reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kupki-temat rzeka

Wiesz co, ja bym jeszcze poczekała, bo skoro zmieniliście mleko, to może to być reakcja na zmianę :) ja to przerabiałam tylko Gabryś przechodził z piersi na Pepti a potem na zwykły Bebilon. Organizm musi się przyzwyczaić, może to trwać nawet do 4tyg. Ale lekarza zawsze warto spytać.

reklama
Dzieki :) Benfica masz racje rozmawialam ze swoja pediatra mowi ze jesli mala jest zadowolona,nic ja nie boli,przybiera na wadze(w sumie na razie nie mozna tego stwierdzic bo za szybko) to jest wszystko ok i moze to byc zwykla reakcja na zmiane mleka i kazala dalej podawac tzn wprowadzac to z laktoza i podawac probiotyk(ja podaje lactiv baby)tak czy owak jestem juz troche uspokojona :)

kupki ze śluzem to częsta sprawa przy zmianie mleka, ale też nie mogą utrzymywać się pewnie za długo, co do uczulenia na laktozę, to chyba zalezy czy jest to uczulenie na lactozę czy nietolerancja, w przypadku tej drugiej sprawa jest bardziej poważna-tzn z tego można nie "wyrosnąć" . Ten probiotyk który podajesz jest specjalnie dla dzieci z uczuleniem na lactozę? bo mojej bratowej pediatra bardzo zalecał latopic przy alergii na białko mleka i w ogóle przy alergiach pokarmowych, przy czy podaje się go jako kurację 3 miesięczną.Pozdr

Witajcie, jeżeli powtórzyłam temat to przepraszam, ale to forum jest ogromne a ja mam mało czasu na przewertowanie. Może znacie jakieś sposoby na zaparcia u niemowląt, bo ja już z sił opadam.
Moje dziecko ma szereg problemów związanych ze szczepieniami. A jedne z nich to zaparcia. Tak cierpi przy zrobieniu kupki, że zupełnie nie wiem jak mu pomóc. Oczywiście byłam z tym u lekarzy, ale pomocy zero. Miałam podawać lactulosan, pomógł na dwa tygodnie - rozwolnienie 5 x na dzień a potem powrót do starych problemów. Jesteśmy na etapie leczenia homeopatycznego, ale tu skuteczność wymaga czasu, a może znacie jakieś naturalne szybsze sposoby by ulżyć dziecku (10 miesięcy). Z marchwii zrezygnowaliśmy, z ryżu też. I nie wiem co robić.

My też przerabialiśmy ten problem, i w sumie mamy go trochę do dzisiaj ale nauczyłyśmy się z tym radzić. Jak robisz kaszki to rób je ze śliwkami Hipp albo Gerber, dużo wody i soków.

A może za dużo dawałaś tego syropu że były biegunki?

laski, ja tak ciut ku przestrodze. cale wakacje meczylismy sie z plesniawkami i dopiero teraz dostalismy lek, ktory dziala (fluconazole). o dziwo, Feliks jest jak nowy, zachowuje sie inaczej i zmienily sie nawet kupy - widac wiec, ze to nie byly 'tylko plesniawki', tylko zakazenie ogolnoustrojowe grzybem candida cos tam. musze kal zbadac po zakonczeniu leczenia, czy sie juz wyleczyl definitywnie, bo wiekszosc chorujacych musi sie leczyc przez wiele miesiecy! ja - zaleczajac tylko plesniawki, ktore wielokrotnie wracaly - doprowadzilam go do stanu, ze grzyb widocznie zajal caly organizm! bagatelizowalam zielone kupy ze sluzem, nawet z nitkami krwi, zwalajac to na swoja diete (czyli wszystko zre), albo na zeby.. rowniez niepokoj w nocy, krotkie drzemki w dzien, pobudki z mega placzem, jakby go bolalo.. a tu nagle po leku kupa zolciutka jak nowa, a dziecko spi spokojniej (no idealu nie ma, ale jest duzo duzo lepiej)..

takze polecam zrobic badanie kalu i wykryc te candide, jesli ktorys maluch notorycznie robi zielone kupy, nawet, jesli plesniawek nie ma (naczytalam sie w necie i wlasnie dzieci czesto nie maja plesniawek przy tej candidzie - drozdzyca sie to chyba nazywa).

to jest normalne przy karmieniu piersią - lekarz miał rację! Pokarm z piersi jest całkowicie przyswajalny i nie ma z czego wytworzyć tej kupki. Dzieci karmione mieszanką robią kupkę codziennie ponieważ pokarm nie jest tak przyswajalny. Karmiony piersią może robić kupkę raz na 2 tygodnie i to jest normalne. Wystarczy porozmawiać o tym z osobą z poradni laktacyjnej. A doradzające mamusie karmiące mieszanką niech nie porównują ilości kupek swoich dzieci do ilości kupek dziecka karmionego piersią bo to zupełnie co innego.

