reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwestia podejścia lekarzy

reklama
H@nah - troche ci sie poplatalo :-D:-D:-D.
Po pierwsze sama napisalas, ze nie odczuwasz roznicy miedzy Krakowem a Poznanie, ale juz miedzy Irlandia a Polska tak. WIec skoro roznica i tu i tu jest taka sama, tzn, ze musi tu wplywac cos innego, a nie tylko szerokosc geograficzna.
Po drugie - zmiana czasu jest uzalezniona od.... i tu niespodzianka dla ciebie :-D:tak: DLUGOSCI geografiznej. Przykro mi ciebie informowac, ale szerokosc geograficzna nie ma nic wspolnego z czasem, hihihihihihihihi.
Po trzecie - tak wciagnelam w ta dyskusje klimt, bo od czynnikow klimatotworczych zalezy generalnie pogoda, no oczywiscie plus czynniki pogodowe.
Po czwarte - zarowka to co innego niz slonce. Pod zwykla zarowka sie nie opalisz.
Po piate - jezeli na prawde uwazasz, ze tutaj jest takie "ostre" slonce, to dlaczego Irlandczycy nie maja pieknej opalenizny, tylko wrecz wiekszosc z nich ma piegi, co jest spowodowane problem z pigmentem.
Po szoste - jezeli nadal chcesz dyskutowac o "ostrosci" slonca, prosze cie poczytaj troszeczke.
Milego dnia i OSTREGO slonca zycze :-)

Widze Nansija,że strasznie uczepiłaś się tej szerekości geograficznej.
Też jesteś uparta....ale nic więcej nie powiem :-p
Wypowiedziałam się,moim zdaniem mam racje i tyle.:-p
Nie chce mi się z Tobą dyskutować :no::baffled:

A pozatym sporo zeszłaś z tematu ;-)

Pozdrawiam :-)

P.S niewiem czy wiesz,ale Irole się nie opalają bo nie mogą :-p ze względu właśnie na możliwość poparzeń ;-)

H@nah - troche ci sie poplatalo :-D:-D:-D.
Po pierwsze sama napisalas, ze nie odczuwasz roznicy miedzy Krakowem a Poznanie, ale juz miedzy Irlandia a Polska tak. WIec skoro roznica i tu i tu jest taka sama, tzn, ze musi tu wplywac cos innego, a nie tylko szerokosc geograficzna.

Proponuje ci znalezc mapke naslonecznienia Polski...i akurat Krakow i Poznan jest w tej samej strefie, za to wyieniany przeze mnie Sopot i Zakopane juz nie. Stad moze nie odczuwam roznicy. Jesli Polska ma rozne strefy naslonecznienia to coz o Irlandii bede wspominac :-)

Po drugie - zmiana czasu jest uzalezniona od.... i tu niespodzianka dla ciebie :-D:tak: DLUGOSCI geografiznej. Przykro mi ciebie informowac, ale szerokosc geograficzna nie ma nic wspolnego z czasem, hihihihihihihihi.

Idobrze...to znaczy ze i Polska iIrlandia gdzie indziej :-D

Po trzecie - tak wciagnelam w ta dyskusje klimt, bo od czynnikow klimatotworczych zalezy generalnie pogoda, no oczywiscie plus czynniki pogodowe.

Ale my tu nie o pogodzie...tylko o ostrosci slonca:-)

Po czwarte - zarowka to co innego niz slonce. Pod zwykla zarowka sie nie opalisz.

No tak, masz racje, ale to zrodlo swiatla i to zrodlo swiatla. Jesli ostrosc swiecenia zalezalaby od wilgotnosci to winno to dzialac w tych 2 wypadkach a tak niestety nie jest. Swoja droga sa lampy ktore opalaja...i bynajmniej wilgotnosc powietrza nie zwieksza ich dzialania :-)

Po piate - jezeli na prawde uwazasz, ze tutaj jest takie "ostre" slonce, to dlaczego Irlandczycy nie maja pieknej opalenizny, tylko wrecz wiekszosc z nich ma piegi, co jest spowodowane problem z pigmentem..

