reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2011

reklama
nela, ja czaje baze o co chodzi ;-) Sama robie tak jak Ty, ale czesto tez wcale nie smaruje, jak ma ladnego pupleca. A te z cynkiem to tylko i wylacznie na odparzenia....

baby, zapomnialam Cie zapytac w sobote - Twoj Adi ma jeszcze blizne na ramionku po BCG? Tzn ranke? Bo juz chodzicie na basen, a tego przeca nie mozna moczyc... My mamy ropiejaca i jak czasem niechcacy zmocze przy kapieli to robi sie masakra...

my już prawie śladu nie mamy taka jakby mała kuleczka w srodku czy coś i tyle, nic wiecej nie ma

co do jedzenia Mitaginko i Dranissimo to moze spróbować mleko odciagnięte dawac z kubka niekapka, jednak dobrze, zeby dziecko miało troche tych mlecznych posiłków zwłaszcza jak tak jak Tysia nie budzi się w nocy na karmienie, mozna tez spróbować dawać łyżeczką kaszkę mleczno-owocową, to też jakaś alternatywa dla mleka :)

Nelcia do spania uciekaj i czekam jutro na Was z sernikiem po badaniu :)

buziaki :) śpijcie dobrze babeczki :)

u nas dawno śladu po BCG nie ma, tzn czerwona plamka.
Mitaginka- ale Tysia się zmieniła superr

a ja nie śpię od 4, mała ślicznie spała ale ja chyba z nerwów nie śpię :-(

edit:
co do kremów używałam tylko i wyłącznie sudocremu, jak miała 1miesiąc no może 2 odechciało mi się i z lenistwa niczym nie smaruje. czasami jak sobie przypomnę to smaruje sudocremem lub alantenem w pudrze. ale dosłowonie 2-3 razy na tydz. pupę ma ładną, jedynie czego pilnuje to przy każdej zmianie pieluszki ( no jak jestem po za domem to nie) myje jej cipkę chusteczkami w końcu my wycieramy papierem po sikaniu.

Ostatnia edycja:
hej dziewczynki ,dziękuje za rady i słowa wsparcia .Dzisiaj w nocy mała zjadła 140 ml mleka ,rano o 7:30 100 plus dwa łyki soczku .Jednak po tych słoiczkach dostała zaparcia ,wczoraj już czopek był grany ,kupka spieczona i taka ciemno -czarno brązowa.Na razie w tej kwestii nie będę panikować ,bo w sumie dostała słoiczki-marchew z ziemniakiem,jabłuszko,jeszcze kaszke mleczno -bananową i soczek jabłkowo-morelowy .Ponadto lekarz kazał dawać multicebion,i dicoflor 30 ten priobiotyk ,no i mieszam hippa z bebilon peptii na ewentualność alergii.Dałam jej paracetamol teraz z rana bo strasznie mi wyła i może to ząbki jej się wyrzynają.Pociera policzek,uszko .Ale jak jej naciskałam uszki aby sprawdzić czy ją bolą to na szczęście nie .Zresztą morfologia wyszła ok i nie miała rano temperatury .
Mam nadzieje że nadzejdzie kiedyś ten magiczny dzień i wszystkie te problemy się skończą ,to wszystko naprawdę tak nie powinno wyglądać aby maluszki się męczyły .

Lenka – jak na rozszerzanie diety to Twoja lala strasznie dużo już dostała.. ja staram się wprowadzić nowy smak i tak męczymy go przez 3 dni a potem dopiero coś nowego. A Ty już tyle smaków zaserwowałaś.. sprawdzaj które słoiczki są rozluźniające kupy skoro jest ten problem. Ja (mamy rzadko kupy ale nie robione z wysiłkiem) podaję małej soczek z hippa śliwkowy. Można już podać słoiczek ale wole żeby mała mi go wypiła. No i nie miesza się mleka – hipp z bebilonem różne firmy i to może powodować że mała nie pije i ma problemy z wypróżnianiem. Skoro już podajesz 2 mleka – też nie zalecane – to podawaj je na zmianę. Doradź się lekarza odnośnie karminia - przedstaw co dajesz i wtedy lekarz Ci doradzi

Ja małej od urodzenia praktycznie pupy niczym nie smaruje. Pupcia ładna i nie widzę takiej potrzeby. Może z 3 razy miała lekko zaczerwienioną to wtedy smarowałam – mam krem hippa i jego używam. Reszta kremów czeka w gotowości ale odparzeń i problemów skórnych brak..

mitaginka – 6-7 miesięczne dziecię (czyli takie jak oddamy nasze pociechy wracając do pracy) na przykład zjada:
Śniadanie

Mleko matki / mleko modyfikowane

Kaszka ryżowa z owocem na mleku matki / mleku modyfikowanym

Drugie śniadanie

Mleko matki/mleko modyfikowane

Kaszka ryżowa z owocem
Obiad

obiadek z mięskiem

Podwieczorek

Deserek owocowy
Kolacja

Mleko matki/mleko modyfikowane z dodatkiem kleiku ryżowego
Karmienie nocne

Mleko matki / mleko modyfikowane

myślę że będzie ok i dużo zamienników mleczka już jest. Kaszkę można albo na gęsto albo podać w butelce do picia.

U mnie nocka ok – mała wstała 4 razy a od 7 guganie i śpiewanie. Zaczyna mnie gardło boleć więc wirtualnie się zaraziłam od Was zdrowiejących :-)

U nas po BCG czerwona plamka i skórka sie delikatnie łuszczy, którą Olo jej namiętnnie zdrapuje:eek: ale nic nie wycieka odkąd strupek odpadl, tez wybieramy sie na basen po powrocie z Pl

u nas juz odpadalo ze 2 razy conajmniej i nadal robi sie strupek i pewnie niedlugo znow odpadnie i tak w kolko... :/ Ale czytalam, ze u niektorych to tak sie babra miesiacami :/

wszystkie śpią czy na spacerkach już od rana???? my juz po ale takim małym po sklepach w okolicy i nosidełku

Ty to masz kobieto speeda ;-) Moja wlasnie zasnela, na spacerek pojdziemy pozniej :-)

reklama
Witam :-)

Wczoraj mnie nie było, męczył mnie mega ból głowy :confused: Po prostu masakra - cały dzień!
Na szczeście tabletka pomogła, dobrze że mały nie marudził, pospałam z nim ale cały dzień byłam ledwo przytomna i jeszcze ten upał.

Rano wstałam z połerem :-D
Byłam z małym na zakupach, pranie rozwieszone, rosłoek się gotuje a ja zajadam lody, pychaaaaaa:-p

Filipek 2 pobudki miał, więc jakoś na sie to unormowało.
Wczoraj zjadł marchewkę z ryżem na 4 :-D
Dzisiaj gruszki, ciekawe czy będę mu smakowały tak jak bananki :-)

mitaginka-to ci Tysianiespodzinkę zrobiła, cieszę się.
Teraz czeka Cię podjwecie decyzji.

Jeśli chodzi o karmienie jak zacznę pracowac, to przed wyjściem dam cycka, jak będzie w domku pod moją nieobecnosc to dostanie słoiczek i kaszę a jak wrócę to cycki tak się napełnią że dostanie extra mleczko:-D

Co do kremów to ja mam bepanten, ale smaruję tylko jak pupcia jest czerwona- rzeadko.
A na te zaczerwienienie pod brodą i szyją dr. kazała smarowac linomagiem. Ale, niewiele pomaga, jak na razie.

nela31-powodzenia w badaniu oczka, oby było dobrze:-)

Miłego dzionka dziewczynki!

Do góry