reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2011

witam :-) wpdam sie przywitac :-) doczytalam tylko ostatnia strone ale jutro nadrobie ;-)
dranissimo wogole wogole?? czy np. tylko w dzien nie?

reklama
w nocy troche spi - jakies 2,5 h potem nakarmiona sobie drzemki robi po 15 min, czasem gora pol godz, ale to tez rzadko, zazwyczaj nie spi i albo lezy albo wyje... Juz nie wyrabiam...

Dziewczyny, czy to w ogole mozliwe, zeby dziecko nie spalo prawie w ogole?!?

Możliwe, możliwe. Mój Mateo jest przykładem takiego dziecka. w nocy owszem, Spi 3-4 godzin, potem budzi się i podsypia. Więc go w nocy jak się obudzi biorę już do siebie, bo bym nie wyrobiła latać co 10 min do łóżeczka. W dzień mały zasypia przy piersi, co się mu cycka wyjmie to się najczęściej budzi. jego drzemki w ciągu dnia trwają średnio ok 3 minut. Najpierw myślałam, że się nie najada i to dlatego. Teraz się zastanawiam, że to może to wzmożone napięcie mięśniowe, bo podobno dzieci z tym problemem, często mają problem ze spaniem i b. mało śpią.

dranissimo pediatra mi mówiła, że niektóre dzieci (Tysia) tak mają, że wyraźnie odbierają bodźce z zew, a to przeszkadza im w spaniu...coś je wybudza, nadmiar bodźców, wrażeń...Tysia też ma duże problemy z zaśnięciem, zasypia przy piersi lub na rękach jak się ją buja, kołysze (a i z krzykiem trzeba się zmierzyć).
Może jak Ci zaśnie przy cycu to jej nie wybudzaj, wiem, że to męczące, bo będziesz tak siedziec i nic nie zrobisz, ale przynajmniej Zuzia pośpi trochę, a i Ty odpoczniesz. Ja tak robię. Aha- jak chcesz, żeby zasnęła, nie grzechotaj jej grzechotkami, nie włączaj karuzelki itd., bo to znów są bodźce, które unimożliwiają zaśnięcie.
I spróbuj cieplej ją opatulać do snu. Tysia wczoraj i dziś w nocy pod kocykiem (dotąd w taką pogodę pod pieluchą) i lepiej spała. Wczoraj nieprzerwanie 5h, dzisiaj 7h (!), jak zasnęła o 22:00 to obudziła się o 5:00 :))) i taka uśmiechnięta, jakby zadowolona, że pospała.
a wczoraj za dnia jak spała na mnie to się trochę wierciła i jakby przebudzała, więc miałam pod ręką kocyk, przykryłam ją i przestała się wiercić ;) może te nasze maluszki naprawdę lubią ciepełko...może zimno je wybudza...?
Zauważyłam, że jak mała ma dzień, że nie śpi to jest jeszcze bardziej zła i jeszcze bardziej nie może zasnąć- takie błędne koło

A jak moja Tyśka tak pospała w nocy to aż się boję dnia ;) wczoraj jak pospała na mnie w ciągu dnia, to potem wieczorem szalała.

Ostatnia edycja:
Moje małe szczęście śpi w ciągu dnia drzemkami po 10/20 minut. Za to w nocy od 21;30/2230 do 7/8 z budzeniem na jedzenie ale bez nocnych harców tylko cyc i spanko. No i się właśnie obudził....

witam
moja malutka tez tylko przy cycku zasypia a jak ma dosc jedzenia to bujana. w dzien zadko ją przenoszę do łóżeczka. karmię ją na leżąco zasypia wstaje i bardzo częst latam co 10-15 min daje tylko cyca na min i spi. Może spróbujcie tak? wtedy da się coś zrobić :-)u mnie pneuma od rana a Asiunia śpi. :-)

Szymek właśnie śpi na mnie, musze go jakoś delikatnie ubrać w czape i fruu na dwór do wózka, dziadek właśnie kawke robi i sobie na ogródku wypijemy:-)
potem chate musze ogarnąć bo mega bałagan

reklama
Madziarkas- juz na dwor??? ja ledwo zmienilam malej pieluche po nocy, teraz lezy na brzuchu i czeka aż mamusia ją przebierze z piżamki na ubranko. ale już sama zjadłam śniadanie :)

Do góry