reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

ja przez pierwszy trymestr i przed ciążą tylko kwas foliowy, poźniej az do połowy 8 m-ca nic bo miałam super wyniki, jadłam duzo owocow i warzyw więc lekarz powiedział ze to znacznie zdrowsze witaminy niz te z apteki. pod koniec 8 lekko mi spadły wyniki i kupiłam falvit i tak do dziś go biorę :-)

reklama
Ja do 12tc. Folik, potem Feminatal N, od 20tc. Feminatal +DHA Metafolin, potem Sorbifer (żelazo), a teraz Ferrum (żelazo), Feminatal +DHA Metafolin i Asmag:)

lagajka - sprawdzaj sobie poziom zelaza we krwi jak bierzesz te witaminy...
ja bralam Prenatal classic ale w pewnym momencie nie bylo go w 2 aptekach i malz kupil mi wlasnie opakowanie Feminatalu N... po jakims czasie okazalo sie ze mam za malo zelaza... sprawdzilam opakowanie - w prenatalu jest 60 mg zelaza a w Feminatalu N tylko 28 mg... spora roznica...

teraz dorwalam prenatal classic w super cenie i jest OK ;-)

wlasnie - dla dziewczyn ktore biora prenatal classic - 100 tabl. za niecale 26 zl ;-)
Prenatal Classic, 100 tabl,ciąża,karmienie (668848389) - Aukcje internetowe Allegro
PRENATAL CLASSIC 100 TABL CIĄŻA,KARMIENIE APTEKA (668365262) - Aukcje internetowe Allegro
Prenatal Classic x 100 tabl APTEKA (674105022) - Aukcje internetowe Allegro

Owszem, jest tylko 28 mg żelaza, ale stanowi to aż 200% zalecanej dziennej dawki:-)

Mój gin przepisuje wszytskm swoim pacjentkom , ktore zaszły w ciążę 15 mg kwasu foliowego 1 raz dziennie, witamina A+E 1 raz dziennie i nic więcej do konca I trymestru. potem witaminy dla kobiet w ciąży.
najlepsze jest to, że Folik ma 0,4 mg kwasu foliowego, a to co on przypisuje to 15 mg... myslę ze to masakra jakas, wiec nie biorę az tyle. podobno 5 mg kwasu foliowego daje sie kobietom, ktore wczesniej urodzily dziecko z wadą. mój gin stwierdził, że 0,4 mg kwasu, to organizm nawet nie odczuje, że cos mu dostarczamy i przed niczym nie uchroni.
teraz biorę dziennie 3 foliki po 0,4 każdy. myslę, że to wystarczy.
Co do witaminy A+E tez mam wątpliwości. Wit A szkodzi przecież. ale on twierdzi, że to są witaminy życia i bardzo potrzebne dla płodu. Podobno na zachodzie tez to stosują od dawna. Radzilam sie innych gin i nie kazali brac nic oprocz kwasu foliowego.sama juz nie wiem kogo sluchac.
widzicie , kazdy mowi cos innego...
myslę, że najwazniejszy jest umiar we wszytskim...nie przesadzajmy zwitaminami..zdrowo się odzywiajmy a powinno byc dobrze...

taka ilość kwasu foliowego to lekka przesada:szok: moj gin mi od początku mowił do konca pierwszego trym tylko kwas, potem jak wyniki ok to nie trzeba sie faszerować lekami z apteki. ja jadłam zdrowo jarzynki i owoce i miałam wzorcowe wyniki do konca 8 mca, teraz biorę falvit bo zelazo trochę spadło, a to pewnie przez to ze przestałam jesc sałatę.

ja brałam Feminatal przez całą ciążę :) + dodatkowo magnez bo kurcze łydek w nocy miałam, a i dobre są leki takie jak acard 1x dziennie i medargin 3x po 2 saszetki dziennie jeśli na usg wyjdzie że maluch trochę za szczupły brzuszek ma :) moja córa miała się urodzic bardzo malutka po wyniku z usg z 33 tc ale przy porodzie miała 2950g :))

reklama
Asia tak mi właśnie lekarz powiedziął że mam cały czs brać póki co....
i jeszcze ani razu nie słyszałam że mam przestać.....
więc biorę......
mojej bratowej też lekarz kazał do końca ciąży brać ... i brała do 9 miesiąca....
urodziła zdrowe dzieci......

Ostatnia edycja:
Do góry