reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2011

Witam witam i o zdrowie pytam :)
Ja jestem zawalona robotą. Od wczoraj wieczora i dzisiaj cały dzień siedzę z laptopem i pisze prace zaliczeniowe. Pani, dla której wcześniej pisałam poleciła mnie koleżankom i do środy dostałam do napisania chyba z 5 prac. Powiedziałam im, że się nie wyrobię pewnie. Ledwo już daję radę. Nie mogę już wysiedzieć. Tzn wyleżeć, bo leżę na łóżku, na krześle cały dzień bym nie wytrzymała.

Ja pisałam, że mi leci siara. Pojawia się od czasu do czasu ale to tak po malutkiej kropelce. Raz czy dwa tylko miałam taką akcję, że miałam aż plamy na bluzce. Teraz jakoś ucichło i widzę te kropelki np po prysznicu czy jak opieram rękę na piersi.

Dziewczyny, czy Wy też tak kichacie w ciąży? Nie jestem przeziębiona a kicham okropnie, czasem już nie mogę. A w czasie kiedy nie kicham to mam w nosie tak sucho, że aż mnie piecze. Zaczęłam zapuszczać wodę morską, żeby nawilżyć. Masakra jakaś.

reklama
Dobry wieczór Kobietki!
Ja zaliczyłam dzisiaj glukozę 50mg - u mnie cena 2,90 za 50-tkę, a 3,40 za 75-tkę. Do laboratorium trzeba przynieść własną. Nie taki wilk straszny jak go maluja. Proponuję poszukać w google odpowiedzi na czym polega różnica między jednym a drugim badaniem. Zasadniczo wykonuje się najpierw badanie 50 a dopiero gdy wynik przekracza normę kieruję się ciężarną na 75. Chodzi o wykrycie ewentualnej cukrzycy ciążowej, która może byc niebezpieczna zarówno dla matki jak i dziecka. Wówczas trzeba trzymać dietę.
Gdy z pierwszych badań krwi jakie są robione w ciązy wychodzi poziom glukozy we krwi wyższy od normalnego lekarze kierują ciężarną od razu na test obciązenia 75g, choć wiele zależy od samego lekarza. Mnie w pierwszej ciązy skierowano od razu na 75. a teraz 50 i jeśli cos będzie nie tak to dopiero 75.
Wyszukane artykuły przykładowe:
Test obciążenia glukozą | Ciąża, poród, wychowanie - parenting.pl
Badania krwi w ciąży - Zdrowie - arykuł
Przede mną jeszcze trochę pracy domowej, wolę wieczorową porę niż dzień. Mąż pojechał po ciotkę na lotnisko do W-wy, więc wróci późno w nocy.
Pozdrawiam :*

Laurko - mnie siara ni leci. Raz,kilka dni temu znalazłam kilka plamek na staniku (ciemnym), ale równie dobrze mogła to byc reszta Alantanu, bo mam bardzo podrażnione brodawki i czasami je sobie traktuję Alantanem. Wkażdym razie wielkich wycieków nie zauważam, ani pojedynczych kropelek. Specjalnie się nie uciskam ani nic takiego.

Hey hey mamusie i prawie mamusie :)

Beatko gratuluję dziewczyneczki :)

Witam również nowe kwietnióweczki, bo wcześniej nie miałam okazji. Tak mi te dni zlatują, dziś w końcu ostatnie prezenciory zakupiłam, potem z mamcią makaron robiłam bo zawsze na święta taki swojski pyszniutki jemy, a potem z siorką dokończyłyśmy dekorować pierniki - jutro się wam pochwalę bo teraz to nawet nie mam siły zdjęciucha zrobić. Stopy znów mi odpadają ajajaj

Idę na glukoze w połowie stycznia, nie wiem nawet ile będę tego pić ale jak mi wstępnie położna gadała że dwie godzinki poczekam to pewnie ta większa porcja. Sie okaże, w każdym bądź razie nie muszę nic kupować - w Luxmedzie dawają za friko, przynajmniej przy moim abonamencie

Dziewczyny

a czy spotkałyście sie z tym , że lekarz każe wypić glukoze, np w domu czy w lab. i po godzinie pobrać krew....bez tego badania na czczo???

aż pytałam, czy najpierw nie trzeba właśnie na czczo i po godzinie ponownie pobrać po glukozie ale zdecydowanie powiedział że tylko po glukozie i na dodatek sam stwierdził że wogóle reszte bedań, tzn ogólnie morfologie z tego samego pobrania można bo jemu ta glukoza nie przeszkadza, tzn nie rzutuje na wyniki inne..........normalnie przewertowałam net i już sama nic nie wiem.....:baffled:

hej babeczki,

wrocilam z polowkowego,wszystko pieknie i wspaniale,serduszko & co zdrowe,proporcjonalne...najpiekniejszy prezent jaki moglam dostac na rocznice slubu:o)))

hatorska - witaj !!!

