raczej będę robić, chusteczki nawilżane za to pampers były za mokre dla mojej córci, mokre i zimne i jak ja dotykałam to zaczynała płakać albo się tak wzdrygała, uzywalismy Bambino/nivea/cleanic/ happy zielone - co tam było w promocji;-) Rane po cc kazali mi myc białym jeleniem i tak tez robiłam, a pępuszek spirytusem, specjalny w aptece robiony się kupowało. Z rana było ok ale pepek nam się babrał bardzo długo także jak polecacie to spróbuje tym razem ten Octenisept bo ostatnio pani w aptece mi tez proponowała do zastrzyków które sobie robię, na razie używam tych jednorazowych gazików ze spirytusem ale drogie to cholerstwo a ja codziennie używam wiec jak mi się skoncza to zakupie ten octenisept będę miała na teraz i po porodzie

Ania - to wizytujemy dziś razem:-) trzymam mocno kciuki:tak: ja się jakos nie stresuje wizytą, zrobiłam długa listę z pytaniami do gina;-):-D mój synek od wczoraj się zaczał odzywać, tak mi się wydaje ze to w końcu nie jelita tylko On:-) Mnie bardziej stresuje dzisiejsza wizyta z córką u dentysty

co do bólów brzucha to tez mam takie jak na @ rzadko ale jak się zdarzy to masakra, ostatnio mnie w nocy obudzilo i nie wiedziałam co się dzieje, wzięłam nospe i przeszło. Tak to raczej czuje takie rozpychanie, nie widze tego na brzuchu ale tak jakby kamien mi się robi i jakby ktoś tam od srodka go pchał

Kciuki za dzisiejsze wizyty!

Annika fajny szpital, ze tak dbają o karmienie piersią. Ja widziałam jak pielęgniarki bez pytania podawał dziecku glukozę, wiec u Ciebie to naprawde fajnie.

ania12344 a co Ty tak wcześnie wstajesz? :)

klaudynaaa u mnie co jakiś czas pojawiają sie różne bole, ale nie sa dlugotrwale wiec sie nie przejmuje.

Czekam aż mąż odespi prace i jedziemy szukac stroju aniolka, bo w czwartek corka ma jaselka. A potem do Leroy Merlin po szafkę z umywalka i sprzety do łazienki.

Kciuki za dzisiejsze wizyty!

Annika fajny szpital, ze tak dbają o karmienie piersią. Ja widziałam jak pielęgniarki bez pytania podawał dziecku glukozę, wiec u Ciebie to naprawde fajnie..

Fajny na pewno pod tym względem, że masz wybór. Mnie pytali jak chcę karmić i czy zgadzam się na dokarmianie mm. A nawet pytali czy zgadzam się na szczepienie, badanie słuchu i na te testy na mukowiscydozę i fenyloketonurię. Wiem, że nie w każdym szpitalu o to pytają. I nikt matki nie linczuje, że nie chce np. karmić piersią czy zaszczepić dziecko.
Ja akurat długo karmiłam piersią i szczepię dzieci ale szanuję wybór innych i uważam, że nikogo nie należy do niczego zmuszać.

Klaudyna mnie jak na okres rzadko boli cześciej ciągnie

Martita dzisiaj wyjątkowo spałam długo do 6tej hehe a ta to budzę sie koło 4 tej i spać nie mogę :/ tak mnie bolą biodra od tego leżenia ze wiercę sie z jednej na drugą.
A po za tym jak ja cały dzień przeleże i podrzemie to tez pewnie wpływa na tą moja senność :D

Dziękuję :-* a mam do was pytanie chyba już nie raz się pojawiało ale boli was czasami brzuch tak podobnie jak przy miesiączce? Tak w dole brzucha? Mnie czasami tak zaboli na chwilkę...

