reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kupki-temat rzeka

reklama
ja daje mojej córci herbatke z kopru włoskiego Hipp -rewelacja moja tez miała problemy z kupka ale odkad codziennie pije ta herbatke jest ok ,albo do obiadku np.do kartofelków dodaj troche oliwy na moja to tez działa:)

espumisam w kropelkach -polecam ja mojej córci podawałam praktycznie od urodzenia bo tez była bardzo wzdęta
dawałam do co drugiego karmienia po kilka kropelek.pózniej zmiejszałam dawkę i raz albo dwa na dobe podawałam .masuj też brzuszek delikatnie okrężnymi ruchami zgodnie ze wskazówkami zegara,albo zginaj nóżki tak do brzuszka podkulaj -jesli odejdą gazy będzie juz lzej

Witam
Jestem tu nowa ale liczę na Waszą pomoc :0
Mam 3 miesięczną córeczkę,pierwszy miesąc była na piersi jednak był mega płacz,strzelające kupy,bóle brzucha wszstko wskazywało na nietolerancje laktozy od 2 miesiaca dostała mleko enfamil 0-lac i wszystko super bylo przez dwa miesiace,teraz powoli pediatra polecila wprowadzac mleko z laktoza wiec wprowadzamy enfamil premium(zeby nie skakac na inne marki) ale.....no wlasnie mala zaczela robic kupy ze sluzem takie "gluty" w kupie,poza tym nie ma innych objawow tzn boli brzucha itp w zwiazku z tym moje pytanie czy to nadal jest nietolerancja laktozy??Czy to reakcja na zmiane mleka??Czy to przejdzie??Dodam ze mala jest od tygodnia na mleku z laktoza na zmiane z mlekiem bez laktozy

Nie znam się na mm, bo Franek jest na piersi, ale etap śluzu i u nas się pojawił. Może to być spowodowane wzmożonym ślinieniem się. Właśnie gdzieś ok. 3-4 miesiąca mieliśmy co jakiś czas parę dni ze śluzem. Myślałam, że to na zęby, ale zębów nie ma do tej pory :) A śluz minął sam ;) Ale trzeba obserwować dziecko, bo może to być też oznaka jakiejś infekcji albo faktycznie nietolerancji pokarmowej.

Osobiście przerabiałam temat takiej kupki. Moja córka ma nietolerancje białka mleka i długi czas robiła śluzowatą kupkę. Niestety pomimo moich doświadczeń nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Takie rzeczy najlepiej konsultować z pediatrą. Poza tym zawsze mi się wydawało, że jak ktoś ma nietolerancje laktozy to jest to problem dożywotni. Może byłam w błędzie?
Na pocieszenie napiszę jeszcze, że o wiele lepiej jest mieć nietolerancję laktozy niż nietolerancje białka mleka. W jogurtach i serach jej nie ma. Jak dobrze pójdzie będziesz mogła jej podawać jogurty i serki bez żadnych konsekwencji. Moja ma w tej chwili 17 miesięcy i nadal nie je nabiału :(. Wiem, że nie pomogłam :( ale nie chciałam zostawiać Cie bez jakiejkolwiek odpowiedzi.
pozdrawiam i życzę powodzenia.

śluz w kupie może wskazywać na alergie pokarmową. najlepiej zapytaj pediatry, ale wg mnie to wina laktozy. Z tego co wiem, laktozę wprowadza sie stopniowo około roku, tak przynajmniej mówi nasz pediatra. spróbuj podawać probiotyki, to tez pomaga przy problemach z układem pokarmowym. ja osobiście zaczełam od dicofloru, potem podawałam latopic-oba bez białka krowiego.

reklama
Dzięki za odpowiedzi jeśli chodzi o nietolerancje to ponoć mija z wiekiem nie zawsze ale mija więc nie jest to problem dozywotni :0probiotyki podaje od 2 miesiaca lactiv baby a co do kropelek delicol nam nie pomogly niestety.Dopiero zmiana mleka na bezlaktozowe okazala sie zbawienna:0 co do wprowadzania mleka z laktoza nam pediatra juz pozwolila ale pewnie co lekarz to inna szkola ;/ mala w dzien dostaje mleko z laktoza i wtedy wlasnie te dziwne kupki sa poczekam ze 2 dni jeszcze poobserwuje i potem trzeba bedzie sie pewnie wybrac do pediatry poza ta kupa nie ma innych objawow(wysypka,bole brzucha itp)
Wielkie dzieki za odpowiedzi Wasze:)

Do góry