reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwiecień 2009

reklama
ojej Caro trzymaj sie:tak:jak by sie cos zaczelo to daj znac:-):tak:

musze sie jutro gina o te paciorkowce zapytac, w pierwsezj ciazy nie mialam z tego co wiem robionych, nawet niewiedzialam ze jest takie paskudztwo teraz muszedopilnowac tych badan, bo naczytalam sie i normalnie ciary po plecach przeszly

Witam, rano byłam zrobić morfologię i mocz. Za godzinę jadę odebrać wymiki. Też muszę się gina zapytać o te paciorkowce. Nocki mam coraz gorsze. Śmieję się, że organizm przyzwyczaja się do małej ilości snu. Bo nie śpie od 4. Brzuch mam dość wysoko, ale odczówam co jakiś czas małe skurcze. No i zastanawiam się nad moim pępkiem, bo często robi mi się na nim "krwiak" czy coś takiego,

znalezione na innym forum

Pewne ziola i olejki maja zdolnosc tonowania miesni przed porodem. Oto kilka z nich:

galka muszkatolowa - kobiety w Malezji bardzo czesto dodaja ja do posilkow podczas ciazy
Mozna ja dodawac do potraw badz do olejku do masazu. Oto jego sklad:

Olejek do masazu
3 krople olejku z galki muszkatolowej
2 krople olejku z szalwi
1 kropla olejku z kwiatu pomaranczy
4-5 lyzek olejku migdalowego
Masaz jest zalecany na ok 3 tyg przed planowanym rozwiazaniem

Lisc malin- herbatka z lisci malin ma takie same wlasciwosci jak powyzej. Dodatkowo moze rowniez zastartowac
porod jesli jest to w okolicy potencjalnego rozwiazania i organizm kobiety jest gotowy na ten fakt.
herbatka z lisci malin
3 lyzki suszonych lisci malin
1/2 litra wody
zagotowac-ok 3 min. Zostawic pod przykryciem. Pic 3 razy dziennie z
dodatkiem miodu (dowolnie). herbatka jest wskazana ok 4 tyg.
przed terminem (choc istnieja na ten temat `rozne szkoly`. Niektore zalecaja nawet
stosowanie przez caly okres ciazy a inne od 32go tyg niepatologicznej ciazy
Uwaga: Mozna rowniez stosowac tabletki z lisci malin

UWAGA - pojawila sie informacja, ze procz wywolania porodu, herbatka moze tez spowodowac krwawienia...

masaz krocza- powinno sie go rozpoczac na co najmniej 1-2 miesiace przed terminem porodu. Ma on na celu
uelastycznienie odcinka miedzy pochwa a odbytem,ktory podczac porodu szczegolnie narazony
jest na pekniecia. Ponizsza procedura pomoze rowniez uniknac naciecia krocza(epizjotomii) i
przykrych odczuc zwiazanych z gojeniem sie szwow.

Olejek do masazu krocza
1/4 olejku z kielkow pszenicy
3/4 olejku migdalowego
2 kapsulki wit E
Dobrze wymieszac. Masowac 1-2 razy dziennie(najlepiej po kapieli). W pozycji w
przysiadzie, uzywajac odrobiny olejku,masujemy krocze w nastepujacy sposob-chwytamy blone
pomiedzy pochwa a odbytem miedzy kciuk a palec wskazujacy-masujemy lekko rozciagajac

Wapn i magnez-dodatkowa dawka tuz przed porodem i juz w trakcie zmniejszy bol
poprzez oddzialywanie na miesnie
Arnika-przyjmowana przed porodem, w trakcie i tuz po przyspieszy gojenie sie.Wiecej na ten temat

Naturalne metody wywolania porodu:

Przed odwolaniem sie do tego typu metod nalezy pamietac o kilku rzeczach. Przede wszystkim nalezy je zastosowac idealnie w okolicy terminu porodu, gdy to istnieje duze prawdopodobienstwo, ze wydarzenia potocza sie zgodnie z planem i dziecko nie urodzi sie przedwczesnie.

W sytuacji gdy istnieje zagrozenie zastosowania sztucznych metod indukcji (z pewnoscia nie bez negatywnego wplywu na zdrowie matki i dziecka jak tez na przebieg porodu) tego typu metody moga sie okazac zbawienne i zadzialac zanim zostanie podana oksytocyna. Warto z pewnoscia rozpatrzec wszystkie za i przeciw naturalnego i sztucznego wywolywania porodu i zapoznac sie ze szczegolami.

szalwia- jest to olejek,ktory moze spowodowac bardzo silne skurcze. Mozna go stosowac do masazu :

Olejek do masazu
10-15 kropel olejku szalwii
1 kieliszek olejku migdalowego
Dokladnie wymieszac. Masowac tak dlugo jak wygodnie.

wiesiolek- najczesciej dostepny w kapsulkach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia szyjki macicy co sprawi,ze porod
bedzie postepowal szybciej. Nalepiej brac max. 5 kapsulek dziennie od 38-go tygodnia ciazy.
Czasem polozne zalecaja stosowanie wiesiolka dopochwowo

liscie malin -herbatka z lisci malin dziala stymulujaco i sprawia,ze sam porod postepuje szybciej