Tak, nawet wczoraj tak mialam.... dzisiaj wizyta zapytam ginkę, a moze to te skurcze macicy? W końcu podczas miesiaczki dlatego brzuch boli
Rsz to zależy od tego jak będziesz się czuć i od opini lekarza :-)
Milka ja Nivea albo z Rossmana używałam też Johnsona baby przy córci
Ja też pudru nie używałam tylko krem surowcem albo bephanten, oczka też solą przemywalam jak coś się działo, bo codziennie po kąpieli buzke oczka i uszy przemywalam przegotowana woda, też przy córci kupiłam pełno kosmetyków a połowy nie użyłam teraz już wiem co i jak :-)
Martita ja różnych firm używałam ale silikonowe m in z lovi,co do pampersow to 1 miałam z pampersa i jakiś 2 później przeszłam na dady :-)
U nas dziś noc średnia i dodatkowo ja wstaje do WC kilka razy i mam nos zapchany, chyba pójdę dziś po ten syrop może coś da bo katar mam straszny do tego ból gardła i boli mnie głowa, a córci tylko katar został. Dzisiaj na 12 mam wizytę ale tylko fotel będzie :-)

Ojej, a ja muszę czekać do 19, ale nie wytrzymalabym bez USG jak mnie nie położy na łóżko do USG sama się wepcham ;)

o rany to ja tez nic nie mam, i po moich przebojach szyjkowych jakoś nie mam odwagi kupować. Na-razie się rozglądam i jak patrze na Wasze przygotowania to chyba zacznę listę robić i po 30tc kupować. Bo to moje pierwsze dzieciątko i totalnie żadnego doświadczenia nie mam...:szok:

Ja też nie mam zielonego pojęcia co kupić, jeszcze nic prócz ciuszków i wózka na którego czekam nie mam... A tu już o wkładach , majtach poporodowych etc tematy czytam...

Ale szalejecie dziewczyny :)
Mi sie wydaje ze tyle jeszcze czasu ze zaczne po 30tyg sie ogarniac. Ale czytam skrupulatnie i wpisuje na liste czego jeszcze nie mam a Wy tu napiszecie

Chyba też tak zacznę robić, a kupię w marcu-kwietniu :) i tak nie mam gdzie tego trzymać...

wiecie co ja mam wszystkie ksiażkowe objawy ciąży, tak jak piszą 1 trymest wymioty od rana do nocy w 2 zgaga morderczyni, cokolwiek zjem, cokolwiek wypije, już nawet po sucharach mam, spać zacznę normalnie na siedząco chyba... Na dokładkę nadal mam czerwone swędzące i piekące cycki, jakiś koszmar... A białych krwinek jest 16,7... zdecydowanie za dużo... a nic mi nie jest, ani przeziębienie, ani nic, tylko te piekące cycki :( czy to możliwe żeby od nich ?

Ostatnia edycja:
Annika u nas większość oddziałów porodowych ma zawsze pelne oblężenie, wiec niestety opieka w czasie i po porodzie jest byle jaka. Z tego co pamiętam to te wszystkie zgody na badania, podawanie leków, szczepienia podpisuje sie przed porodem. Ja tym razem nie mam w planie szczepić bo z pierwsza corka do tej pory mamy problemu po szczepionce i na pewno tego dopilnuje. Tym razem jestem mądrzejsza o jedno dziecko i o pobyt w szpitalu :-) wiec i bardziej swiadoma swoich praw.

Dzień dobry :-)
Od wczoraj strasznie mnie boli jedna pierś, klucie jak przy nawale pokarmu. Nie wiem czy przewialam na wietrze bo szłam w rozpiętość kurtce czy zaczyna się produkcja mleka. Spać nie mogłam. W poprzedniej ciąży tak nie miałam. Skurcze przepowidajajace tez się zaczęły,kilka razy dziennie l.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty&&&

reklama
Właśnie się dowiedziałam, że znana mi osoba też ma na kwiecień to już 5 kobitka z mojego otoczenia, coś czuję, że rodzić będę w szpitalu na korytarzu chyba przy takim obłożeniu

Do góry