reklama
U
użytkownik 838
Gość
w nocy troche spi - jakies 2,5 h potem nakarmiona sobie drzemki robi po 15 min, czasem gora pol godz, ale to tez rzadko, zazwyczaj nie spi i albo lezy albo wyje... Juz nie wyrabiam...
dragonfly.ks
Fanka BB :)
Dziewczyny, czy to w ogole mozliwe, zeby dziecko nie spalo prawie w ogole?!?
Możliwe, możliwe. Mój Mateo jest przykładem takiego dziecka. w nocy owszem, Spi 3-4 godzin, potem budzi się i podsypia. Więc go w nocy jak się obudzi biorę już do siebie, bo bym nie wyrobiła latać co 10 min do łóżeczka. W dzień mały zasypia przy piersi, co się mu cycka wyjmie to się najczęściej budzi. jego drzemki w ciągu dnia trwają średnio ok 3 minut. Najpierw myślałam, że się nie najada i to dlatego. Teraz się zastanawiam, że to może to wzmożone napięcie mięśniowe, bo podobno dzieci z tym problemem, często mają problem ze spaniem i b. mało śpią.
dranissimo pediatra mi mówiła, że niektóre dzieci (Tysia) tak mają, że wyraźnie odbierają bodźce z zew, a to przeszkadza im w spaniu...coś je wybudza, nadmiar bodźców, wrażeń...Tysia też ma duże problemy z zaśnięciem, zasypia przy piersi lub na rękach jak się ją buja, kołysze (a i z krzykiem trzeba się zmierzyć).
Może jak Ci zaśnie przy cycu to jej nie wybudzaj, wiem, że to męczące, bo będziesz tak siedziec i nic nie zrobisz, ale przynajmniej Zuzia pośpi trochę, a i Ty odpoczniesz. Ja tak robię. Aha- jak chcesz, żeby zasnęła, nie grzechotaj jej grzechotkami, nie włączaj karuzelki itd., bo to znów są bodźce, które unimożliwiają zaśnięcie.
I spróbuj cieplej ją opatulać do snu. Tysia wczoraj i dziś w nocy pod kocykiem (dotąd w taką pogodę pod pieluchą) i lepiej spała. Wczoraj nieprzerwanie 5h, dzisiaj 7h (!), jak zasnęła o 22:00 to obudziła się o 5:00 )) i taka uśmiechnięta, jakby zadowolona, że pospała.
a wczoraj za dnia jak spała na mnie to się trochę wierciła i jakby przebudzała, więc miałam pod ręką kocyk, przykryłam ją i przestała się wiercić może te nasze maluszki naprawdę lubią ciepełko...może zimno je wybudza...?
Zauważyłam, że jak mała ma dzień, że nie śpi to jest jeszcze bardziej zła i jeszcze bardziej nie może zasnąć- takie błędne koło
A jak moja Tyśka tak pospała w nocy to aż się boję dnia wczoraj jak pospała na mnie w ciągu dnia, to potem wieczorem szalała.
Może jak Ci zaśnie przy cycu to jej nie wybudzaj, wiem, że to męczące, bo będziesz tak siedziec i nic nie zrobisz, ale przynajmniej Zuzia pośpi trochę, a i Ty odpoczniesz. Ja tak robię. Aha- jak chcesz, żeby zasnęła, nie grzechotaj jej grzechotkami, nie włączaj karuzelki itd., bo to znów są bodźce, które unimożliwiają zaśnięcie.
I spróbuj cieplej ją opatulać do snu. Tysia wczoraj i dziś w nocy pod kocykiem (dotąd w taką pogodę pod pieluchą) i lepiej spała. Wczoraj nieprzerwanie 5h, dzisiaj 7h (!), jak zasnęła o 22:00 to obudziła się o 5:00 )) i taka uśmiechnięta, jakby zadowolona, że pospała.
a wczoraj za dnia jak spała na mnie to się trochę wierciła i jakby przebudzała, więc miałam pod ręką kocyk, przykryłam ją i przestała się wiercić może te nasze maluszki naprawdę lubią ciepełko...może zimno je wybudza...?
Zauważyłam, że jak mała ma dzień, że nie śpi to jest jeszcze bardziej zła i jeszcze bardziej nie może zasnąć- takie błędne koło
A jak moja Tyśka tak pospała w nocy to aż się boję dnia wczoraj jak pospała na mnie w ciągu dnia, to potem wieczorem szalała.
Ostatnia edycja:
witam
moja malutka tez tylko przy cycku zasypia a jak ma dosc jedzenia to bujana. w dzien zadko ją przenoszę do łóżeczka. karmię ją na leżąco zasypia wstaje i bardzo częst latam co 10-15 min daje tylko cyca na min i spi. Może spróbujcie tak? wtedy da się coś zrobić :-)u mnie pneuma od rana a Asiunia śpi. :-)
moja malutka tez tylko przy cycku zasypia a jak ma dosc jedzenia to bujana. w dzien zadko ją przenoszę do łóżeczka. karmię ją na leżąco zasypia wstaje i bardzo częst latam co 10-15 min daje tylko cyca na min i spi. Może spróbujcie tak? wtedy da się coś zrobić :-)u mnie pneuma od rana a Asiunia śpi. :-)
madziarkas
Fanka BB :)
Szymek właśnie śpi na mnie, musze go jakoś delikatnie ubrać w czape i fruu na dwór do wózka, dziadek właśnie kawke robi i sobie na ogródku wypijemy:-)
potem chate musze ogarnąć bo mega bałagan
potem chate musze ogarnąć bo mega bałagan
reklama
Podziel się: