reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2011

hej hej :-)

lilou
, dziekuje! :-) u nas troche wariatkowo, ale mlodemu poki co to nie przeszkadza, wiec zyjemy jak lubimy :-)

bosz, mnie z ta pneuma wykoncza.. musze sie ogarnac i z domu wyjsc, bo mozg staje po przekatnej po prostu! chyba wezme mlodego i podjade do pkola po dzieci, pojdziemy na plac zabaw. ale to dopiero ok 16.. no ale jeszcze w pizamie zamulam, hehe ;-)
a malenki chyba pneume lubi, okno otwarte (gorac niesamowity), halas kosmiczny a ten spi w najlepsze :-)

mitaginko
, wspolczuje. po lyzeczkowaniu bedzie lepiej.

baby,
fajnie, ze masz chrzest juz za soba :-) a niania ekstra!!!

ja wit d ani k nie zakupilam jeszcze.. i musze sie na te bioderka umowic, siet. zaraz dzwonie.

a w ogole moj malz ma urodziny dzis.. i nie kupilam mu nic :-( mial sobie ode mnie kupic gre, ale nie kupil no i d..pa.. ale zrobie jego ulubione ciasteczka, jeszcze nigdy ich nie robilam ;-) bedzie zachwycony, mam nadzieje!

nati,
moja polozna tez przyjdzie jeszcze co najmniej raz. to norma.

reklama
ja wit.K podaje raz w tyg. chyba baby tak radziła;-)
a nieee, sorry, aenye...

co do wizyty położnej to u mnie żenada. jezscze jej nie było, przyjdzie po świętach, tak pwoiedziala wiec pewnie w tym tyg. tylko nie iwem po co teraz, jak ja juz calkiem ok, dziecko zoltaczki juz nie ma, pepek odpadł i wszystko na szczescie ok. a ona jest od tego zeby przyjsc i jakby cos nie ten teges to szybko zareagowac. jakbym byla 'zieloną' mamą a moje dziecie nadal mialo zołtaczke to bylibysmy w lesie, bo to za dlugo by trwalo!!!! no ale niewazne. wkurzyla mnei ta polozna srodowiskowa i tyle.
co do wizyty w poradni D to ja nie mam nic na wypisie. na szczescie mam znajoma pediatre (dlatego dzieci sa w poradni 3 dzielnice dalej i poniewaz to nie rejon to poloznej sie nie chcialo jechac!!) i ona przyjdzie do nas do domku w maju i obejrzy Nisię:) jakby sie cos dzialo to i tak mozemy do niej dzwonic i jakby co to M po nią jedzie i do nas przywozi na wizytę:)

takze u mnie zero poloznej srodowiskowej:)

czy wasze bobiki mają suche buźki? tzn. skóra na buzi trozskę się łuszczy? maluteńko się mojej łuszczy i nie wiem czy dawać krem jakiś na to....
smarujecie czyms buźki? czym?

morgaine, powiem ci, ze ja tym razem jakos czesciowo olalam parafine i niemal od razu dalam to j&j - naturals seria, nic malemu nie jest. a parafinka natluszczam cale cialko po kapieli, buzie tez, ale potem 'scieram' (tzn osuszam z tego tluszczyku po chwili) i lekko smaruje tez kremem z serii naturals. pieknie pachnie moje dziecie ;-) a skorka mu sie luszczy wlasnie na buzce i na glowce, pod wlosami - jeszcze ta 'pierwsza skorka'. z calego cialka juz ladnie zlazla, tylko na glowce i buziku zostalo.

i nie pochwalilam sie - moj malz dzis zarejestrowal syna :-D Feliks Dawid B. :-) fajnie sobie date wybral, w urodziny syna rejestrowal :-D

Ja po kąpieli smaruję oliwką, a w ciagu dnia kremem pielegnacyjnym, młodemu też sie łuyszczyła skóra na buzi ale juz mu wszystko zeszło :)