Nie maja pieknej opalenizny bo sie nie opalaja. Nie maja maniakalnego parcia Polakow na siedzenie godzinami w solarium, lezenie na sloncu bez ochrony, chowaja sie przed sloncem jak moga. Nie zauwazylas jaka tu nagonka na to jak nalezy uwazac na slonce, jak polki w sklepach uginaja sie pod filtrami UV, jeszcze slonca nie ma a juz sprzedaz pelna para:-D. Zauwazylas jakie stroje do opalania przewiduje sie dla dzieci, doroslych np? Ilu widzisz Irlandczykow rozebranych do pasa na plazy, na rybach? Bo ja jak widze kogos takiego to w 99% wiem ze to ktos z Europy wschodniej :-).To po pierwsze po drugie...problemy z pigmentem to nie wina slonca tylko karnacji, koloru skory i hormonow. To indywidualna sprawa kazdej osoby jak szybko skora mu sie opala. Ja opalam sie bardzo powoli i slabo, i nie ma znaczenia czy bedzie to tutaj, w Polsce czy w slonecznej Hiszpanii. Moja skora nie ma tendencji do robienia sie pieknie brazowa:no:.Moje dziecko ma zupelnie inna karnacje i lekkie slonce, gdzies w cieniu nawet, powoduje ze robi sie slicznie brazowo spalony jakby byl w slonecznej Hiszpanii przez tydzien :-D. Poza tym opalenizna nie jest modna, postarza, niszczy skore o czym swiatle osoby wiedza :-)

Po szoste - jezeli nadal chcesz dyskutowac o "ostrosci" slonca, prosze cie poczytaj troszeczke.
Milego dnia i OSTREGO slonca zycze :-)
Proponuje zrobic to samo...a potem szybciutko na sloneczko, tylko uzyc duzego filtra bo jak dla mnie to slonce jest naprawde niebezpieczne.

H@nah - jak moze Krakow i Poznan lezec w tej samej strefie naslonecznienia, skoro leza na roznej szerokosci geograficznej, a wlasnie wedlug ciebie to jest wyznacznik roznej "ostrosci". A przy tworzeniu mapy naslonecznienia bierze sie pod uwage wiele czynnikow, wiec skoro te dwa miasta leza w tej samej strefie naslonecznienia, szerokosc geogr. nie jest tym glownym czynnikiem (sprawdz na mapie albo w inetrnecie polozenie tych dwoch miast - ponad 2 stopnie roznicy szerok. geograf. miedzy nimi, czyli tyle samo co Polska i Irlandia).
Jakbys miala racje, jezeli chodzi o slonce, to Irlandczycy nie mieliby takich problemow ze skora, bo od pokolen byliby przywyczajeni do TAKIEGO slonca i nie wystepowalyby u nich tak czesto "problemy" skorne.

Anineczka - czepilam sie tej szerkosci, bo to wlasnie szerokosc byla przez was podana jako glowny czynnik innego slonca w Irlandii. I tak jak napisalam na poczatku, wiele osob uwaza, ze Irlandia lezy bardziej na polnoc, lub bardziej na poludnie (w zaleznosci z kim rozmawiam) niz Polska i tym sie tlumaczy roznice, co jest totalnie nie prawda.
Po prostu chcialam Was wyprowadzic z bledu, bo akurat nie musze juz czytac na ten temat, bo studiowalam dosc doglebnie ten temat przez 8 lat i to nie na jednych studiach (nie pisze tego, zeby sie przechwalac), wiec przykro mi to mowic, ale jednak wiem o czym pisze, ehhh.
Ale jezeli chcecie w to wierzyc, to prosze bardzo. Moge Wam jeszcze podrzucic lepsze kaski zaslyszane od "znawcow", hihihihihiihi, na przyklad, ze w Irlandii to chmury sa wyzej niz w Polsce.
Widzisz, ja wychodze z zalozenia, ze na forach mozna pisac co sie chce itd, ale wedlug mnie rowniez fajnie jest jak sie mozesz czegos nowego nauczyc.