UWAGA - jak powyzej, moze spowodowac krwawienia.

olej rycynowy - moze nie najprzyjemniejszy ale skuteczny (przynajmniej w moim przypadku) sposob
wywolania porodu . Oto kilka sposobow na `przelkniecie` tego specyfiku:

1) 3/4 szkl soku pomaranczowego lub napoju imbirowego
1/4 szkl oleju rycynowego
Wymieszac dobrze i wypic natychmiast

2) 1/4 szklanki oleju rycynowego.
mieta lub sok do popicia

spacery -jak rowniez wchodzenie po schodach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia(jesli porod sie nie zaczal)
Jesli juz przyszly skurcze,wowczas przyspiesza cala akcje

akupresura- punkty znajduja sie w kilku miejscach.
***na czubkach kciuka i palca wskazujacego-powinno zabolec przy ucisku. Uciskaj do
momentu uzyskania skurczu. Przerwij na chwile. Gdy skurcz ustapi zacznij ponownie
***w okolicy wewnetrznej kostki-4 szerokosci palcow w gore od kostki-punkt przy ucisku powinien
zabolec. Postepuj jak z punktami na dloni.

stymulacja sutkow - bardzo efektywny sposob wywolywania skurczow. 15 minut po kazdej stronie przez godzine.
Ogolem 3 godz/dziennie

Seks- jeszcze bardziej efektywny sposob. Obecnosc spermy powoduje rozwarcie, natomiast orgazm wywola skurcze
W moim przypadku zadzialalo perfekcyjnie 3 razy (za czwartym nie probowalismy-olej rycynowy byl szybszy

Ostre curry - rowniez wywoluje skurcze-najlepiej dziala w okolicy terminu porodu (to również potwierdził mój mąż hindus)

Wertepy - przejazdzka po wertepach rowniez moze sie przyczynic do wywolania porodu -w wyniku wibracji

chlodna kapiel - zimna woda moze spowodowac dosc silne skurcze

Olejek rozany -kapiel z dodatkiem paru kropel olejku rozanego

Ostatnia edycja:
Madzia,jako ktoś kto przenosił ciążę,miesiąc po odstawieniu fenoterolu,odejściu czopa z krwią i z rozwarciem (wg wszystkich publikacji powinnam urodzić w ciągu 24h),powiem Ci,żebyś nawet takich porad nie czytała.
I tak dziecko decyduje kiedy się urodzi (wytwarza specjalna substancję do organizmu natki).
Po pierwsze wszystkie (oprócz Frezji chyba) mamy jeszcze czas.
Po drugie nadmierna stymulacja,wysiłkiem,sprzątaniem,seksem to można spowodować odklejenie łożyska,krwotok i wielkie zagrożenie.
Po trzecie ja też mam dość:rofl2: Ale to,że my jesteśmy gotowe,to nie znaczy,ze dziecko jest gotowe.I tak niedługo wyjdą.;-)
Hahaha,przypomniało mi się,jak jedna koleżanka święcie wierzyła (rada jakiejś połoznej),że jak się będzie nacierać mascią nagietkową to uniknie nacięcia.dla niewtajemniczonych to tłusta,pomarańczowa maść.I ona biedna cała ciąże pieczołowicie się smarowała.Chyba nie musze dodawać,że po za wstrętem do maści nic to nie dało:-D

Madziu z tej stronki z oznakami porodu co dodalas to ja mam wszystkie, tylko czopa pewna niejestem, jutro u gina sie dowiem czy to to czy takie uplawy mam jakies gestsze, zostaje tylko czekanie na ten moment

Madzia,jako ktoś kto przenosił ciążę,miesiąc po odstawieniu fenoterolu,odejściu czopa z krwią i z rozwarciem (wg wszystkich publikacji powinnam urodzić w ciągu 24h),powiem Ci,żebyś nawet takich porad nie czytała.
I tak dziecko decyduje kiedy się urodzi (wytwarza specjalna substancję do organizmu natki).
Po pierwsze wszystkie (oprócz Frezji chyba) mamy jeszcze czas.
Po drugie nadmierna stymulacja,wysiłkiem,sprzątaniem,seksem to można spowodować odklejenie łożyska,krwotok i wielkie zagrożenie.
Po trzecie ja też mam dość:rofl2: Ale to,że my jesteśmy gotowe,to nie znaczy,ze dziecko jest gotowe.I tak niedługo wyjdą.;-)

Popieram,
obawiam się że jedyną skuteczną metodą wywołania akcji porodowej wcześniej, niż organizm zdecyduje jest kroplówka z oksytocyną. Więc bardzo proszę, korzystajcie z przyjemności witaminy S, sprzątajcie jeżeli czujecie taką potrzebę, ale nic w nadmiarze i na siłę.

reklama
Madzia,to wdech,wydech,spokojnie;-) Bo cierpliwość w dużych dawkach będzie potrzebna przez następne20 lat,albo lepiej:-D Trzeba trenować.

Do góry