reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwiecień 2011

mitaginka niestety wegla tu nie dostane :(((( to co mam jesc?? od rana jestem glodna na 2 kromkach z nutella :( ugotowalam rosol, moge?
pozatym nigdy nie mialam tak zeby 3 dni mnie trzymalo? A moze grypa jelitowa lub jak to tam sie zwie??? Boze ja co 5min do kibelka chodze, juz krew mi stamtad leci :(
sorrki ze tak dosadnie...

reklama
o kurcze...a nie możesz podejść do jakiegos lekarza? Bo ja już krew Ci leci, to nieciekawie...a masz gorączkę? przy grypie jelitowo-żołądkowej pewnie byś miała

Dziewczyny ratujcie!!!!!!!!!!!!!!!!:-:)-:)-:)-(
juz 3 dzien z rzedu mam rozwolnienie:zawstydzona/y:wczoraj prawie zemdlalam (a bylam sama z Joshem) i cale szczescie ze synek nie nalezy do zbyt delikatnych bo jak mi zdzielil w twarz to sie ocucilam :sorry: mysle ze to moglo byc z odwodnienia...
dzis juz lepiej sie czuje ale nadal "sikam" dwoma dziurkami :zawstydzona/y: i ten nieszczesny bol brzucha:baffled:
moge cos na to wziasc? dzis jem caly czas nuttelle bo niby czekolada "zbija" ale czy ja wiem czy to pomaga:baffled:....
Jak ja miałam kiedyś taką porządną biegunkę to mi się kazali właśnie przegłodzić i pić tylko rosołek a na drugi dzień dopiero zjeść do tego np sucharka lub bułkę. Podobno na odwodnienie pomaga cola. No i Smecta, ale nie wiem czy to można w ciąży no i czy jest u Ciebie dostępne. Zdrowiej szybciutko :*

Ja dzisiaj miałam morfologię i siuśki badałam. Hemoglobinka mi poleciała, a miałam taką książkową do tej pory. Chociaż podobno wynik 11,7 to i tak dobry jak na ciążę. I znowu się przeraziłam moczem, bo mi wyszły bardzo liczne jakieś fosforany. Od razu zadzwoniłam do cioci lekarki i mnie uspokoiła, że to nic groźnego, tylko muszę więcej pić wody a nie herbatę. To po prostu wynika z tego, co jem. Więc odetchnęłam.
A teraz sobie siedzę zadowolona, bo najedzona:D Dzisiaj udało mi się przekonać mojego męża do zjedzenia smażonej ryby :D Zrobiłam pangę z ziemniaczkami i ogórkami...mmm pycha, ledwo od stołu wstałam tak się najadłam ;)
Poczułam dzisiaj takie porządne kopnięcie wreszcie:D To już nie były motylki tylko taki kopniaczek, jakby mi ktoś tam salto robił :) Moja mama zdziwiona, że tak wcześnie, natomiast ciocia lekarka i przyszły ginekolog (jest w trakcie specjalizacji) powiedziała, że spokojnie już można ruchy odczuwać w 17 tygodniu:)

Dziewczynki, ja teraz trochę z innej beczki. Może któraś z Was mi to wytłumaczy...Jestem na l4 i zastanawiam się, jak wyliczane jest moje wynagrodzenie. W tamtym miesiącu dostałam wypłatę o 500 zł większą, niż w tym miesiącu i zastanawiam się, z czego to wynika. Wiem, że liczona jest średnia, ale dlaczego w takim wypadku wynagrodzenie aż o tyle mi się różni???

Dziewczynki, ja teraz trochę z innej beczki. Może któraś z Was mi to wytłumaczy...Jestem na l4 i zastanawiam się, jak wyliczane jest moje wynagrodzenie. W tamtym miesiącu dostałam wypłatę o 500 zł większą, niż w tym miesiącu i zastanawiam się, z czego to wynika. Wiem, że liczona jest średnia, ale dlaczego w takim wypadku wynagrodzenie aż o tyle mi się różni???
Najlepiej jakbyś zobaczyła na pasku, nie powinno Ci sie różnić, bo to jest średnia z 12 miesięcy i nie powinna się zmieniać. Może miałaś jeszcze jakiś dodatek albo coś...
od kiedy jesteś na L4?

Wynagrodzenie ciężarnej, czyli zasiłek chorobowy to 100% wynagrodzenia liczone jako średnia z ostatnich 12 miesięcy, chyba że okres zatrudnienia był krótszy. To tak w wielkim skrócie. Jezeli firma ma więcej niż 15 osób zatrudnionych to zazwyczaj płaci firma, jezeli mniej to dostaje się kasę bezpośrednio z ZUSu.

Z tą cerą to już słyszałam "bajki", że córka urodę mamie zabiera, ale np moja siostra wygladała bardzo ładnie w ciązy, a urodziła córkę. Są też te historie o szybko/wolno rosnących włosach itp. Nie wierzę, bo nie ma reguły.
Mnie pogorszyła się cera, ale to w ciągu ostatnich 2 tc. Włosy dopiero przestają wypadac, bo od ubiegłego roku to leciały garsciami i nie było na to rady.
Paznokcie coraz lepsze, z czego się bardzo cieszę, bo może uda mi się je doprowadzić do jako takiego stanu, zazwyczaj mam łamliwe.

Wczoraj odebrałam wyniki morfologii i dramatu nie ma,chociaż czerwonych krwinek mogłabym mieć więcej. Wizytę mam dopiero za 3 tyg, więc się nie skonsultuję.

Na biegunkę w ciązy nie znam innej metody niż węgiel, ale o tym już było.

Najlepiej jakbyś zobaczyła na pasku, nie powinno Ci sie różnić, bo to jest średnia z 12 miesięcy i nie powinna się zmieniać. Może miałaś jeszcze jakiś dodatek albo coś...
od kiedy jesteś na L4?

od 26 sierpnia jestem na l4. Co miesiąc miałam wynagrodzenie zasadnicze + ewentualne premie miesięczne, których wysokość zależy od wykonania planu sprzedażowego

I jeszcze jedno mi się przypomniało, może dostałaś częsciowe wynagrodzenie, bo "zahaczyłaś" o kawałek miesiąca zwolnieniem. I potem dostaniesz wyrównanie. Ja tak kiedyś miałam. Najpierw dostałam ostatnią pensję od pracodawcy mniejszą, a potem wyrówanie z ZUSu i dalej już szło normalnie. To dotyczy sytuacji, gdy przejmuje ZUS obowiązek płacenia chorobowego b(czyli,gdy firma zatrudnia mniej niz 15 osób). Poza tym, że ZUS często płaci po kawałku, wszystko zależy od długości kolejnych zwolnień.

reklama
Asiunia ,jestem pewna ,że u was jest dostępny węgiel , przejdź sie do apteki i zapytaj o activated lub medicinal charcoal JL Bragg's Medicinal Charcoal: The 100% Natural Way to Better Health since 1853 Jakis probiotyk dodatkowo z Lactobacillusem łykaj.
Jedzenie nutelli przy sinym nieżycie jelitowy,niezaleznie jaką ma przyczynę to tylko drażnienie jelit.W ogóle nie wolno tłusto,słodko ,ostro.Ugotuj sobie ryż na lepko , marchewkę,białe mięso.Rosól chudziutki mozesz zjesc ale tez go nie przyprawiaj niczym ostrym.Pij duzo. Jak dostaniesz mrożone jagody to tez wskazane.Jeśli krew była tylko jednorazowo np. papierze toaletowym to jeszcze możesz poczekać ale jeśli jest jej dużo więcej to też radzę lekarza zaliczyć.

Do góry