reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwiecień 2011

I jeszcze jedno mi się przypomniało, może dostałaś częsciowe wynagrodzenie, bo "zahaczyłaś" o kawałek miesiąca zwolnieniem. I potem dostaniesz wyrównanie. Ja tak kiedyś miałam. Najpierw dostałam ostatnią pensję od pracodawcy mniejszą, a potem wyrówanie z ZUSu i dalej już szło normalnie. To dotyczy sytuacji, gdy przejmuje ZUS obowiązek płacenia chorobowego b(czyli,gdy firma zatrudnia mniej niz 15 osób). Poza tym, że ZUS często płaci po kawałku, wszystko zależy od długości kolejnych zwolnień.

od 26 sierpnia jestem na l4. Co miesiąc miałam wynagrodzenie zasadnicze + ewentualne premie miesięczne, których wysokość zależy od wykonania planu sprzedażowego

Acronka ma racje, może to wynikać z tego, że zahaczyło ci o kawałek sierpnia, mogłaś dostac jakieś wyrównanie i stąd różnica. Do średniej na pewno liczą ci się premie z ostatniego roku, więc z całości wyliczą ci średnią i takie wynagrodzenie powinnaś otrzymywać.

reklama
asiunia876, kiedy mnie złapie niespodziewanie biegunka, a nie mam żadnego leku w domu, to robię sobie tzw. krochmal. Stary, babciny sposób. Mi zawsze pomaga. Kilka łyżek mąki ziemniaczanej rozrabiam w przegotowanej wodzie, tak, żeby roztwór był gęsty, ale nadawał się do wypicia. Piję to wszystko na jeden raz (prawie pół szklanki). Następny robię po kolejnym wypróżnieniu. Jest okropne w smaku, ale zęsto działa. Z tym, że jeśli złapałaś jakiegoś wirusa, to wątpię, żeby poskutkowało. Choć spróbować można i myślę, że nie zaszkodzi w ciąży. Trzymaj się i zdrowiej :)

wlasnie odwiedzila mnie siostra tzn podrzucila dziecko na 2 godz a sama pojechala do sklepu. no coz ta to zawsze umie malego gdzies podrzucic, ale to taki slodki 2 latek :)
Mojej siostry szwagierka jest takze w ciazy i wlasnie zbiera 5,5 tys zlotych na cesarke w swissmedzie. Abstrachu*jac ze jestem przeciw takim zabiegom na zadanie to 5,5 tys to wolalabym jednak wydac na dzieciatko. no coz jak widac kazdy jest inny.

Ostatnia edycja:
nati_k - też wolałabym wydać te pieniądze na dziecko niż na zachciankę. Bo sorry ale cc na życzenie to pomyłka. Nie wiem,czego się kobiety boją, bólu? Bez przesady... no i po naturalnym szybciej dochodzi się do siebie i można coś samodzielnie zrobić koło dziecka.
Moja szwagierka rodziła naturalnie u nas w Łodzi 3 tyg temu w prywatnej klinice i bardzo sobie chwaliła. Może jak będę miała luźne 3,5 tysia to się zdecyduję, ale nie sądzę :D Zresztą nastawiam się na Matkę Polkę, różne opinie są nt tego szpitala, ale mają wkońcu doświadczenie. No i gdyby cokolwiek (tfu tfu!) to i tak się tam ląduje. A po drugie w tej prywatnej klinice jest takie obostrzenie, że ciąża musi przebiegać bez żadnych zagrożeń i umowę spisuje się w 37tc. Mnie lekarz juz powiedział że prawdopodobnie lepiej będzie jak urodzę przed planowanym terminem.
Ale na razie nie ma co gdybać. Niech młode rośnie zdrowe w brzuszku.

Cześć Kochane. :*

Potem Was doczytam, bo na razie kiepsko się czuję... Wyrodna ze mnie matka. :( Pojechałam na cmentarz, nałaziłam się, jeszcze z Mężem na obiad poszłam... i teraz tak mnie okropnie kłuje na wysokości wzgórka łonowego, po lewej stronie, jakby w pachwinie... :( I się teraz niepokoję, czy z Maleństwem się coś złego nie dzieje przez moją głupotę. :( Zażyłam już 2 no-spy i leżę...

No ja się nie zgodzę że po porodzie sn dochodzi się szybciej do formy. Mam dwoje dzieci i po pierwszym właściwie przez trzy tygodnie nie chodziłam,do toalety szłam trzymając się ścian lub przy pomocy kogoś z domowników, przy kolejnym właściwie byłam sprawna zaraz po powrocie ze szpitala, więc jest to bardzo indywidualna kwestia....

krakowianka to pewnie dlatego, że za dużo się nachodziłaś i po takim wysiłku ma prawo boleć...
jola jak po połówkowym?
asiunia biegunka minęła, czy nadal męczy? Jak sobie radzisz?

Ja popijam tą miętę, byłam w aptece po Mallox, jadłam migdały...żołądek nadal boli :( spróbuję jeszcze to siemię lniane, ale mam już dość, to naprawdę bardzo męczy i wyczerpuje...

krakowianka - to teraz leż i odpoczywaj!!! Dałaś do pieca!
Ja jak tylko poczuję lekkie ciągnięcie w dole brzucha to mówię stop! Wyjątkowo opieprzam się na maksa.

mitaginka
- wypróbuj siemię,to faktycznie łagodzi wszelkie podrażnienia żołądka. Mnie dodatkowo pomagało na mdłości, bo wszystkie inne sposoby i metody były nieskuteczne.
Biedna jesteś.

Potem Was doczytam, bo na razie kiepsko się czuję... Wyrodna ze mnie matka. :( Pojechałam na cmentarz, nałaziłam się, jeszcze z Mężem na obiad poszłam... i teraz tak mnie okropnie kłuje na wysokości wzgórka łonowego, po lewej stronie, jakby w pachwinie... :( I się teraz niepokoję, czy z Maleństwem się coś złego nie dzieje przez moją głupotę. :( Zażyłam już 2 no-spy i leżę...

nie jestes wyrodna matka. Ja wczoraj wyszlam z domu o 8 i poszlismy z mezem do dentysty i na spacer wrocilismy o 12.30 nogi mi wchodzily w .... ale bylo cudnie :)

reklama

Krakowianka mnie też pobolewało po lewej stronie w pachwinie ale jak byłam dzisiaj u lekarza (poszłam dod. bo leciutkie plamienie się pojawiło) to powiedział, że to ze zmęczenia i nie ma się czym przejmować.

Wracając do plamienia to lekarz powiedział, że to tylko prawdopodobnie jakieś naczynko pękło i nie ma sięco niepokoić, maluszek rozwija się dobrze i ogólnie wszystko jest ok :)

Do góry