reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kupki-temat rzeka

reklama
Moja pierwsza córeczka miała problemy z zaparciami, robiła kupki co 4-5 dni, lekarz zaleciła mi wtedy Lakcid i Lectulosę -po 3 dniach było juz bez problemu. Te leki są bez recepty. dwa razy dziennie po pół łyżeczki lactulosa i dwa razy dziennie po pół ampułki lakcid. pozdrawiam

prosze o pomoc!mój kuba robi kupke tylko rano, zawsze robił 3,4 dziennie.Teraz dokariam go mlekiem Nan 1.Pije z piersi i Nan 1. Rano jak sie budzi robi sie siny i płacze nie moze zrobic kupoku, wiec masuje mu brzuszek. Zrobi tak koło obiadu kupke i jesytbardzooooooooo duza 3 w jednym:-). Potem nie robi juz kupki. Czy to jest dobrze? czy musze sie zgłosci do lekarza, juz bardzio uwazam co jem, i sama nie wiem co wolno matkom krmiacym:zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Normą jest kupka zarówno kilka razy dziennie jak i raz na 2-3 dni.
U mnie to się zmienia cały czas.
Jednak to, że dzidziuś się męczy może świadczyć o jakiejś nieprawidłowośći.
Może potrzebuje więcej pić? Może oprócz Nan trzeba wprowadzić wodę/herbatkę
Ile ma miesięcy? Może soczek jabłkowy pomoże?

Normą jest kupka zarówno kilka razy dziennie jak i raz na 2-3 dni.
U mnie to się zmienia cały czas.
Jednak to, że dzidziuś się męczy może świadczyć o jakiejś nieprawidłowośći.
Może potrzebuje więcej pić? Może oprócz Nan trzeba wprowadzić wodę/herbatkę
Ile ma miesięcy? Może soczek jabłkowy pomoże?
Kuba ma 6 tygodni, dałam mu herbatki koperkowej ułatwiajacej trawienie i nic...nie chce pic trzy łyki i koniec..moze dac mu wode z cukrem troche co?sama nie wiem.:baffled:

Kuba ma już chyba 2 miesiace i to się mu zmenia. Na początku pewnie robił bardzo czesto przy karmieniu lub po. A teraz będzie coraz mniej. Moja sara robi co 2 - 3 dni. dopuki dziecku nie sprawia to bardzo dużej trudności i ma normalny brzuszek ( nie twardy) to jest ok. Jeżeli znowu napina się to i boli to malca to kup w aptece jakiś probiotyk np. Dicoflor, BioGaia itp. I stosuj tydzień powinno wrócic do normy. W ostateczności uzyj czopka glicerynowego, ale z tym ostrożnie bo jak się przyzwyczai do tego to sam sie rozleniwi i będziesz musiała zawsze wspomagać mięśnie odbytu. Czasem przy karmieniu piersia dzieci robią kupki nawet po tygodniu! Sprawdz Magda czy jak purta to nie popuszcza troszkę? To mu pomaga. Mozesz też napić sie troche soku pomarończowego lub zjeść jedną pomarańcze pomaga na wypróznienie u maluchów karmionych piersią.
Pozdrawiam

Hej zmień kochana mleczko. Moja Majka po Nanie i bebiko też nie mogła zrobić. robiła nawet co 7 dni i strasznie się męczyła. Zmieniłam na bebilon comfort i w ciągu dwóch tygodni wszystko się unormowało.

Wszystko zależy od dziecka i jak pracuja jelitka. Moja sandra własnie po bebilonie który działa na zaparcia nie robila kupy a po nanie robi. takie małe dziecko ma jeszcze niedojrzały układ trawienny i wydalniczy i przez to ze zaczełas doarmiac nanem wiec wprowadzilas zmiany wszystko musi sie uregulowac. A dziecko najlepiej ukladac jak najczesciej na brzuszku co spowoduje oddawanie gazow i kupiolek bedzie latwiej szedł.

reklama
Odstaw nan. Ja karmiłam tylko piersią i było ok. Co prawda kupka była raz na 4-5 dni ale to normalne przy cycu. Potem jak wprowadzała nowe pokarmy to Zuzia zawsze płakała. Też koperkowej herbatki nie chciała pić.Kupki były twarde. Może to głupie ale kupka wychodziła i sie cofała. Normalnie koszmar. A jak zrobiła to była tak wielka że myślałam że jej coś pęknie. Porobiliśmy badania i nic. Dawałam LAKTULOZĘ no i zmieniłam dietę. i jeszcze przed porannym karmieniem podaj ze 2-3 łyżeczki chociaż wody przegotowanej.

Do góry