reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

reklama
mi lekarka przepisała Feminatal 800, po skończeniu opakowania mam na jakiś inny Feminatal się przerzucić .;-) One są bez recepty i mało kosztują, więc są OK. Doktorka mówiła,że są znacznie lepsze od samego kwasu foliowego.
No i dodatkowo przepisała mi mumomega, który kosztuje 50zł za 30kapsułek. Na początku się zdziwiłam po co mi 2 rodzaje witamin,ale na mumomega pisze "Strukturalne kwasy tłuszczowe dla mamy i dziecka wspomagające prawidłowy rozwój mózgu i oczu":) więc biorę bez gadania,chociaż ledwo łykam,bo to wielkie kapsuły,przypominające tran:dry:

Mój lekarz zalecił mi tylko łykanie kw.foliowego w I trymestrze.Pamiętajcie, że o ile witaminy rozpuszczalne w wodzie są "nie do przedawkowania", to o tyle witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A<D<E już mogą narobić ambarasu w organizmie. Dlatego w I trymestrze, jeśli jesteście zdrowe, w okresie letnim kiedy jest dostęp do warzyw i owoców, a Wy nie wymiotujecie zbyt często, to również nie polecam syntetycznych witamin, które są gorzej przyswajalne niż te naturalne. Pozdrawiam :-)

Ja przez pierwsze 10-11 tygodni bralam sam folik, teraz Feminatal N

lagajka - sprawdzaj sobie poziom zelaza we krwi jak bierzesz te witaminy...
ja bralam Prenatal classic ale w pewnym momencie nie bylo go w 2 aptekach i malz kupil mi wlasnie opakowanie Feminatalu N... po jakims czasie okazalo sie ze mam za malo zelaza... sprawdzilam opakowanie - w prenatalu jest 60 mg zelaza a w Feminatalu N tylko 28 mg... spora roznica...

teraz dorwalam prenatal classic w super cenie i jest OK ;-)

wlasnie - dla dziewczyn ktore biora prenatal classic - 100 tabl. za niecale 26 zl ;-)
Prenatal Classic, 100 tabl,ciąża,karmienie (668848389) - Aukcje internetowe Allegro
PRENATAL CLASSIC 100 TABL CIĄŻA,KARMIENIE APTEKA (668365262) - Aukcje internetowe Allegro
Prenatal Classic x 100 tabl APTEKA (674105022) - Aukcje internetowe Allegro

Póki co biorę tylko kwas foliowy i piję Zdrovit - Magnez z witaminą B6. Ale zastanawiam się jak długo wystarczy sam kwas i jak to jest z tym pierwszym trymestrem, bo spotkałam się z dwoma wersjami - do 12 tygodnia i do 14 tygodnia.

jak podzielisz 40 tygodni na 3 trymestry to wychodzi 13,3333 tygodnia na trymstr ;-) czyli blizej 14 niz 12 ;-)

a sam kwas w I trymestrze wystarcza ;-)

jak podzielisz 40 tygodni na 3 trymestry to wychodzi 13,3333 tygodnia na trymstr ;-) czyli blizej 14 niz 12 ;-)

a sam kwas w I trymestrze wystarcza ;-)

Odsyłam do wątku
https://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/jak-liczyc-miesiace-ciazy-4402/
Może to pomoże rozświetlić sytuację:-).

Generalnie kwas foliowy jest zalecany do 12 tygodnia ciąży, ja brałam do 14, bo nie miałam pod ręką żadnych witamin dla ciężarnych, a właśnie po tych dwóch dodatkowych tygodniach jechaliśmy na urlop do Polski to się zaopatrzyłam:-). Ja pisałam wcześniej, że ja zaczęłam brać kwas foliowy już 1, 5 miesiąca wcześniej przed zajściem w ciążę. Poz tym, jeżeli bierzecie jakieś witaminy, które zawierają kwas foliowy to wtedy nie bierze się dodatkowo kwasu foliowego

reklama
Do góry