H@nah - jak moze Krakow i Poznan lezec w tej samej strefie naslonecznienia, skoro leza na roznej szerokosci geograficznej, a wlasnie wedlug ciebie to jest wyznacznik roznej "ostrosci". .

Ty chyba naprawde masz problem z rozumieniem...ja do szerokosci nic nie mam...i jeszcze raz podkresle to co mowila Anineczka...nie szer geograficzna a BLISKOSC DO BIEGUNA...i z tego ostrosc slonca jest inna :-D
CO do polozenie Krakowa i Poznania to jednak leza czy ci siepodoba czy nie...tu w linku masz mapke bo widze ze sie sprzeczasz a nawet laskawie nie chcialo ci sie sprawdzic: Energia Słoneczna

A przy tworzeniu mapy naslonecznienia bierze sie pod uwage wiele czynnikow, wiec skoro te dwa miasta leza w tej samej strefie naslonecznienia, szerokosc geogr. nie jest tym glownym czynnikiem (sprawdz na mapie albo w inetrnecie polozenie tych dwoch miast - ponad 2 stopnie roznicy szerok. geograf. miedzy nimi, czyli tyle samo co Polska i Irlandia).

No cos ty...naslonecznienie to ilosc dni/godzin slonecznych w jednostcze czasu...co bys chciala bym jeszcze tam uwzgledniano? Wiatr, opady. Zaczynasz sie platac.
Natomiast ostrosc slonca uzalezniona jest od bliskosci tego slonca do ziemi...jak pewnie wiesz przy biegunach ziemia troche splaszczona i slonce jest tam blizej...lub jak kto woli slnce wschodzi nizej...
Obrazowo....gdybys stala pod zarowka to tego swiatla bedziesz miec nieco wiecej niz jak pojdziesz w rog pokoju...choc nadal to ta sama zarowka :-D

Jakbys miala racje, jezeli chodzi o slonce, to Irlandczycy nie mieliby takich problemow ze skora, bo od pokolen byliby przywyczajeni do TAKIEGO slonca i nie wystepowalyby u nich tak czesto "problemy" skorne..

No cos Ty? Przystosowanie skorne to maja murzyni...az taka roznica nie wystepuje by musieli sie przez pokolenia zrobic czarni:-D

Anineczka - czepilam sie tej szerkosci, bo to wlasnie szerokosc byla przez was podana jako glowny czynnik innego slonca w Irlandii. I tak jak napisalam na poczatku, wiele osob uwaza, ze Irlandia lezy bardziej na polnoc, lub bardziej na poludnie (w zaleznosci z kim rozmawiam) niz Polska i tym sie tlumaczy roznice, co jest totalnie nie prawda.

Z twoich rozwazan wykika ze lezy w takim razie dokladnie tam gdzie Polska...toz to dopiero odkrycie :-D. Bo skoro 2 stopnie w te czy we wte to przeciez zadna roznica :szok::szok:

Po prostu chcialam Was wyprowadzic z bledu, bo akurat nie musze juz czytac na ten temat, bo studiowalam dosc doglebnie ten temat przez 8 lat i to nie na jednych studiach (nie pisze tego, zeby sie przechwalac), wiec przykro mi to mowic, ale jednak wiem o czym pisze, ehhh. .