co do witamin ja podaję 10 kropli wit K i kapsułkę wit D łącznie do ściągniętego mleka, mała wypija ze smakiem. Czy jest po witaminach jakaś niespokojna to tego nie zauważyłam, natomiast witaminki podaje od 8 doby i to codziennie - tak mi kazała położna środowiskowa. Z tego co Was doczytałam to Wy tak nie robicie, co kraj to obyczaj ;-)
Jeśli chodzi o pępuszek to odpadł nam po prawie 3 tyg i troszkę na dole się babrał ale ja przemywałam spirytusem salicylowym i czyściłam patyczkiem do uszu tak jakbym chciała go uciąć nożem. Położna w szkole rodzenia właśnie tak mówiła i tak robiłam, troszkę Wika tego nie lubiła ale wszystko pięknie się zagoiło.
Ciałko po kąpieli smarujemy oliwką Bambino a kąpiemy się w mydełku do włosów i ciała Mustela, buźkę smarujemy kremikiem Bambino.
Ta pierwsza skórka tez nam schodziła dlatego ciałko natłuszczałyśmy oliwką, teraz jest już wsio ok. A paznokietki u rąk już obcinałyście? My tak ze 2-3 razy w tyg mamy ten zabieg, ale oczywiście jak Wika śpi inaczej bym się nie odważyła :-)

Akkm nie martw się mleko samo może się w cycuszkach pojawić a jak nie to modyfikowanym tez wykarmisz dzidzika i nie gadaj Kobito głupot że zła matka z Ciebie bo własnego dziecka nie możesz wykarmić. Jesteś najlepsza mamą dla swojej Niuńki:tak: to przy Tobie czuje się najlepiej i to Twój zapach, dotyk czy bicie serca dzidzik pamięta najbardziej !!!!! Głowa go góry

OOOOo i wiecie, włąśnie była położna :) fajna babka :) dobrze że rano chatę ogarnełam :p pępuszek ponoć na dniach odpadnie, mała silna i wsio oki. przyjedzie jeszcze raz przed wizytą w przychodni a jakby coś to mam dzwonić i nie jechać w siedlisko zarazków jakim jest przychodnia. reszta to bla bla o którym wiem :p

ja małą kąpie w emolium bo miała rumień noworodkowy. Po kąpieli jedziemy całe ciałko Bambino oliwką. Pyśka nie smaruje a dupine po przewijaniu traktuje linomagiem. I suchą skurke wokół kostek i nadgarstków też linomagiem kilka razy dziennie. Oczęta solą fizjologiczną przemywam a pępulec gazikami leko. więcej grzechów nie pamiętam :p

a jaką parafinę stosujecie do kąpieli? są jakieś różne jej rodzaje? prosiłam ostatnio koleżankę, żeby mi kupiła w aptece i przyniosła mi, a na niej napisane jest - środek doustny, do tego chyba przeczyszczający, więc zgłupiałam...

Dziewczyny a jak u was z pokarmem?? Ja przez pierwsza dobe piersia karmilam i maly jakos spal ale w drugiej juz bylo kiepsko wiecznie glodny i zero pokarmu musialam mu dawac mm tyle ze w szpitalu porcja mm 30ml co 3h to na mojego łobuza za malo wiec plakal a plakal... dostawal tez smoka ale kiepsko go trzyma. po tem spedzilam 3 dobe w lozku z malym przy cucy sutki mi zjadl ale mleko sie ruszylo i spal po 3h po tutaniu a dzis znowu co chwila wisi na cycu probowalam odciagnac laktatorem a tutaj aby 20ml przez okres 4h :-( czyli znowu lipa... i znowu mm musze mu dac

i stalo sie wszystko jasne :-)
bylam w aptece i wit d3 dla dzieci w kropelkach na recepte a w kapsulkach nie na recepte. wiec czekam spokojnie do przyszlego tygodnia na recepte.
jezeli chodzi o pokarm to wydawalo mi sie w szpitalu, ze nie mam pokarmu ale bylam cierpliwa ( dzieki aenye) i nie dalam nic innego, wczoraj po calym dniu przy cycu tez bylo kiepsko, plakalam zeby chociaz godz pospala to sie zdazy mleko zrobic. Wieczorem maz sie zajal malutka i po godz troche pojadla i zasnela.sutki mam bardzo bolace, ale nie poddaje sie i nie poddam, takie moje "zboczenie" co najmniej 6msc tylko moj cyc.

reklama
o nati, dobrze wiedzieć o tych receptach. już zaczełam się zastanawiać czy jakieś złe mam? :D I brawa za podejście do cyca- tak trzymać!!! ja dzięki Bogu mie mam takich problemów. Cycki mam pełne mleka, i jak mała nie budzi sie na karmienie to leje się z nich jak z fontanny! Sutki bolały ale już jest oki.
jankesowa nie daj sie, przetrzymaj i będzie poprawa! Trzymam kciukasy!

Do góry