Ostatnia edycja:
Witam,mialam niedawno podobny problem,probowalam wszystkiego, dziwne ze zatwardzenia nie mial bo bobkow nie wydalal... pomogl sprawdzony sposob ,jak niuniek mial 4 tygodnie: lzeczka soku ze sliwek kalifornijskich na 100ml wody przefiltrowanej przegotowanej podana 1 raz dziennie na czczo przed nastepnym karmieniem , soku prawdziwego naturalnego bez dodatkow, 1 raz dalam z apol godz byla kupka, na nastepny dzien podalam 1/2 lyzeczki z 50ml wody rano i wieczorem i od tego momentu robi po 3 kupki dziennie :) problelem nie byla moja dieta (karmiony byl i piersia i butelka) problemem nie byly zatrwadzenia a zaparcia bo jego jelitka nie pracowaly jak trzeba. musze dodac ze ten sposob poradzil mi pediatra w polsce a pojechawszy do anglii gdzie mieszkam dostalam podobna rade od lekarza. sama woda inne preparaty a juz tym bardziej herbatki z rumianku czy koperku nie pomagaly, czopki rozleniwiaja pupke dziecka i przy zaparciu nie pomoga od razu bo dzialaja w pupci a dziecku kupka stoi w jelitkach. sposob ten wyprobowalam na drugim synku ktory ma teraz 5 tygodni i mial ten sam problem od 2 tygodni. teraz robi kupki bez problemu ,troszke sie poprezy ale nie placze ani nic. polecam naprawde! bezpieczny i jednorazowy sposob ! buziaki dziewczyny

to jest normalne przy karmieniu piersią - lekarz miał rację! Pokarm z piersi jest całkowicie przyswajalny i nie ma z czego wytworzyć tej kupki. Dzieci karmione mieszanką robią kupkę codziennie ponieważ pokarm nie jest tak przyswajalny. Karmiony piersią może robić kupkę raz na 2 tygodnie i to jest normalne. Wystarczy porozmawiać o tym z osobą z poradni laktacyjnej. A doradzające mamusie karmiące mieszanką niech nie porównują ilości kupek swoich dzieci do ilości kupek dziecka karmionego piersią bo to zupełnie co innego.
Zgadzam sie z kolezanka POD JEDNYM WARUNKIEM moje dzieci takze karmione piersia WYRAZNIE sie meczyly jak drugi dzien kupki nie robily,prezyly sie,pierdzialy,meczyly strasznie nie raz w ogole nie spal cale dnie i noce tylko sie prezyl,wypychal,plakal a mial tylko tydzien.
pomogl roztwor soku ze sliwek opisany powyzej.

Chcialam sie podzielic REWELACYJNYM odkryciem! Moje dziecko ze wzgledu na reflux musi byc na mleku ktore jest zageszczane BAAARDZO ZAGESZCZANE i jeszcze zageszcza sie dziecku w brzuszku (z apteki SMA STAY DOWN).... . w ostatecznosci musze podawac Gaviscon Infant ale powoli przestaje, bo nie chce dziecka faszerowac i staram sie zauwazyc czy samo mleko pomoze, i pomaga, mniej ulewa, wlasciwie niewiele- jak standardowe dziecko. ma 5 tygodni. Niestety maly zaczal cierpiec od razu na zatwardzenia,straszne zatwardzenia... NIE PODAWAJCIE DZIECIOM niczego na kolki,gazy(ESPUMISANU,,infacolu, nawet KOPRU czy to herbatki czy wody koprowej) przy tym bo to powoduje ze gaz w kiszkach utyka bo nie moze przedrzec sie przez za twarda kupke i spowoduje to straszny bol, gorszy niz kolka!!!przerabialam to niestety , "madra" ja matka... :( za to... w miedzy posilki podajcie dzieciatku ciepla wode przefiltorwana przegotowana ale nieduze ilosci np 20ml... ORAZ lacidobaby...priobiotyk i prebiotyk razem.REWELACJA! Lacidobaby posiada TE kultury bakterii ktore pomagaja przy zatwardzeniu! Dzis podalam mu 1 saszetke i zrobil juz pieknie dwie kupki. Dodatkowo masujcie dzieciatku odbyt paluszkiem w momencie zmieniania paluszki przez kilkanascie sekund delikatnie z olika dla dzieci labo oliwa z oliwek (ALE OLIWKA NIE MOZE ZAWIERAC ALKOHOLU! wiec czytajcie uwaznie bo te Johnsony i Bambino zawieraja alkohol...w postaci perfum badz pochodnych alkoholu- wiec czytajcie uwaznie, zobaczycie w skladzie nawet pochodna nie kupujcie). PORADZILISMY SOBIE TAK PIEKNIE Z TYMI ZATWARDZENIAMI ZE AZ MUSIALAM WAM DZIEWCZYNY NAPISAC.dzieciatka tak male latwo cierpia :(
wiec tak:
1. miedzy posilkami sama woda ciepla przegotowana ok 20 ml nie wiecej nie mniej... ZADNYCH KOPROPODOBNYCH NAPOI
2. masowanie odbytu OLIWKA lub oliwa z oliwek -to drugie polecam,jak nie mozecie nic znalezc, ja w uk kupuje przez internet takie oliwki bo w sklepach na polkach nie ma, kiedys zamawiala mi apteka.
3.LACIDOBABY 1 saszetka do 2 saszetek dziennie przed posilkiem zmieszane z mala iloscia wody lub mleka.

