reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwiecień 2011

reklama
nela, ja czaje baze o co chodzi ;-) Sama robie tak jak Ty, ale czesto tez wcale nie smaruje, jak ma ladnego pupleca. A te z cynkiem to tylko i wylacznie na odparzenia....

baby, zapomnialam Cie zapytac w sobote - Twoj Adi ma jeszcze blizne na ramionku po BCG? Tzn ranke? Bo juz chodzicie na basen, a tego przeca nie mozna moczyc... My mamy ropiejaca i jak czasem niechcacy zmocze przy kapieli to robi sie masakra...

my już prawie śladu nie mamy taka jakby mała kuleczka w srodku czy coś i tyle, nic wiecej nie ma

co do jedzenia Mitaginko i Dranissimo to moze spróbować mleko odciagnięte dawac z kubka niekapka, jednak dobrze, zeby dziecko miało troche tych mlecznych posiłków zwłaszcza jak tak jak Tysia nie budzi się w nocy na karmienie, mozna tez spróbować dawać łyżeczką kaszkę mleczno-owocową, to też jakaś alternatywa dla mleka :)

Nelcia do spania uciekaj i czekam jutro na Was z sernikiem po badaniu :)

buziaki :) śpijcie dobrze babeczki :)

u nas dawno śladu po BCG nie ma, tzn czerwona plamka.
Mitaginka- ale Tysia się zmieniła superr

a ja nie śpię od 4, mała ślicznie spała ale ja chyba z nerwów nie śpię :-(

edit:
co do kremów używałam tylko i wyłącznie sudocremu, jak miała 1miesiąc no może 2 odechciało mi się i z lenistwa niczym nie smaruje. czasami jak sobie przypomnę to smaruje sudocremem lub alantenem w pudrze. ale dosłowonie 2-3 razy na tydz. pupę ma ładną, jedynie czego pilnuje to przy każdej zmianie pieluszki ( no jak jestem po za domem to nie) myje jej cipkę chusteczkami w końcu my wycieramy papierem po sikaniu.

Ostatnia edycja:
hej dziewczynki ,dziękuje za rady i słowa wsparcia .Dzisiaj w nocy mała zjadła 140 ml mleka ,rano o 7:30 100 plus dwa łyki soczku .Jednak po tych słoiczkach dostała zaparcia ,wczoraj już czopek był grany ,kupka spieczona i taka ciemno -czarno brązowa.Na razie w tej kwestii nie będę panikować ,bo w sumie dostała słoiczki-marchew z ziemniakiem,jabłuszko,jeszcze kaszke mleczno -bananową i soczek jabłkowo-morelowy .Ponadto lekarz kazał dawać multicebion,i dicoflor 30 ten priobiotyk ,no i mieszam hippa z bebilon peptii na ewentualność alergii.Dałam jej paracetamol teraz z rana bo strasznie mi wyła i może to ząbki jej się wyrzynają.Pociera policzek,uszko .Ale jak jej naciskałam uszki aby sprawdzić czy ją bolą to na szczęście nie .Zresztą morfologia wyszła ok i nie miała rano temperatury .
Mam nadzieje że nadzejdzie kiedyś ten magiczny dzień i wszystkie te problemy się skończą ,to wszystko naprawdę tak nie powinno wyglądać aby maluszki się męczyły .

Lenka – jak na rozszerzanie diety to Twoja lala strasznie dużo już dostała.. ja staram się wprowadzić nowy smak i tak męczymy go przez 3 dni a potem dopiero coś nowego. A Ty już tyle smaków zaserwowałaś.. sprawdzaj które słoiczki są rozluźniające kupy skoro jest ten problem. Ja (mamy rzadko kupy ale nie robione z wysiłkiem) podaję małej soczek z hippa śliwkowy. Można już podać słoiczek ale wole żeby mała mi go wypiła. No i nie miesza się mleka – hipp z bebilonem różne firmy i to może powodować że mała nie pije i ma problemy z wypróżnianiem. Skoro już podajesz 2 mleka – też nie zalecane – to podawaj je na zmianę. Doradź się lekarza odnośnie karminia - przedstaw co dajesz i wtedy lekarz Ci doradzi

Ja małej od urodzenia praktycznie pupy niczym nie smaruje. Pupcia ładna i nie widzę takiej potrzeby. Może z 3 razy miała lekko zaczerwienioną to wtedy smarowałam – mam krem hippa i jego używam. Reszta kremów czeka w gotowości ale odparzeń i problemów skórnych brak..

mitaginka – 6-7 miesięczne dziecię (czyli takie jak oddamy nasze pociechy wracając do pracy) na przykład zjada:
Śniadanie

Mleko matki / mleko modyfikowane

Kaszka ryżowa z owocem na mleku matki / mleku modyfikowanym

Drugie śniadanie

Mleko matki/mleko modyfikowane

Kaszka ryżowa z owocem
Obiad

obiadek z mięskiem

Podwieczorek

Deserek owocowy
Kolacja

Mleko matki/mleko modyfikowane z dodatkiem kleiku ryżowego
Karmienie nocne

Mleko matki / mleko modyfikowane

myślę że będzie ok i dużo zamienników mleczka już jest. Kaszkę można albo na gęsto albo podać w butelce do picia.

U mnie nocka ok – mała wstała 4 razy a od 7 guganie i śpiewanie. Zaczyna mnie gardło boleć więc wirtualnie się zaraziłam od Was zdrowiejących :-)

U nas po BCG czerwona plamka i skórka sie delikatnie łuszczy, którą Olo jej namiętnnie zdrapuje:eek: ale nic nie wycieka odkąd strupek odpadl, tez wybieramy sie na basen po powrocie z Pl

u nas juz odpadalo ze 2 razy conajmniej i nadal robi sie strupek i pewnie niedlugo znow odpadnie i tak w kolko... :/ Ale czytalam, ze u niektorych to tak sie babra miesiacami :/

wszystkie śpią czy na spacerkach już od rana???? my juz po ale takim małym po sklepach w okolicy i nosidełku

Ty to masz kobieto speeda ;-) Moja wlasnie zasnela, na spacerek pojdziemy pozniej :-)

reklama
Witam :-)

Wczoraj mnie nie było, męczył mnie mega ból głowy :confused: Po prostu masakra - cały dzień!
Na szczeście tabletka pomogła, dobrze że mały nie marudził, pospałam z nim ale cały dzień byłam ledwo przytomna i jeszcze ten upał.

Rano wstałam z połerem :-D
Byłam z małym na zakupach, pranie rozwieszone, rosłoek się gotuje a ja zajadam lody, pychaaaaaa:-p

Filipek 2 pobudki miał, więc jakoś na sie to unormowało.
Wczoraj zjadł marchewkę z ryżem na 4 :-D
Dzisiaj gruszki, ciekawe czy będę mu smakowały tak jak bananki :-)

mitaginka-to ci Tysianiespodzinkę zrobiła, cieszę się.
Teraz czeka Cię podjwecie decyzji.

Jeśli chodzi o karmienie jak zacznę pracowac, to przed wyjściem dam cycka, jak będzie w domku pod moją nieobecnosc to dostanie słoiczek i kaszę a jak wrócę to cycki tak się napełnią że dostanie extra mleczko:-D

Co do kremów to ja mam bepanten, ale smaruję tylko jak pupcia jest czerwona- rzeadko.
A na te zaczerwienienie pod brodą i szyją dr. kazała smarowac linomagiem. Ale, niewiele pomaga, jak na razie.

nela31-powodzenia w badaniu oczka, oby było dobrze:-)

Miłego dzionka dziewczynki!

Do góry