No coz...mnie nie wyprowadzilas...Mozesz sobie studiowac i nastepne 8 lat. Ja nie studiowalam, ale ostrosc slonca zauwazam...do tego studia niepotrzebne :-D

Anineczka..dokladnie tak nazywa sie ta przychodnia stomatologiczna i jest niedaleko mnie...ale powiedz mi ( nie bylam tam jeszcze) tam pracuje polska stomatolog doktor sabina czy mialas okazje byc u nej czy u irlandki?? no i jak juz przy stomatoligii jestesmy to prosze o info co i jak wchodzi na Medical Card.. :) i jesli wiesz zy wlasnie tam akceptuja ?? poszlabym ale jednak to dentysci i nawet isc z zapytaniem to musze nastawic sie psychicznie :-D:-D:-D
Didi ja byłam ponad 3 lata temu i zajeła się mną irlandka.
Póżniej byłam jeszcze raz to już jakiś pan irlandczyk.Młody i przystojny :rofl2:
I wiesz,ja niewiem jak to jest na MC bo jej nie posiadam.
Ale wczoraj byłam u koleżanki bo dala mi antybiotyk na zęba i mówiła coś o dwóch kategoriach MC .
Niestety nie dowiedziałam się dokładnie o co loto,bo za mało czasu miałyśmy na pogaduszki.
Postaram się ją złapać na gg to zapytam.
Aaaa i mówiła coś (ale to też się dowiem dokładnie).że jak się ma jakąś tam ilość składek opłaconych to czyszczenie i examination ma się za darmo nawet bez MC :happy2:
Ale wszystko opisze jak skontaktuje się z nią i obgdam sprawe dokładniej.

reklama
Dokladnie. Kazdy kto z moich znajomych kto tu przyjezdza twierdzi ze to slonce jakies ostrzejsze. Jesli chodzi o wit D3 to nie tylko brane sa stricte promienie sloneczne. Swiatlo i promieniowanie jest nawet w pochmurny dzien :-).
Co do wit D3. W zezlym roku byly w Irlandii 3 przypadki krzywicy i dotyczyly one ciemnoskorych dzieci gdyz musza one przebywac zdecydowanie dluzej na sloncu niz dzieci biale :-) zeby uzyskac konieczna ilosc naslonecznienia.
Osobiscie nie podawalam witD3 i moj dzieciak miewa sie dobrze. Poza tym niech zainteresowane zapoznaja sie ze skutkami przedawkowania wit D3. To o wiele grozniejsze niz niedobor.

Bardzo sie ciesze ze ktos ze ze mna zgadza.!
Nansiija ja rozumiem ze watek jest po to by dyskutowac, tylko ty strasznie klotliwa jestes.Uczepilas sie tych szerokosci i dlugosci ja rzep psiego ogona.Moze pomylilas watki? Zaloz watek geograficzny a napewno znajdziesz rownych sobie.Narazie poza zaprzeczniem prawie wszystkich wypowiedzi nie napislaas nic konkretnego.A my wymieniamy sie tylko doswiadczeniami co do opieki zdrowotnej.Co ma do tego Krakow, Poznan czy Zakopane?
A co do obojczyka majac cztery lata zlamam obojczyk.Niewiele z tego pamietam bo starcilam przytomnosc, ale tez nie zalozono mi gipsu.Minelo ponad 20 lat i mam sie swietnie.Nie dokucza mi.Uwazam ze sie poprostu czepiasz.Bo lubisz.
Co do Duphastonu to powiem tylko tyle , ze faktycznie w Polsce rozdaje sie go jak cukierki.Ja rozumiem czesciowo matke ktora, ma problemy z ciaza i chce utzymac ciaze, poprzez branie hormonow.Ale mowie tylko czesciowo bo ja naleze do tych osob ktore sa temu przeciwne.Dodam jeszcze, ze kolezanka pierwsza ciaze poronila, i z druga poszla tu do polskiego ginekologa, ktory pomimo iz ciaza przebiega prawidlowo zalecil jej branie Duphastonu profilaktycznie (????).Przeciez to nie sa witaminy dla kobiet ciezarnych! Dodam ze kolezanka miala badany poziom hormonow (w polsce)i wszystko jest w normie.Natomiast polski pan doktor w Limeriku zalecil profilaktyke i oczywiscie jak najczestsze wizyty za stosowna oplata (60 euro badanie plus 60 euro USG).

Do góry