lilou - zdrowka dla coruni !!!

monika - udanej wizyty !!!
Wszystkiego Dobrego z okazji rocznicy,no i elegancko że wszystko dobrze z kruszynką .

hatorska witaj!!!
alexandra 73 gratuluje rocynicy slubu i ze wszystko z malenstwem dobrze

mam nadzieje, ze u mnie jutro tez bedzie wszystko dobrze, przed kazda wizyta mam jakies dziwne obawy:hmm:
normalne,ja też zawsze mam pietra

Alexandra, najlepsze życzenia z okazji rocznicy ślubu! :-) I cieszę się, że z maleństwem wszystko ok.
Ja mam właśnie przerwę w sprzątaniu. Króciutką, bo podłoga schnie.

nati_k
to normalne znieczulenie w zastrzyku też jest dozwolone, tylko w mniejszej dawce. Ja dostałam ostatnio połowę tej dawki bezpiecznej dla nienarodzonego dziecka. Mój gin mówił, że jest jak najbardziej wskazana. Ja kiedyś chodziłam do dentysty na NFZ, ale powyżej 4 i tak trzeba było dopłacać od 60-90 zł, a że zęby były robione byle jak, to teraz chodzę prywatnie. Płacę ok 150 zł za zęba, ale jestem zadowolona.
muszę się też w końcu wybrać do dentysty bo mi się ukruszony ząb bardziej ukruszył ...

Ale w tej butli masz pewnie ileś tam set-gram??? A rozpuszczają tylko 50g!!!! Takie dawki można kupić w saszetkach, już odmierzone ;-)

A chciałam jeszcze zapytać czy którąś z Was boli może krocze? Trudno mi to wytłumaczyć ale boli mnie tak jakby mięsień (więcej jak jestem zmęczona a rano wcale) tak mniej więcej w tym miejscu gdzie nacinają krocze ale mnie boli po drugiej stronie!!! Na razie nie panikuję i zwalam na to że to przez przemęczenie...
mnie boli codziennie praktycznie ,zwłaszcza jak się przemęczę albo nawet przejdę po Huberta,ale tera w ten śnieg patrzę że mi ta przechadzka zajmuje równo godzinę więc temu pewnie potem ciągnie i boli ...

Odebrałam wyniki i chyba jest wszystko ok:-) Krzywa cukrowa 115 (norma do 140) i tych nieszczęsnych przeciwciał też nie stwierdzono:biggrin2:
no i super :happy2:

Witam wieczorkowo .

mąż do pracy na noc pojechał,ja się przeszłam do tesco po amu bo mnie się mocno zachciało tego i owego hehe, patrzę teraz że wróciły mdłości jak staję się głodna juz miałam spokój z tym a tu znowu ...

jutro do oszołoma po zakupki świąteczne sobie pojedziemy,dużo nie muszę kupować a praktycznie b.mało bo tak jak pisałam wigilię u rodziców i teściów,potem kolejne dni też więc luzik mam :-p,a prezentów nie robimy bo i tak kasy nie ma,zresztą moi rodzice zastrzegli sobie aby nie robić np.im bo wiedzą że się dorabiamy wciąż,

kręgosłup mnie boli ... tzn lędźwie ałłł

reklama
Laurka - ja nie miałam tego "problemu" w pierwszej ciąży, teraz też nie, ale to wina zwariowanych hormonów, za którymi teraz ciężko nadążyć. Niektóre kobitki nie są w ciąży i tak mają, najlepiej podpytaj ginka

Beata - gratulacje dziewczynki, może dowiem się w środę co tam rośnie w brzuszku, powiem Wam że przy pierwszym do końca nie chcieliśmy wiedzieć co będzie i jak się rodziło to położna mówiła raz "ale uparte, pewnie chłopiec", a potem "ale czarne długie włosy pewnie dziewczynka", no i urodził się Borys, a Tata jak przecinał pępowinę to tak mu się ręce trzęsły, że myślałam że pitocha obetnie :)

Antonina - jak w zeszłym tygodniu robiłam krzywą to na czczo pobierali mi z żyły (bo miałam jeszcze morfologię), a po godz. z palca. Naczytałam się się o cukrzycy ciążowej i taka chodzę przybita, bo nic mi prawie ze świątecznego menu nie przestaje pod to co można jeść. W środę pewnie będzie mi kazała powtórzyć z 75g.

a co do bolących "wnątrzności" - :) jakoś chyba wszystko się intensywnie przygotowuje, żeby dać radę podczas porodu - natura :)

Do góry