ps. na moje pierwsze dziecko dziala herbatka RUMIANKOWA ale moje drugie jest uczulone. przecierajac oczko ropiejace rmiankiem na nozkach dostawal wysypiki, uwazajcie z rumiankiem bo BARDZO CZESTO dzieci potrafia byc na niego uczulone. zrobcie probe skorna. wacikiem namoczonym w herbatce smarujcie pare razy dziennie jakas czesc ciala np. nozke fragmencik 5cm*5cm, i obserwujcie czy tam lub gdzie indziej nie dostaje wysypki.
pps. woda z glukoza to dodatkowe kalorie i nie raz MOZE miec skutek odwrotny :( a juz czesto bywa tak ze dziecko ma nietolerancje glukozy lub ze z taka iloscia jaka jest w zawiesinie nie moze sobie poradzic,i nabawi sie kolek... tak jak przy nietolerancji laktozy w mleku... wynik:kolki
nie stosujcie termometrow ani innych nawet miekkich przyzadow, jesli dziecko nie robilo wam kupki od 2-3 dni okazyjnie zastosujcie czopek, u nas w uk sa takie miekkie czopki glicerynowe, nie stosujcie czesciej niz pare na miesiac, bo "rozleniwiaja sie" zwieracze dziecko i narobicie mu tylko szkody.znajoma do tej pory, a dziecko ma pare ladnych lat musi uzywac czopkow lub lewatywy przy niewiele zatwardzonej kupce...sa tez wlewki i lewatywy ale to juz dla starszych dzieci, nie dla 5 tygodniowego malenstwa jakie wlasnie ja mam i to tylko okazyjnie mozna je uzywac... starsze niemowlaczki od 4 miesiaca moga pic soczkie rozcienczane np. jablkowy ale tzw. cloudly czy jablko swiezo wycisniety sok WLACZNIE ZE SKORKA bo to skorka zawiera blonnik lub ze sliwek kalifornijskich ale musi to byc 100% bez dodatkow bez niczego. i jak podaje sie je regularnie to bez wzgledu na diete dziecko nie ebdzie mialo nigdy zatwardzen. ale to sie tyczy juz 4 miesiecznych i wyzej. ja opisywalam powyzej pomoc malenstwom ponizej 3 miesiaca zycia.

maly update: maly musial dostac dodatkowo Gaviscon baby i wtedy sie zaczela masakra. pisze o tym bo tu juz powyzsze metody nie pomagaly... mialam super lekarke, wspomnialam jej o tym ze po porodzie pierwszego dziecka dostalam Laculose czy cos w tym stylu, okropnie slodki syrop(to chyba jakies proporcje cukru z woda czy cos? tak przynajmniej smakuje) i czy nie mozna go podac mojemu synkowi bo ma tak odbyt juz spuchniety ze masakra,obejrzala mi niunia i wypisala syropek! dziecko na mleczku zageszczanym i gavisconie plus ten syropek 2,5ml 2 razy dziennie kupka slicznie od tygodnia raz dziennie, bez wysilku,kupka miekka dziecko pogodne!

Ostatnia edycja:
reklama
mój mały karmiony piersią i do tej pory robił kupy codziennie i to po kilka razy, teraz mu się zmieniło, dziś zrobił pierwszą od dwóch dni i powiem Wam, że nie pożałował w ilości i zapachu ;) cud, że pielucha nie przesiąkła :) póki kupy są prawidłowe w wyglądzie i nie widać wysiłku dziecka czy dyskomfortu, to słyszałam, że ilość jest różna, jedne robią co chwila, a inne raz na kilka dni i to i to jest ok

ale 3 miesiące i 10 kup to nie brzmi niestety "zdrowo"..... :-(

Do góry